Skip to main content

Под кожата на Глейзър

Under the Skin 2013

Чели ли сте „Под кожата” на Мишел Фейбър? Аз съм я чел – брутална е. Кошмарна фантастика за извънземно, което се крие в кожата на красива жена. Тя – жената, ловува стопаджии в Шотландия точно така, като ние преследваме прасета по Коледа.

Е, сега има и филм. Извънземното е Скарлет Йохансон, а премиерата беше тази седмица.

Under the Skin 2013 (Под кожата) е третият филм на Джонатан Глейзър. Първият е Sexy Beast 2000 (Секси Звяр), а вторият – Birth 2004 (Прераждане).

Глейзър е полубог в света на рекламата, не само защото е талантлив режисьор, но и защото притежава нещо рядко в този бизес – принципи. Той отказва. Отказва да снима реклами, които намира за тъпи. Отказва да снима и музикални клипове за изпълнители, които намира за некадърни.

Made by Jonathan Glazer

Рекламата не прави света по-хубав – Бърнард Шоу я сравнява с помия, но повярвайте ми, помията е доста хранителна, защото десетки от любимите ви писатели и режисьори са започнали от нея. Комерсиалната цел и кратката форма създават дисциплина и фокус, какъвто не може да ви даде никой курс по писане или художествена академия.

И вместо думи – ето 4 доказателства.

Рекламата, която ме накара да стане фен на Guinness. И накара десетки англичани да се обадят до телевизията… за да настояват да бъде излъчена отново. На повече от 10 години е, гледал съм я десетки пъти – и още ми действа.

 

 

Рекламата, която показва колко важна е хармонията между визия и музика.

 

 

Рекламата, която говори – без говорител.

 

 

Рекламата, която беше толкова добра, че не бе излъчена.

 

 

А филмът? Казаха ни, че е визуален шедьовър с убийствен саундтрак.

Вижте трейлъра.

 

5 thoughts to “Под кожата на Глейзър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *