Skip to main content

Най-добрите стендъп комици

Първият ни блог с Нуша не беше Prozekcia. Първият ни блог беше на английски. Поствaхме по 1 дума на ден – доста преди Twitter. После, когато това ни омръзна, започнах да пиша за едно мое увлечение – стендъп. Стендъп е комедийно изкуство, артистът в него изпълнява монолог пред жива публика. Споделя наблюдения, разказва истории, изрича думи, които събуждат мозъка, сгряват сърцето и правят душата щастлива, че е тук.

Преди време бях казвал, че имам много любими стендъп комици и някой път мога да ви кажа кои са. Ето, че този път дойде.

_______________________________________________

3 важни отклонения

Лени Брус (1925 – 1966)

Гледал съм малко материал с и от Лени Брус, черно-бял и с лош звук. Нищо не ме разсмя от това, което видях. Въпреки това, Лени е сила – не само в комедията, но и в съвременната американска история. Още преди ерата на хипитата, Брус оказва влияние върху законите за свободата на словото, публичното говорене и обществения речник. Във всяка област има фигура, за която се казва: „Без него/нея нямаше да ги има другите” – в света на стендъп това е Лени Брус.

Ричард Прайър (1940 – 2005)

Син на баща боксьор и майка проститутка, Прайър превръща тежкия си живот в монолози, чиито основни теми са табу: секс, проституция, алкохол, наркотици, расизъм. Често хора, които разбират повече от мен, го обявяват за най-добрия стендъп на всички времена. Аз разбирам по-малко, затова той не е в моя топ 20 – имаме различно чувство за хумор. Ричард Прайър със сигурност е смел и дързък изпълнител, който съчетава различни жанрове в едно. И по-важното, Прайър отваря вратите към сцената за всички чернокожи комици. Един от тях е запаленият му почитател, имитатор и „ученик“…

…Еди Мърфи

Гледал съм няколко пъти няколко представления на Еди. Той е талантлив импровизатор, умел имитатор, чаровен разказвач, пластичен изпълнител – бестселър. Но не е толкова смешен, колкото тези 20.

_______________________________________________


Стивън Райт

Основен жанр: Сюрреалистичен хумор

Той е авторът, на една от най-крадените фрази: „Join the Army, meet interesting people, kill them.“, а също: „Support bacteria – they’re the only culture some people have.“

Хора, които го познават, твърдят, че в реалния живот Райт е точно такъв, какъвто е на сцената – модерен Сократ, говорещ с oстроумни прозрения, сентенции, крилати фрази и парадокси.

Запазена марка: Дълга къдрава коса, монотонен глас и безизразно, апатично лице.

Комедиен близнак: Тод Бари

_______________________________________________


Лоис Си Кей

Основен жанр: Наблюдения, черен хумор

Той не се преструва, че харесва деца. Намира ги за тъпи, каквито са. Но колко от вас биха посмели да го кажат? Лоис Си Кей е толкова откровен, колкото вие бихте искали да сте. Той е като горчива бира, която се разлива върху новите ви дрехи: „Не мога да разбера как всичко е супер, но никой не е щастлив.“

Запазена марка: Червена коса и катинарче. Автоирония и песимизъм, сервирани с полузаплашително-полунеловко присъствие.

Сериал: Louie (2010-)

_______________________________________________

 


Рики Джървейс

Основен жанр: Черна комедия, наблюдения, оскърбления, комедия на неловките ситуации

Шок. Скандал. Сензация. Слава. Пари. Успех. Омраза. Рики е един от най-богатите комици в света. Знаменитост, която знаменитостите мразят. Простак, с университетска диплома по философия. Подвижно провинение, но никога с извинение.

Запазена марка: Уникален смях, съчетан с язвителност и бира.

Сериали: The Office (2001-2003/2005-2013) /  Extras (2005-2007)

Подобен: Даниъл Тош

_______________________________________________

 


Бил Хикс (1961-1994)

Основен жанр: Сатира, черна комедия

Оригинален, безстрашен, често гневен, отвратен или отегчен, но винаги говорещ на хората сякаш са негови приятели. Веднъж човек от публиката извиква: „Не сме дошли на комедийно шоу, за да мислим!“, на което той отговаря: „А ти къде ходиш, за да мислиш? Отивай, аз ще дойда след малко“ . Замислянето е по-важно от истеричния смях.

Запазена марка: Често облечен в черно. Гневен и нападащ повърхностното и баналното, консуматорството, религията, и „всичко, чиято цел е да държи хората глупави и апатични“.

_______________________________________________

 


Бил Бър

Основен жанр: Наблюдения, сатира, черен хумор

Той е лют, циничен, непристоен. Няма нищо общо с другите, които  харесвам. Освен едно – Истината. Онова нещо, което ни учеха, че е важно да казваме винаги. Онова нещо, от което боли. И онова нещо, което е толкова смешно.

Запазена марка: Бостънски акцент, гневен атитюд и шокиращ реализъм.

_______________________________________________

 


Мария Бамфорд

Основен жанр: Комедия на характерите, сюрреалистичен хумор, автоирония, гласови имитации и звуконаподобяване

Баща й е лекар. Майка й е лекар. Сестра й е лекар. А тя е… с биполярно разстройство и свири на цигулка. Това, което прави Мария не е класически стендъп, а вербални и звукови скици, които поразяват със своята налудност, честност и изразителност.

Запазена марка: Детски глас, широк вокален диапазон и тревожност.

Комедийна сестра: Кристен Шал

_______________________________________________

 


Еди Изард

Основен жанр: Сюрреалистичен хумор

Седмият Пайтън – това е, което прави, пренася сюрреализмa на Монти Пайтън в света на стендъп. Еди не използва сценарий, защото страда от дислексия, разчита на свободни асоциации, чрез които предизивква ярки и запомнящи се образи в главите на публиката. От динозаври с шапчици, през котката на Павлов, до октопода, който води корабния дневник на Ной – Еди е машина за мозъчни мимове.

Запазена марка: Причудливи монолози, абсурди, пантомима, антропоморфизъм, теми от историята, политиката, науката, културата и общи глупости – поднесени чрез потока на съзнанието, често пъти облечено в женски дрехи, шумно, отскачащо от тема в тема с множество вербални тикове.

_______________________________________________


Бил Козби

Основен жанр: Наблюдения

Оби-Уан Кеноби на комедията. Талантът му да се свързва с хората, чрез увлекателни, сладкодумни разкази е ненадминат. Причината – той винаги е сърдечен и открит, разказва истински истории от собствения си живот.

Запазена марка: Характерен гръмогласен глас, който най-често ни разказва за детството, родителството, живота.

_______________________________________________

Роуън Аткинсън

Основен жанр: Комедия на характерите, комедия на неловките ситуации

ОК, може би той не е класически избор, защото използва костюми, реквизит, партньори за диалози и е повече пантомима, отколкото стендъп. И все пак, той е изключително смешен – особено, когато говори.

Запазена марка: Господин Бийн, който започва живота си от стедъп скеч. Широка гама от хумористични герои, изрази, игри на думи, поднесени с незабравим глас, нос и артикулация.

Сериал: The Black Adder (1981-)

_______________________________________________

 


Робин Уилямс

Основен жанр: Импровизация, физическа комедия, клоунада

Картечница. Светкавица. Perpetuum mobile. Никой не е по-космат, по-бърз и по-изпотен от Робин Уилямс, когато е на сцената. Рекламно лице на Red Bull и speed. Поразяващата му уста, вокалният му капаците и бързата реакция го коронясват за цар на импровизацията.

Запазена марка: Множество препратки от поп-културата, изригнати с перфектни имитации и адреналин.

_______________________________________________

 


Тиг Нотаро

Основен жанр: Черен хумор

Открих я миналата година. На 3 август 2012 Тиг трябва да изнесе представление на живо в клуб Largo в Лос Анджелис. Вместо шегите по сценарий, тя решава да направи свободна импровизация, като разкаже нещата, които са й се случили в последните няколко месеца.

А в последните няколко месеца: тя прекарва пневмония, къса романтична връзка, губи 10 кг. от теглото си заради потенциално смъртоносна бактериална инфекция, после губи и майка си, която умира в инцидент…  Два дни преди представлението Тиг разбира, че е болна от рак. Въпреки всичко, тя излиза на сцената. Това, което се случва е истинско, емоционално, легендарно. Можете да намерите аудиозаписа под заглавието Live в iTunes.

Запазена марка: Суха, тиха, невъзмутима, почти флегматична интонация, комбинирана с паузи и искреност.

_______________________________________________

 


Крис Рок

Основен жанр: Наблюдения, сатира

Напъхайте му микрофон в ръцете и залегнете. БУМ! БУМ! БУМ! Той е без срам, без задръжки и без грам политическа коректност.

Запазена марка: Теми за расизма и секса – извикани с натрапчив, висок глас.

Комедиен брат: Дейв Шапел

_______________________________________________

 


Митч Хедбърг (1968-2005)

Основен жанр: Наблюдения, сюрреалистичен хумор, алогизми, парадокси, абсурди – онова, което в реториката наричат non sequitur, неправилно отрицание на импликация

Въпреки, че има вид на някой дошъл от Сиатъл, той започва да се занимава с комедия в нощните клубове на Флорида. Не заради сцената, а заради слънцето. С бавно си поклащане на сцената, той ви посвещава в истини като: „Rice is great if you’re really hungry and want to eat two thousand of something.“ или „I like Kit-Kat, unless I’m with four or more people.“ или „I used to do drugs. I still do, but I used to, too.“

Тялото му е намерено в хотелска стая в Ню Джърси. Официална причина за смъртта: свръхдоза от кокаин и хероин.

Запазена марка: Мек, почти напушен глас в комбинация с отпуснато, но срамежливо присъствие, което избягва зрителен контакт, чрез чифт очила и дълги кичури коса.

_______________________________________________

 


Бил Бейли

Основен жанр: Сюрреалистичен хумор, музикални етюди

Частично трол, частично магьосник, напушено горско същество – боязливо, но изключително музикално. Бил Бейли е най-известният комик, чието име не сте чували.

Запазена марка: Ококорен поглед, дълга коса и брада… „Не, това не е брада, това е животинче, което съм тренирал да стои мирно“.

Подобен изпълнител: Димитри Мартин

_______________________________________________

 


Елън ДеДженерис

Основен жанр: Наблюдения

Тя изгражда образа на спонтанен слънчев лъч в панталони и нови кецове. Елън ме прави щастлив.

Запазена марка: Наблюдения за малките неща от живота, които могат да са големи… или малки, но важни… или малки, но винаги доставени с детска радост, танц, самоирония, къса коса, бързи паузи, оптимизъм и цветни маратонки.

_______________________________________________

 


Дилан Моран

Основен жанр: Наблюдения и сюрреалистичен хумор

Дилан Морън е чисто злато. Представленията му са съчетание между въображение, словесно майсторство, игри на думи и мисли, пародия, хипербула и нежна меланхолия вдъхновени от прекалената употреба на алкохол – магията зад всеки ирландски разказвач.

Запазена марка: Остри като бръснач прозрения, забучени с оскар-уайлдовска неглижираност, аристократична упадъчност с разпилени коси и неизменните цигара и чаша вино в ръка.

Ситком: Black Books 2000-2004

_______________________________________________

 


Били Конъли

Основен жанр: Наблюдения

Шотландец. Командир на ордена на Британската империя. Почетен гражданин на Глазгоу, което значи, че може да пасе овцете си на общинска земя и да ходи на риболов без предупреждение. А най-хубавото е, че има право на самостоятелна килия, ако бъде хвърлен в затвора. Вече не ги правят такива.

Запазена марка: Дълга коса, характерна брада, сладкодумност, която бива комбинирана с множество отклонения от централната история в разказа.

_______________________________________________

 


Уди Алън

Основен жанр: Уди Алън

Алън започва кариерата си на 15, като пише смешки за местен вестнк срещу $200 на седмица. По-късно става сценарист на ТВ токшоу. Парите са по-добри, но той има чувството, че шегите му биват пропилявани. Агентите му го убеждават да се пробва като стендъп и сам да разказва историите, които пише. За няколко години става знаменитост, това помага Холивуд да го открие и му предложи работа като филмов сценарист. Останалото е история.

Запазена марка: Теми за секса, връзките, психотерапията, философията, културата, еврейската идентичност и Ню Йорк, поднесени с бруклински акцент и невротично заекване, иззад константните очила с дебели рамки – модел 1960.

Сиамски близнак: Лари Дейвид

_______________________________________________


Джордж Карлин (1937-2008)

Основен жанр: Черна комедия, сатира, игра на думи, наблюдения

Добре дошли, в света на нихилизма. Привет, от реализма. Заповядайте, бруталната истина за политиката, религията, психологията, езика и всички табута и тъпотии около нас. Герой. Гений. Легенда.

Запазена марка: Дрезгав глас

Книги: Почти всичките са преведени на български, но по-добре четете на английски.

_______________________________________________


Стюарт Лий

Основен жанр: Няма. Това, което прави е определяно като „антикомедия”.

Понякога мисловният джаз на Стюарт Лий е толкова отвлечен и интелектуален, че хората не могат да схванат шегата. В едно от представленията, след поредната абстракция, в залата реагира само един човек. Стюарт не се смути или паникьоса, направи пауза, а после каза: „Ако има нещо по-лошо за един комик от тиха зала, то е зала, в която само един човек ръкопляска. Това показва, че шегата ти има артистичен потенциал, но никакъв комерсиален“. И наистина, Лий е за мислещи хора и ценители. Той е много, много далеч от комерсиалния успех и клишетата.

Запазена марка: Репетативност, деконструктивистки импровизации, иронични анализи, абсурди и мисли за културата, доставяни с кадифен, спокоен глас и дълги театрални паузи, които напълно завладяват публиката.

15 thoughts to “Най-добрите стендъп комици”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *