Skip to main content

Narcos – сезон 3 или защо всички живеем в Колумбия?

Narcos 2015-
Narcos 2015-

„Няма добри пари и лоши пари. Има само пари.“ – прави заключение Лъки Лучано, мафиотският бос от началото на 20 век. Когато на 14 години напуска училище и започва работа във фабрика, той остава с впечатлението, че този труд е за „мижитурка, която цял живот няма да постигне нищо“. Затова, още като юноша, започва да търгува с опиум.

Goodfellas 1990 - младият Хенри Хил
Goodfellas 1990 – младият Хенри Хил

Това е началото и на Goodfellas 1990 (Добри момчета). Първата реплика от филма е на Хенри Хил, напълно истински гангстер, пресъздаден от Рей Лиота: „Откакто се помня, винаги съм искал да бъда гангстер.“

Днес – водена от тази детска мечта, организираната престъпност е отговорна за 20% от световния брутен вътрешен продукт – над $16 трилиона. Ако цялата мафия на Земята беше една държава, икономиката й щеше да е по-голяма от тази на Китай и равна на Европейския съюз.

Gomorrah 2008
Gomorrah 2008

Ако изведнъж – с магическа гума, заличим €100-те милиарда годишна печалба на мафията в Италия например, ще колабираме цялата икономика. Mафията контролира не само традиционни бизнеси като наркотици, проституция, хазарт, строителство и управление на отпадъци, но и нови полета като: медии, финанси, обществено здравеопазване, транспорт и логистика.

City of God 2002
City of God 2002

Миша Глени започва книгата си „Макмафия“ с България и погребението на Илия Павлов, за да продължи към Сърбия, Русия, Израел, Дубай, Китай, Нигерия, Бразилия и целия свят. Всички сме в сериала Narcos 2015-, живеем в една глобална Колумбия.

Narcos 2015-
Narcos 2015-

Трети сезон е за възхода и падението на картела Кали, успешната конкуренция на вече мъртвия Пабло Ескобар. Ескобар се конфронтира със системата – убива полицаи, прокурори, съдии, политици, журналисти, атакува самия парламент, за да докаже – в трагичния си край, че никой не е по-силен от държавата.

Подходът на братята Родригес Ореуела е друг – да станат държавата. Те контролират цели полицейски управления, прокурори, съдии, кметове и генерали, медии, банки, министри и може би самия президент. Дори имат телекомуникационна компания, за да подслушват конкурентите си. Създават нещо, което ще бъде наречено „латиноамериканското КГБ“.

Narcos 2015-
Narcos 2015-

Сериалът става по-интересен, защото проследява не един, а няколко интересни характера. „Бизнесмените на Кали“ – тихият, комбинативен и корпоративен Гилберто Родригес Ореуела и мълчаливият, слаб и съответно по-жесток негов брат Мигел.

Narcos 2015-
Narcos 2015-

Чепе, тяхното мачете за американския кокаинов пазар.

Narcos 2015-
Narcos 2015-

Пачо, въздействащ, психопатичен хомо хомосапиенс.

Narcos 2015-
Narcos 2015-

Отлично попадение – като герой и актьор, е Хорхе (Матиас Варела), шеф на охраната на картела. На места добър, на други лош, мълчалив и непредвидим, той е източник на почти всички съспенс моменти. Негова противоположност е собствената му съпруга, едноизмерно написана машина за мрънкане, която ще ви убеди, че никога не трябва да се жените.

Narcos 2015-
Narcos 2015-

Наш рицар и екскурзовод е агент Пеня (Педро Паскал), който е успешен избор за ролята на смелостта, наивността, упоритостта и ултимативното разочарование на всички, които се опитват да спрат октопода.

Narcos 2015-
Narcos 2015-

Постижението на Narcos 2015- е горчивият реализъм. Това не е сериал за добри ченгета и лоши разбойници. Виждаме престъпните барони като проницателни и адаптивни предлагачи на продукти, за които има голямо търсене.

Границата между „тях“ и „нас“ е крехка и невидима. Както казва Лъки Лучано – има само пари. Без „техните“ пари голяма част от „нашите“ банки биха фалирали. Когато британската супербанка HSBC бе свързана с пране на картелни пари, властите в САЩ избраха да не я обвиняват, защото това би я унищожило, което би завлекло цялата глобална икономика.

Narcos 2015-
Narcos 2015-

Narcos 2015- показва колко сложна, мащабна и отчайващо гадна е цялата схема. Ще има четвърти сезон, който ще ни прехвърли в Мексико, при някой като Хоакин Ел Чапо Гусман. Ще има и пети сезон, който да ни разкаже за неговите брутални наследници Лос Сетас, чиито корени са в мексиканската армия, а щаб квартирата им е на границата на Тексас. Същата граница, която ни показа документалният Cartel Land 2015 (Земя на дрога).

Sicario 2015
Sicario 2015

Този сериал няма край. Както пише Миша Глени зрелищният ръст на организираната престъпност не е глобализацията – сама по себе си, а глобалните пазари, които са или недостатъчно регулирани, или твърде стриктно регулирани. Благоприятен климат, дължащ се на сбърканата „война срещу наркотиците“ на Съединените щати, некомпетентността на Европейския съюз, циничността на Русия, безразличието на Япония, нескончаемата амбиция на Китай, глада на Индия и толкова много други места.

Мнението ми в едно изречение:

Трети сезон, без да чупи клишетата, ще ви задържи с множество колоритни герои и драматични обрати.

Свързани публикации:

Ужасите на Хуарес в Sicario 2015 (Сикарио)

Мексиканската мафия в Miss Bala 2011 (Мис Бала)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *