Skip to main content

Какво има за гледане в… YouTube?

Всеки месец YouTube се посещава от 1 000 000 000 души, които гледат над 6 000 000 000 часа видео клипове. За 60 дни в сайта се качва повече материал, отколкото е произвела американската ТВ мрежа за последните 60 години.

Какво гледам аз? Предлагам, същите неща, които и вие, но има няколко канала, по които по-често пускам гондолата си. Ужасна метафора…

______________________________________________

Кино и други изкуства

Chris Stuckmann

Един от малкото филмови критици, които следя редовно. Може би, защото имаме подобни мненията. Е, той харесва Prometheus 2012 (Прометей), но никой не е съвършен. Не е претенциозен. Не вика. Хейти рядко, но принципно, уважава хората и прави това, което се опитваме да правим и ние.

Screen Junkies

Е каналът, който пуска поредицата Honest Trailer, но също е място за интерсни ревюта и разговори за филми, ТВ сериали и комикси. Може да викат по-малко, но какво да се прави – американци.

How It Should Have Ended

Е пародийна анимирана поредица, която пренаписва сюжетите на популярни филми.

Red Letter Media

Линквал съм много пъти Half in the Bag – коментарите на Майк и Джей, докато си говорят на по бира или две, или три. Те станаха известни през 2009, след 70-минутния анализ, който Майк направи, предрешен като героя си г-н Плинкет, на Star Wars Episode I: The Phantom Menace 1999. Техните архиврагове са всички тъпотии, ментета и Джордж Лукас. Тяхното оръжие – сарказъм и истина. ОК, това прави две оръжия.

PESfilm

Са създателите на най-гледаните стопмоушън филмчета.

AgentXPQ

Tales Of Mere Existence – е поредица на Лев Йълмаз, американски артист от турски произход. Ако изкуството е честност, това е изкуство.

Philip Scott Johnson

Е канал за Digital Video Art

______________________________________________

Коли

Top Gear

Не очаквайте стриктни анализи и обективни прегледи – отворете очи за Монти Пайтън на авто-мото журналистиката. Единственото лошо е, че докато пуснат нещо вече сте го гледали 5-6 пъти, но така можете да го гледате поне още 7-8.

Carbuyer

Е точно обратното… чиста фактология за автомобили, които Top Gear ще пренебрегне, поднесена от симпатични, ненатрапчиви водещи.

/DRIVE

Ако Top Gear съблазнява с чувство за хумор, /DRIVE го прави със сериозния поглед на ценителя. Обърнете внимание на ревютата на Крис Харис и видео есетата на Майк Спинели.

Motor Trend

Гледам само рубриките Ignition и Head 2 Head.

Saabkyle04

Кайл е момче с камера и добра идея, което откри, че може да снима автомобили – без милионен бюджет, без сценарий и дори без да ги кара.

The Fast Lane Car

Е като бургер с пържени картофи – американски, евтин и бърз. Качват видео всеки ден и най-често са първи при отразяването на американските автомобилни премиери.

______________________________________________

Наука, техника и обща култура

Talks@Google

Ако сте фенове на Кристофър Хитчънс, какъвто съм аз или на Джордж Р. Р. Мартин, каквито сте вие – това е мястото да откриете над 1000 разговора и интервюта с удивителни хора.

Big Think

Сигурно гледате TED, аз също го наглеждам, но напоследък нещата започнаха да се израждат към псевдонаука и попкултурна, комерсиална шлака. Изберете този канал, ако предпочитате tete-a-tete с Нийл деГрас Тайсън или Стивън Пинкър, пред луксозна презентация натъпкана с фалшива загриженост и метафизика за домакини.

Veritasium

Ако искате да разберете, защо жените са зебри.

Vsauce

Въпросите на всяко 6-годишно дете намират своите отговори.

CGP Grey

Умни хора са тези, които могат да обяснят нещо сложно – лесно. Искам приятел като Грей.

Marques Brownlee

Ако си търсите телефон или лаптоп, или жадувате хай тек новини…

Kurzgesagt

Kurz gesagt е на немски и поне аз го превеждам като „накратко казано”. Това е канал, който заслужава да е много по-популярен.

Mental Floss

E седмична класация за нърдове, представяна от писателя Джон Грийн. Сигурен съм, че сте посещавали и неговия влог – vlogbrothers

Anglophenia

За любителите на чай и всичко британско.

Sharla in Japan

Jvloggers е шарена група от хора, които правят видео блогове за Япония. Някои са специализирани в кукли, аниме и манга, други в японски език, коли, музика или филми на ужасите. Шарла е първият Jvlogger, който открих. Тя живее в Япония и показва по малко от всичко, но предимно странни и интересни храни, напитки, заведения, магазини, паркове, градини и улици в Токио.

______________________________________________

Хумор, сатира и забава

Last Week Tonight with John Oliver

Последните години в Америка се появи нов жанр – стендъп политически коментатор. Поради тоталната деградация на телевизионната публицистика – и журналистиката като цяло, хората очакват интелигентни, обективни коментари от… сатирици. Чували сте за Бил Махер, Джон Стюарт и Стивън Колбер. Новата звезда е Джон Оливър, английски комик и доскорошно протеже на Джон Стюарт. Оливър се еманципира и има собствено шоу по HBO. Коментарите му по трудни, но важни теми са брилянтни.

zefrank1

Скъпо дневниче, Зе не е качвал клипче отдавна. Признавам, вече съм отчаян.

BuzzFeedVideo

Просто защото…

Glove and Boots

Нека да цитирам: A puppet web series. With puppets. On YouTube.

Любимият ми канал, който следвам от появата му: Community channel

Монолози и скечове за малките странности на живота. Мога да се оженя за Натали Тран – веднага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *