Skip to main content

Какво да гледате от SoIndependent 2015?

Бяхме там, когато преди 5 години стартира Sofia Independent Film Festival, защото ни бяха поканили. Оттогава пишем за тях – дори без покана, защото фестивалът ни харесва. Какво бихме гледали ние от програмата им тази година?

Документалното кино

Cartel Land 2015 (Земя на дрога) – препоръчваме го, защото е репортерски сториборд на Sicario 2015 (Сикарио).

Не знаем дали ще го изберем за най-силния документален филм тази година – още не сме гледали всички, които искаме, но е брутално смел. Филмът започва с дузина кафяви мъже с маски, които невъзмутимо „готвят” метамфетамин пред камерата. Продължава с погребение на цяла фамилия берачи на лимони, които са убити (включително жените, децата и бебетата), защото шефът им пропуснал да си плати рекета.

Освен насилие и корупция, от които ще ви се завие свят, филмът разглежда още една интересна тема. Актуална е за България, защото тя също е страна, в която закони има привидно. Самозащитата.

Cartel Land 2015

Документалистът Матю Хайнман показва света през две гледни точки. Едната е на д-р Хосе Мирелес, лекар от малък град в мексиканския щат Мичоакан. Докторът с каубойска шапка решава да направи въоръжен бунт, когато съседите му са обезглавени от местния картел. Групата му за самозащита – Autodefensas, бързо се разраства в движение. Въоръжени селяни се борят за живота, земята и домовете си педя по педя, квартал по квартал.

Cartel Land 2015

От другата страна на оградата е американският вижиланти Тим Фоли. Ветеран, който преди 4 години решава да заживее по границата на Аризона, за да я пази от картелите. Днес той не е сам, а е един от многото лидери на граждански милиции. Освен шок филмът предизвиква и размисъл – за справедливостта, морала, правото на живот, свобода, стремеж към щастие, но също правото на бунт и притежаване на оръжие, доброто, злото, реда, цивилизацията.

The Wolfpack 2015 (Глутницата) e филм на Кристал Мозел, който разказва невероятната история на семейство Ангуло. Господин и госпожа Ангуло разиграват The Village 2004 (Селото) на М. Найт Шаямалан – наистина. Госпожата ражда половин дузина деца, а господинът ги заключва и им забранява да излизат навън, защото е опасно.

Децата живеят в бетонната си кула – в стил квартал „Надежда” и всеки друг жилищен комплекс лишен от каквато и да е. Всеки ден те разиграват, даже живеят любимите си филми. Правят си костюми, реквизит, декори, купуват си камера, научават се да я използват, пишат собствени сценарии и музика.

The Wolfpack 2015

Създавайки този паралелен свят, сред стените на затвора си, братята Ангуло израстват като глутница от рапунцели – странни, но относително нормални. Благодарение на киното и изкуството те остават хора.

Киното

Много искаме и ще се опитаме да гледаме The Lobster 2015 (Омарът) на Йоргос Лантимос.

The Lobster 2015

Казаха ни, че е филмът е абстрактен, абсурден, смешен и шашав. Любовна история, която се развива в бъдеще, в което необвързаните биват арестувани. Лантимос спечели наградата на журито от Фестивала в Кан 2015.

Mistress America 2015 (Госпожица Америка), защото харесваме предишния филм на Ноа Баумбах – Frances Ha 2012, който бе в списъка ни за най-добри през 2013. Като син на филмови критици Баумбах обича да прави малки, интелектуални комедии на провала, които не допадат на всички, защото са специални.

Mistress America 2015

Баумбах често работи с Уес Андерсън. А в програмата има уестърн комедия, сякаш направена от Уес – Slow West 2015 (Бавен Запад).

Slow West 2015

Режисьор и сценарист е Джон Маклийн. Освен колоритни герои и сцени в стил братята Коен, той вмъква и много визуални игри на думи. Например – един от героите е прострелян, после вижда нещо много тъжно, което „разбива” сърцето му. Чува се нов изстрел, близката солница е уцелена и се изсипва в раната му. Rub salt in a wound, идиомът има дословен български аналог – Натривам сол в раната. Подобни кино моменти се помнят.

Какво друго? Гледахме Straight Outta Compton 2015, но не му направихме ревю и вместо него ви препоръчахме документалния Fresh Dressed 2015.

Dope 2015

В същата актуална за годината гама е Dope 2015 (Опиат). Ще ви хареса, ако сте деца или поне деца на ’90-те. Свежа драма-комедия за гето кварталите на Лос Анджелис и три деца, които се опитват да оцелеят.

Още през юни обърнахме внимание да обърнете внимание на Kumiko, the Treasure Hunter 2014 (Кумико, ловецът на съкровища)

Ето – изберете си филм тук

5 thoughts to “Какво да гледате от SoIndependent 2015?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *