Skip to main content

13-те най-лоши филма, които гледах през 2014


Sin City: A Dame to Kill For 2014 (Sin City 2: Жена, за която да убиеш)

Второто дете никога не получава вниманието и грижата, които е получило първото. Затова второто дете често става бунтар жаден за внимание. Точно като отрочето на Франк Милър и Робърт Родригес – по-шумно, по-бойно и по-разголено. Но дори настойчивите гърди на Ева Грийн не успяха да ни разсеят от спомените колко по-добра бе първата част. Разочарование – със сигурност. Най-лош филм – едва ли. Не и преди да видите следващите падения.

_______________________________________________47 Ronin 2013 (47 ронини)


Бен Кингсли бе индиец, Даниъл Дей-Люис индианец, Джони Деп също, а Робърт Дауни Джуниър – черен. Е, Киану Рийвс е… японец?! Класическата история за жертвоготовност, смелост и чест е травестирана в пародия, достойна за новогодишната програма на БНТ. Очаквайте скоро „Хъшове 3D”, в ролите Уил Смит, Мартин Лорънс и Айс Кюб.

_______________________________________________


The Amazing Spider-Man 2 2014 (Невероятният Спайдър мен 2)


Изминалата година ни донесе няколко нелоши филма по комикси. Гледах ги, но не писах за тях, защото жанра вече ми е противен – като коледно преяждане. Правя изключение за този. Ако има нещо невероятно в него, то е пълната неебателност, с която е направен. Съкрушителна е липсата на желание да постигне нещо повече, от това да попълни годишната графа с приходи.

_______________________________________________


Transcendence 2014 (Превъзходство)


Е като купа овесени трици, приготвени с хладка вода. В спаринг с филма триците биха спечелили, защото макар и скучни, те поне са полезни за перисталтиката.

_______________________________________________


Need For Speed 2014 (Жажда за скорост)


Не знам как геймърите възприемат този филм. Истината е, че не ме интересува. Знам, че е от типа филми, които трябва да гледате с „изключен мозък“. Но повярвайте ми, след подобно „изключване“ няма да могат да ви съживят. Филмовата адаптация на електронни игри остава мираж.

_______________________________________________


Winter’s Tale 2014 (Зимна приказка в Ню Йорк)


Филмът е чудо. Забърква отлична кинематография, скъпи костюми и сносни актьори в изненадващо мудна, скучна и безвкусна манджа за Св. Валентин. Бях искрено изненадан, когато открих, че режисьорът не е М. Найт Шаямалан.

_______________________________________________


The Counselor 2013 (Съветникът)


Имаше един мим, който обикаляше интернет едно време. Беше бутон, на който пишеше: „Не натискай”, но вие – естествено, натискате. И нищо не става. И пак натискате. И нищо не става. И пак натискате. И… нищо не става. Е, Ридли Скот направи филм по тази идея.

Апропо, какво става с Ридли? Човекът се нуждае от пенсия или дълга почивка. Това е съветът ми, защото последните му проекти, включвам в тях дори рекламата му за Jaguar, са смущаващо немощни.

_______________________________________________


In the Blood 2014 (В кръвта)


Това е смешно. Записал съм си, че съм го гледал. Записал съм си, че е слаб. Дори съм гласувал с единица в IMDB – проверих. Но, убийте ме, не си спомням нищо от това да се е случвало.

_______________________________________________


I, Frankenstein 2014 (Аз, Франкенщайн)


В естетически и интелектуален аспект този филм е като стоножка с откъснати 99 крака.

_______________________________________________


Ride Along 2014 (Ченге за един ден)


Кевин Харт е стендъп комик, продаван като „Новия Еди Мърфи”. Предполагам, че е добър – вика и жестикулира, а коронният му номер е, че е… дребен. Чернокожите го обожават. Но да си на сцената и да си във филм са две различни неща. Питайте Крис Рок. Уморителна тъпoтия.

_______________________________________________


A Million Ways to Die in the West 2014 (Който оцелее ще разказва)


Ако хуморът е храна за душата, тази комедия ще ви остави гладни. Гладни и незадоволени – като приятелката на режисьора. Ей, направих шега в стилистиката на филма! Браво, Сет Макфарлън накара ни да завиждаме на слепите и глухите. Бууум! Още една шега. Ей, Сет от къде черпиш идеи – от стената на мъжката тоалетна? Боже, по-добър съм от целия филм и даже не ми помага високоплатен екип от сценаристи.

_______________________________________________


Transformers: Age of Extinction 2014 (Трансформърс: Ера на изтребление)


Има две причини, поради които това не е най-слабият филм за 2014 – Марк Уобърг и уважението ми към 3D аниматорите. Уолбърг дава най-доброто, на което е способен като актьор. Обърнете внимание, той използва двете си най-силни актьорски умения – бърчи си веждите и е задъхан почти през цялото време. Сигурен съм, че 3D аниматорите, като човешки същества, изпитват поне малко съжаление, че са част от бездната на Майкъл Бей, която унищожава всичко хуманно, достойно и креативно. Съжаление, което преглъщат с чаша Май Тай на плаж в Акапулко.

_______________________________________________


The Expendables 3 2014 (Непобедимите 3)


В ревюто ни на The Expendables 2 2012 (Непобедимите 2) писахме: „Филмите снимани в България споделят общ проблем – изглеждат евтино и гадно. Евтино като китайски джапанки. Гадно… като нещо излетяло от Кремиковци.” Третият филм е толкова дребен, долнокачествен и долнопробен, че ме отказа на 32-та минута. Издържах толкова, защото имам желязна кино воля.

Сценарият е посредствен, режисурата недъгава, кинематографията грозна, ефектите – като от Илиянци, а актьорите апатични и стари. Стари в най-жалката величина на старостта. Грохнали, изтощени, изхабени, безжизнени, ревматично огънати, окаяно безполезни. Те избягват сцените, в които има тичане, опитват се да прикрият подутите си от ботулинов токсин лица и чакат някой да извика “Cut”, за да се махнат от евтиния сет, на който Сталоун ги е измамил да дойдат. Не е пародия, карикатура и подигравка, каквато бе втората част. А е печал – като 70-годишен мъж в тигрови прашки и деменция.

2 thoughts to “13-те най-лоши филма, които гледах през 2014

  1. Явно добре си подбирам филмите, защото съм гледал само три бройки от тея шитни, и то след доста чуденки. Тоя с Деп е просто тъп и скучен, на бай Ридли тъп, скучен и гаден, а това което предлага тъпака Родригес е рядко гнусна, пошла и отвратителна помия. Като се сетя само и ме хваща яд, че съм се изцапал са тая гнусотия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *