Skip to main content

До кости

To the Bone 2017
To the Bone 2017

„И когато захапвате ябълката, казвайте в сърцето си: Твоите семки ще живеят в моето тяло и пъпките на твоето утре ще цъфтят в моето сърце, уханието ти ще ми е дъх, и заедно ще възликуваме във времената.“

Халил Джубран – „Пророкът“

To the Bone 2017 (До кости) е драма по сценарий и режисура на Марти Ноксън. В главната роля блести Лили Колинс. Тя е Елън, 20-годишна студентка, която се бори с анорексията. Елън приема да се включи в радикална програма за лечение, в която пациенти с хранителни разстройства живеят заедно. Лекуващият доктор – странно… е Киану Рийвс.

To the Bone 2017
To the Bone 2017

Героят ме подсети за истинския психиатър д-р Майкъл Бенет и книгата му F*ck Feelings. Апропо, това е реплика, която Киану използва няколко пъти. Подход, при който лекуващият лекар е тук, за да бъде честен. Още при първата си среща с Елън, той й казва, че е лъжкиня, че не е слаба психически, че знае че външността й плаши хората, а на нея това може би й харесва. И „…няма да те лекувам, ако не искаш да живееш.“

To the Bone 2017
To the Bone 2017

Филмът е визуално акуратен, докато разчопля страшната тема. Ако трябва да критикувам, ще критикувам режисурата и сценария. Героите са недописани и клиширани. Функцията им е да запълват пространството около главната героиня. Има няколко насилено-театрални сцени, а краят завива в странна трансцедентално-езотерична посока.

To the Bone 2017
To the Bone 2017

Трябва да похваля талантливата Лили Тейлър, която е в ролята на биологичната майка на Елън. Макар ограничено, присъствието й е важно, тя е част от най-разтърсващата сцена във филма. Сцена, която потвърждава, че все още психичните заболявания са прехвърлена отговорност на родителите.

Какво е анорексия?

Dying to Dance 2011
Dying to Dance 2011

Анорексия нервоза е категоризирана като психично заболяване. Среща се предимно при млади хора. 95% от пациентите са на възраст от 12 до 26 години. Лечима е, но смъртността е над 18%.

При болните се наблюдава нереалистична представа за външния вид, натрапчив страх от напълняване, драматично отслабване в следствие на: глад, повръщане, употреба на разхлабителни и диуретици, прекомерно спортуване.

 Керън Карпентър – вокалистката на The Carpenters, умира от анорексия / „Мис А.“, един от първите описани случаи на анорексия. Пациентката през 1866 и през 1870, след лечение. Илюстрации от медицинската документация на доктор Уилям Гъл, който измисля термина анорексия. Той е личен лекар на кралица Виктория и един от заподозрените за убийствата на Джак Изкормвача.
Керън Карпентър – вокалистката на The Carpenters, умира от анорексия / „Мис А.“, един от първите описани случаи на анорексия. Пациентката през 1866 и през 1870, след лечение. Илюстрации на доктор Уилям Гъл, който измисля термина анорексия. Той е личен лекар на кралица Виктория и един от заподозрените за убийствата на Джак Изкормвача.

Защо хората се разболяват е неясно. Отговорите включват генетика, хормонален дисбаланс, стомашно-чревни заболявания, студени родители, сексуално посегателство…

Thin 2006
Thin 2006

Най-често свързваме анорексията с разглезени момичета от заможни семейства, но истината е, че страдат и мъже. Форми на анорексията се наблюдават в общества различни от западното. Отказът от храна при тях е по религиозни причини. Гладът се избира, защото пациентът иска да е духовно чист, а не красив.

Има ли нещо, което не знаете?

To the Bone 2017, както повечето филми за психични заболявания, е воден от дуалистичната идея, че душата е отделена от тялото.

Дълбоко погрешно мислене, което идва от време, в което лекарите са били много повече философи, теолози, шамани и магове, отколкото лекари. Това време разделя болестите на физиологични и психични. Първите се лекуват с лекарства, вторите с разговори. Дори Зигмунд Фройд взаимства израза „говорещо лекарство“ – от пациентка на д-р Йозеф Бройер, за да опише психоанализата.

Доказателствата сочат, че нещата са много по-свързани и биомеханични, отколкото си мислим.

Жена със суицидна меланхолия, фотография на доктор Хю Уелч Даймънд (1809-1886) / Мъж с деменция паралитика
Жена със суицидна меланхолия, фотография на доктор Хю Уелч Даймънд (1809-1886) / Мъж с деменция паралитика

През 1822 френски лекар описва симптомите на dementia paralytica – заболяване, което ще покоси хиляди в Европа. Сред пациентите са Гаетано Доницети, Фридрих Ницше и Роберт Шуман. Симптомите включват безсъние, умора, мания, психоза, халюцинации, деменция, пареза и смърт. Почти век за причинител ще се посочват преработване, стрес, неспокойна душа и вродена тревожност. Но още през 1857 двама лекари изказват хипотезата, че това е проява на сифилис, причиняван от бактерия от разред Спирохети.

Helicobacter pylori - 3D модел, Данаил Ников
Helicobacter pylori – 3D модел, Данаил Ников

Допреди 20 години вярвахме, че стомашната язва е резултат на подлютена диета, нерви и стрес. Днес знаем, че причината е пак бактерия – Хеликобактер пилори. Тялото ни е пълно с „чужди“ клетки – бактерии, вируси, гъбички. Всъщност, те са много повече от собствените ни клетки. Превъзхождат ги по численост в съотношение 10 към 1. Само в червата ни се „возят“ 100 трилиона от тези пътници.

В. М. Варга - въздействащият злодей от трети сезон на Fargo 2014-, има булимия. Той ожесточено се тъпче с храна, която после повръща. Това унищожава зъбите му, които стават метафора на света, от който идва.
В. М. Варга – въздействащият злодей от трети сезон на Fargo 2014-, има булимия. Той ожесточено се тъпче с храна, която после повръща. Това унищожава зъбите му, които стават метафора на света от който идва.

В момента различни изследователи разглеждат микробите като причинители на 10% до 75% от психичните заболявания. Анорексията и обсесивно-компулсивните разстройства например се свързват с усложнения, вследствие на стрептококова инфекция в детска възраст.

Голяма е вероятността едно от най-страшните заболявания – шизофренията, да е свързано с токсоплазмозата (Toxoplasma gondii), паразит разнасян от котките. Научни търсения, които ни дават много храна… за размисъл.

Мнението ми в едно изречение:

Филм, който се случва заради актрисата в главната роля – Лили Колинс.

One thought to “До кости”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *