Skip to main content

5 страхотни комикса от тази година

To paint comic books as childish and illiterate is lazy. A lot of comic books are very literate - unlike most films - Alan Moore

 

И нито един със супергерои…

Southern Bastards
Писател: Джейсън Аарон
Художник: Джейсън Латур
Издател: Image

„Обичам Юга. Но също Югът ме насира от страх. Роден съм в Алабама. Суха земя. Дядо ми беше проповедник и миньор. Прадядо ми умря от бяс. Прапрадядо ми убил човек, докато спорели за една овца…”

Така започва писмото си до читателите Джейсън Аарон. Комиксът, който той и Джейсън Латур създават е история на отмъщението, която ползва похвати на филм ноар.

Комиксът е написан мъжки, нарисуван е мъжки и чувствате как ставате по-мъж, докато го четете. Първата картинка е с пуст път и помияр, който се изсира в средата на страницата. Зад него има табели, които водят към близката баптиска църква. Някой трябва да вземе този комикс и да го даде на HBO. Ще се получи нещо фантастично.

Fante Bukowski
Писател и художник: Ноа Ван Скивер
Издател: Fantagraphics Books

Ноа не рисува красиво или майсторски, сякаш нарочно. Или толкова може, или така му харесва. В цялата работа има ирония. Можете да прочетете изречения като: My brilliance has always been my weakness.

Fante Bukowski

Малкият му комикс е за 20-годишен загубеняк на име Кели Пъркинс, който се прекръства на Фанти Буковски, комбинация от фамилните имена на любимите му писатели. Фанти вярва, че ако пие като Чарлс Буковски, спи в собствената си пикня и тъне в мизерия ще стане поне толкова добър писател. Фанти не знае за какво иска да пише и защо, но мечтае за слава.

Голямата ирония е, че докато спи, мрънка, завижда, пие и плагиатства Милан Кундера, около него се случват десетки интересни неща, от които може да стане роман.

Postal
Писател: Браяън Хил / Мат Хоукинс
Художник: Исак Гутхарт
Издател: Image

Още един кандидат за филмиране от HBO или Netflix. Действието се развива в град Идън, Уайоминг. Град основан от престъпници – за престъпници.

Postal

Град,  в който не е имало престъпление от 25 години. А сега е извършено убийство.

Lenore, Wedgies
Писател и художник: Роман Дърдж
Издател: Titan Books

Е скечове черна комедия за Ленор, мъртвото 10-годишно момиченце. Първата поредица, която е вдъхновена от едноименната поема на Едгар Алън По, излиза в периода 1998-2007. През 2009-та започва нова, издавана от Titan, но аз я открих едва сега.

Lenore

Смешна и страшна, много симпатична, по детски невинна, на места брутална, през цялото време Тим-Бъртановска.

Y: The Last Man
Писател: Брайън Кей Вон
Художник: Пиа Гуера
Издател: Vertigo

Постапокалиптика, заслужаваща камерата на Алфонсо Куарон. Носи достойнствата от комиксите на Алън Мур и Нийл Геймън. И e закичена с: „Най-добрият графичен роман, който някога съм чел”, от Стивън Кинг.

Y: The Last Man

На 17 юли 2002 се реализира феминистката мечта. Всички мъже и бозайници с Y хромозома умират, удавени в собствената си кръв. За няколко минути Земята е лишена от 48% от населението си, 90% от математиците и физиците, 95% от пилотите, шофьорите на тежки машини и капитаните, 99% от механиците, и електроинженерите, 85% от всички политици и 100% от всички религиозни лидери.

Умират всички мъже, освен Йорик и маймуната му, която също е момченце. Никой не знае защо. Ако си мислите, че на света ще настават мир и светлина – лъжете се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *