Skip to main content

Подценени филми за уикенда – епизод 2

Valhalla Rising 2009

 

В днешния епизод, посветен на филми, които са качествени, но не и обсъждани, ще видите: две-три джънкита, две-три крейзита, няколко тариката, полубогове, Робърт Де Ниро и кит.

 

Valhalla Rising 2009 (Изгревът на Валхала)

Това е 100% подценен филм. Рейтингът му в IMDB беше 5.9 и падаше, когато писах за него. Тогава обясних, защо хората бъркат. Не съм си променили мнението изобщо.

________________________________________________

 

Miller’s Crossing 1990 (Проходът на Милър)

E третият проект на братята Коен. Стилен и интелигентен гангстерски филм, пълен със зиг-заг изненади, черен хумор и насилие. В центъра на войната между италианската и ирландската мафия е Том, алкохолик, комарджия и тарикат, който вярва, че няма нищо по-глупаво от мъж, който гони шапката си, духана от вятъра.

________________________________________________

Adam and Paul 2004 (Адам и Пол)

Чел съм само пасажи от “Одисей” на Джеймс Джойс, имам екзистенциална непоносимост към книги над 500 страници, но знам, че Леополд Блум и Стивън Дедалус скитат из улиците на Дъблин в деня на 16 юни и размишляват върху превратностите на живота. Адам и Пол се влачат по същите улици, също за ден – разликата е, че не размишляват кой знае колко, защото се хероинови джънкита.

Малък, евтин, некомерсиален филм, който комбинира ирландското чувство за хумор на The Guard 2011 (Големият полицай от малкия град) и нарко отчаянието на Trainspotting 1996 (Трейнспотинг). Ще ви спечели с честност и перфектен кастинг, актьорите са толкова правдоподобни, че по време на снимките полицията се опитва да ги арестува. А България е метафора.

________________________________________________

25th Hour 2002 (25-ия час)

Бари Пепър, Филип Сиймур Хофман, Брайън Кокс, Росарио Доусън и Едуард Нортън – под режисурата на Спайк Лий.

Спайк е задник, но знае как да прави емоционално наситени филми, а 25th Hour е един от най-добрите му. Проследява ден от живота на Монти Броган, наркодилър, който обикаля града в опит да осмисли живота си, преди да влезе в затвора, за да излежи 7-годишната си присъда.

________________________________________________

Unbreakable 2000 (Неуязвимият)

М. Найт Шиамалан има големи проблеми с края на филмите си. Разбира се, The Last Airbender 2010 (Последният повелител на въздуха) е shit – от началото до края. Unbreakable 2000 обаче е солиден филм със съспенс и свръхестествени нотки. Простичка идея и интригуващ поглед към темата за героя и антигероя.

________________________________________________

Fearless 1993 (Безстрашен)

Още една история с оцелял. Макс Клайн (Джеф Бриджис) остава жив след самолетна катастрофа. Преживяното го променя напълно, той започва да се чувства божествен. Не сте ли го гледали? Това е една от трите най-добри роли на Джеф Бриджис.

________________________________________________

Midnight Run 1988 (Среднощно препускане)

Джак Уолш (Робърт Де Ниро) е ловец на глави, той трябва да открие и залови Дукът (Чарлс Гродин), счетоводител и перач на мафията. Същата цел имат и други ловци на глави, полицията, ФБР и бившите работодатели на Дукът. Последните са особено заинтересувани, защото той е решил да напусне с няколко от милионите им.

Гледах тази приключенска комедия с мама, защото тогава децата се нуждаеха от придружител за кино. Спомням си, че много се смяхме. Ако ви накарам да изброите 10 филма с Де Ниро, Midnight Run 1988 няма да е сред тях – а би трябвало.

 

 

 

________________________________________________

Birth 2004 (Раждане)

Ана загубва съпруга си Шон преди 10 години. След десетилетие мъка тя решава да продължи напред, като се омъжи отново. На годежната вечеря в апартамента й се промъква десетгодишно момче. То моли да отидат в кухнята, защото иска да говори насаме с нея. Притиснато до вратата на кухнята момчето казва, че името му е Шон, a Ана не трябва да се омъжва за Джоузеф.

Джонатан Глейзър е режисьор-титан в света на рекламата и музикалните видеоклипове. Филмът му е красив, абсурден и поляризиращ, a изпълнението на Никол Кидман – майсторско.

________________________________________________

Bug 2006 (Насекомо)

Не съм редовен консуматор или познавач на уискито, но го ценя от време на време. Същото е и с филмите на ужасите. Не съм фен, но нямам против. Трейлърът на Bug 2006 ще ви заблуди, че е точно това – класически филм на ужасите. Двама души, затворени в мотел, откриват, че светът е нападнат от кръвосмучещи бубулечки. Понякога обаче реалността е по-ужасна от зомбитата и мумиите.

Филмът е камерен, защото е по пиесата на Трейси Летс. Главните герои се изпълняват от двама подценени актьори – Ашли Джъд и Майкъл Шанън.
http://www.youtube.com/watch?v=Slg59ufLKXk

________________________________________________

Whale Rider 2002 (Ездачът на китове)

Един от надценените филми през 2011 беше The Descendants (Потомците), който разказва за наследниците на хавайски род. Whale Rider 2002 също е за островни потомци, но истински – от Нова Зеландия. Филмът е семпъл, но силен, а 13-годишната Кийша Касъл-Хюз печели Оскар номинация за искрената си игра.

Очаквайте продължение…

Pingback: Подценени филми за уикенда – епизод 1

 

8 thoughts to “Подценени филми за уикенда – епизод 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *