Skip to main content

Жени актриси няма добри

 

Миналата седмица в социалните мрежи се въртеше интервю на Теди Москов. На въпроса кои са актрисите, които го впечатляват, той казва: „Жени актриси няма добри, каквито режисьорът ги направи – това е. Има една, нарича се Джулиета Мазина. В началото много добра беше Джесика Ланг, както и Мерил Стрийп в някои филми. Сещам се и за Ина Чурикова – изключителна актриса.”

Ако сте феминистка, този отговор може да ви разпали. Ако сте мислещ човек, да ви… позамисли.

„Жени актриси няма добри” – не знаем какъв е бил контекстът на разговора. С каква интонация е зададен въпроса и с каква е отговорен, с какъв жест, с усмивка или без.

„Жени актриси няма добри” – може да е ирония.

„Жени актриси няма добри” – може да е критика към мачизма. Най-често жените в киното са единствено преносител на чифт цици – от там и вулгарната песничка на Сет Макфарлин.

„Жени актриси няма добри” – може да E мачизъм.

„Жени актриси няма добри” – може да е… истина?

Уважаемо жури, представям две доказателства.

______________________________________________


Veronica Mars 2014

Veronica Mars 2014 (Вероника Марс) е филм направен с любов. Не само, че е независим, но е и самофинасиран. Събира нужните 2 милиона долара, чрез кампания в Kickstarter. Част от донорите на филма получават правото да се появят като статисти, а далите $10 000 – в епизодична роля с текст.

Филмът има „телевизионно” присъствие, защото е продължение на сериала Veronica Mars 2004-2007, който не съм гледал. Ergo, не можах да се „включа” пълноценно, защото не познавам героите.

Това, което разбрах е, че Вероника е била детектив-гимназистка. Сега, преди да се продаде на корпоративния свят, тя решава да помогне за последно на бившето си гадже, което е обвинено в убийство. А то – гаджето, се казва Логан, носи коженo яке и има емоционалната дълбочина на осушена иглолистна дървесина.

Обичам Кристин Бел (Вероника). Сериозно, гледайте някое нейно интервю, за да видите колко е симпатична, самоиронична, сладкодумна, състрадателна и сърдечна. Ако не я видите като потенциална съпруга, то със сигурност става за добра приятелка. Много добра, сладка приятелка.  Но… леле, колко скучна актриса. Ще забравите неприемливата неправдоподобност на ситуацията, защото отегчителната главна героиня ще полази от екрана, като ревматична костенурка през февруари.

Следващо доказателство.

______________________________________________


In a World 2013

In a World 2013 е комедия обожавана от американската критика. Възнаградена е с 92% рейтинг (което е 15% повече от последния филм на Скорсезе) и определения като: „умна”, „мъдра” и „очарователна изненада”.

Сценарист, режисьор, продуцент и в главната роля – Лейк Бел, мадама, която има въпрос: Защо всички филмови трейлъри са с мъжки гласове? Оригинално и пълно с възможности. Особено, ако разберете, че сред актьорския състав са Ник Оферман, Фред Меламед и двама от най-добрите стендъп комици – Деметри Мартин и Тиг Нотаро.

Смешките би трябвало да са в пасивно-агресивните отношения между героите – имитация на Уди Алън, посолена с Лари Дейвид. Допълнителен чар би внесъл милия и шантав образ на Лейк Бел. Резултатът е… амбициозна досада. Повярвайте ми, засмях се 1 (един) път – добре, че поне смешката дойде от жена. Браво, Тиг.

Ето два филма, в които (млади) жени не показват цици, а сами са избрали да са интересни, умни, смешни.  „Жени актриси няма добри” – моля ви, опровергайте го.

3 thoughts to “Жени актриси няма добри

  1. Ето някои актриси, които играят много добре, без задължително да използват сексапил, въпреки че е по- трудно да наблегнеш на актьорската игра, когато негласното условие е да си привлекателен само за да участваш във филма; за актьорите това важи в по- малка степен. Както и да е това е моят списък: Марион Котияр („Такси“, „Едит Пиаф: Животът в розово“, „Полунощ в Париж“, „Ръжда и кости“), Франка Потенте („Бягай, Лола“, „Самоличността на Борн“), Ейми Адамс („Джули и Джулия“, „Боецът“, „Американска схема“), Рийз Уидърспун („Секс игри“, Walk the Line, „Колко е важно да бъдеш сериозен“), а също и Пенелопе Крус („Всичко за майка ми“, „Вики, Кристина, Барселона“).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *