Skip to main content

Защо нямаме оценки в блога?

„Изкуплението Шоушенк" е много силен филм, но според алгоритъма на IMDB това е и най-добрият филм в историята на киното.

Това е пост, породен от коментар на читател. Под ревюто ни за Star Wars 2015 Цъки се възмути, че „Класацията на imdb не е това, което беше.”

Ние също гледаме рейтингите в IMDB и много често сме озадачени от оценките. Следим оценките и на Rotten Tomatoes, и тези на Metacritic. Оценките са забавни, а и практични. Натежават, когато въпросът е: да гледаш или не?

Чудехме се – в началото, да имаме ли някакъв начин за оценяване в Prozekcia и какъв?

Мнозинството медии, форуми, блогове и критици използват рейтингова система. Тя носи читатели, зрители, кликове. Доказано е, че ако в началото на статия има рейтинг, повечето хора продължават четенето. Особено, ако рейтингът е лош.

time.com

Имаше скандали с критици, които провокативно раздаваха ниски оценки (дори преди да са гледали филма), за да привлекат гнева = вниманието на публиката.

Звездоброенето при филмите е откраднато от ресторантския гид на Michelin.

Някои използват американската A-F буквена скала. Други изчисляват колко пари би си струвало да платите за билет. Трети дават просто „Да” или „Не”. Но най-често се раздават звезди.

Освен разочарование Legend 2015 с Том Харди предложи и скандал. Постерът му е лъжа. Очарователна е манипулацията с рейтинга на The Guardian, между главите на двамата братя. Той е 2 звезди, но се създава впечатление, че не виждате останалите 3.

5 звезди означават „отличен”, 1 звезда „слаб” филм. С IMDB e по-сложно, защото те използват 10-бална скала. Най-често хората избират средата, когато имат избор от 10 възможности. Още по-сложно ни се вижда гласуването с точки от 1 до 100 или в проценти. Как преценявате дали последният филм на Уди Алън е 66% или 68% добър?

Boyhood 2014 продължава да има ужасяващо висок рейтинг, но филмът отмина като кораб в нощa. The Avengers 2012 заслужава 220-то място в цялата история на киното. imdb.com

Да се върнем на IMDB. Сайтът никога не е давал дефиниция какво означава 1 звезда, какво 3 и какво 10. Оценката зависи изцяло от интуицията на оценяващия.

През 2001 бе разкрито, че студио е създало фалшив критик, който дава позитивни рейтинги и ревюта на филмите му. theguardian.com / wikipedia.com

За да се избегне проблема с избора на средното и възможността за манипулация програмистите използват алгоритъм. Той е тайна. Но знаем, че освен стойността на отделните оценки, голямо значение има количеството им. Ако филм генерира 99 000 гласа, той ще получи предимство пред филм с 9 гласа. Поне с това си обясняваме наличието на десетина индийски филма в топ 250, през последните няколко години. Апропо, дори имаше предложение Боливуд да получи отделен топ 250.

Facing the Giants 2006 - не винаги вкусът на критиците е вкусът на зрителите. Рейтингът е на rottentomatoes.com

Когато Prozekcia кара хора да гласуват, използваме познатата на всички българи 6-бална система. Като идея тя е германска, като възходяща подредба – руска. Тя има свой голям проблем – 1-цата, която в училище има наказателна функция, а не оценъчна. Ние използваме средно аритметичните резултати за удобно, грубо пресяване. Например за годишната ни класация на филмови постери, но не публикуваме отделните оценки.

Причината да не пишем оценки е Робин Уилямс.

В Dead Poets Society 1989

В Dead Poets Society 1989 (Обществото на мъртвите поети) героят му накара учениците да скъсат от учебниците си главата посветена на изчисляването на поезията, чрез интеграли.

Вместо числа използваме думи, чрез които се опитваме да предадем чувствата и мислите, които сме изпитали. Филмите са направени за това – за разговори, а не за изчисления. Може математиката да е изкуството на логиката, но в изкуството понякога няма логика и това го прави велико.

________________________________________________

Свързана публикация:
Филми, които ние харесваме, а критиците не и обратното

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *