Skip to main content

Дете на деветдесетте

Кейт Мос, кампания CK Obsession

Преди седмица Кирил ми изпрати едно видео за ’90-те, тресна ме носталгия. Но ’90-те бяха най-доброто десетилетие! Сериозно! Поне сравнени с ’80-те или ’00-те. Имаше трагедии – убиха много хора в Руанда, умря Югославия, умряха много рапъри и комунизмът уж умря. Но Нелсън Мандела беше свободен. А ние си взехме сателитна чиния, за да гледаме Мtv, която тогава ставаше за гледане.

Apple представи iMac, излезе Windows 95, а Hotmail беше номер 1. Разчетоха човешкия геном, клонираха Доли, а Америка можеше да печели войни. Световната икономика растеше, Борис Елцин пиешЕ. Всички си слагаха обици – навсякъде, освен на ушите. Антъни Хопкинс ухапа някакъв човек по лицето, а Франсис Фукояма публикува „Краят на историята и последният човек“, но никой не я прочете, защото всички искаха тамагочи. Аз минах гимназията, казармата и влязох в университета.

’90-те бяха всичко това:

ALF 1986-1990

ALF 1986-1990
ALF 1986-1990

Историята на малкото, космато, дългоухо и дългоносо, вечно гладно извънземно дойде в България със закъснение – като всичко останало. Сериалът преживя втора, източноевропейска пролет. Алф беше навсякъде – телевизия, списания, книги, вицове и две места, които са неоспоримо доказателство, че някой е истинска звезда – сувенирите по стрелбищата и плажа. Сещате се, спареният мъж в Алф костюм, който настоява да се снима с вас.

Adidas Тorsion

По онова време имаше две реклами по Първа програма на Българската национална телевизия. Едната беше с Карл Люис – за телевизорите Panasonic, а във втората се казваше: Ти бягаш. Тези обувки се движат както краката ти. Adidas Torsion.

Това беше велико. Всички деца имаха Romika, ако сте имали нещо друго, то явно баща ви е бил член на партията или тираджия, или майка ви е била медицинска сестра в Либия.

Milli Vanilli

Фаб и Роб ми лазеха по нервите, а дори не знаех, че са двойка буфосинхронисти. ’90-те бяха времето, когато външният вид на певците стана по-важен от гласовете им.

Milli Vanilli

Боб Сагет

Той изгря в България с „Най-смешните домашни видеоклипове на Америка“. Предаване, което показваше основно падащи неща – шапки, панталони, кофи, коледни дървета, хора, а също сладки бебета, кучета, хамстери, катерици, но най-вече пияни котки свирещи на пиано. Един ’90-тарски телевизионен YouTube.

Full House 1987-1995
Full House 1987-1995

После дойде и Full House 1987-1995 (Пълна къща) ситкомът, който не беше смешен, но беше гледан.

Vanilla Ice

Vanilla Ice
Vanilla Ice

Всички дришльовци се правеха на Ванила Айс. Трагичното е, че само аз ги намирах за дришльовци, момичета бяха на обратното мнение.

Kупони

През ’90-те имаше много купони. За хляб, мляко, брашно, салам, сирене и кашкавал. Без да е била във война България беше поствоенна зона.

Стачки, митинги, барикади

През ’90-те бях много повече в стачка, отколкото на училище. Ако не бях в стачка, се редях за нещо. Дори ходех на митинги, въпреки, че не обичам тълпи. До барикадите не стигнах, защото се разболях жестоко – бях излязъл на шествие само по пуловер и без шапка, а то беше февруари. Буквално храчех кръв, което показва решителност. Имаше я във въздуха, заедно с надежда и вяра. Въздухът на свободата беше леден, но опияняващ.

Големият митинг 1990. Автор на снимката: Неизвестен
Големият митинг 1990. Автор на снимката: Неизвестен

Pump Up The Jam

Имаше едно предаване, което се казваше “Добро утро”, беше в събота и това бе неговият неофициален химн.

Катинарчето

Този тип оформяне на мъжкото лицево окосмение е циментирано в деветдесетте.  Тънки мустаци съчетани с козя брадичка а.k.a the Johnny Depp look – придава усещането за бохема, артистична  занемареност, мисловна, речева и сексуална освободеност.

Don Juan DeMarco 1994
Don Juan DeMarco 1994

Ако почакате още 2-3 дни и оставите мустаците да се слеят с брадичката, тогава постигате the Brad Pitt, известна на местна почва като “катинарче”. Ах, катинарчето – мечтата на всеки гимназист с току-що набола брадица. Искате ли истински мачо вид? Обръснете си главата. Така или ще плашите всички, или ще си помислят, че имате вагина на лицето.

Se7en 1995
Se7en 1995

Step by Step 1991-1998 (Стъпка по стъпка)

Ситкомът, който можете да гледате с майка си. За нея Патрик Дъфи и Сюзан Съммърс, за вас Стейси Кийнън и Анджела Уотсън, за сестра ви – братовчедът Коди.

Step by Step 1991-1998
Step by Step 1991-1998

MC Hammer

Игрите

През ’90-те светът играеше на Game Boy и Play Station. Докато ние още цъкахме на: Ну, погоди! Советских портативных электронных игр с жидкокристаллический дисплей.

Calvin Klein

Калвин Клайн създава Calvin Klein Limited през 1968. Тогава “компанията” е магазин за палта, поместен в нюйоркски хотел, а началният бюджет е $10,000. През годините, докато тихо шие скучни блейзери, Клайн ще вземе няколко награди за дизайн, но няма да направи нищо специално. Докато не стигне до една проста истина – Ако работата ти не съдържа голяма идея и провокация, тя ще отмине като кораб в нощта.

През 1981 Calvin Klein използва 15-годишен модел, за да лансира своя линия джинси. Възрастта на Брук Шийлдс е достатъчна за скандал, но това, което казва изстрелва марката в устите и очите на милиони.

През 1975 Калвин Клайн влиза в гей дискотека и там открива, че мъжете „могат да бъдат описани като богове”. Трябва да дойдат ’90-те, за да може голият и парадиращ със здравия си торс млад мъж да се превърне в културна икона и да донесе годишен оборот от $600 милиона на марката. Парадоксално, но факт един ъндърграунд гей образ се превръща в идеал за мнозинството мъже.

’90-те бяха времето на Марки Марк и дебатите за хомосексуализирането на хетерусексуалната култура. А спомняте ли си Кейт Мос и говоренето за анорексията и андрогинията? И то започна тогава и заради. А спомняте ли си черно-белите реклами, бутилката, унисексът и Х-поколението?

CK

Киану Рийвс

‘90-те започнаха с Dracula 1992 (Дракула), шедьовърът на Франсис Форд Копола, продължиха с Little Buddha 1993 (Малкия Буда) на Бернардо Бертолучи, избухнаха в Speed 1994 (Скорост), драматично продължиха с The Devil’s Advocate 1997 (Адвокат на дявола) и подготвиха новото хилядолетие с The Matrix 1999 (Матрицата). Свързващото звено е Киану и той беше навсякъде – точно като Алф.

 Speed 1994
Speed 1994

Captain Planet 1990-1996 (Капитан Планета)

Това е детското, което беше изпреварило времето си. Преди “глобално затопляне” да влезе в речника се роди първият еко-герой.

Уил Смит

Teenage Mutant Ninja Turtles (Костенурките нинджа)

Започват живота си като комикс, продължават като играчки, а след това и анимирани герои, за да бъдат направени на филм през 1990, който ще спечели над $135 милиона – огромна сума за времето си. Следват още анимации, още комикси, още филми, електронни игри и мърчандайз, който вдига GDP-то на Китай поне с 1%. Последното си го измислих, но е правдоподобно.

Мобифоните

’90-те бяха времето на e-mail-а, CD, DVD и MP3-ките. Боже, каква гъзария беше да имаш мобилен! Трябваше да си голяма работа – я национален шампион по борба, я по вдигане на тежести, я застраховател, я бизнесмен.

Motorola StarTac
Motorola StarTac

BAYWATCH 1990-1999

Да, те се движат!

BAYWATCH 1990-1999

Бой групите

“Boy Band” най-често е създадена чрез кастинг поп група от захаросани момчета. Нещата, които не могат да правят, но правят заедно, което скрива неможенето в масовката, са пеене, танцуване, свирене на музикални инструменти, позиране за постери, използване на много гел – за коса, а също участие в реклами за fast food и заработване на милиони – най-често за дебел мазняр, който им се води продуцент.

Да, всичко започва през ’60-те, но ’90-те бяха златните години: New Kids on the Block, Take That, East 17, Backstreet Boys, ‘N Sync, Westlife, Boyzone и това са само тези, които аз знам. See more cunts here

Spice Girls

Точно, когато Take That бяха по стените, гърдите и сърцата на съученичките ми аз казах на най-добрия си приятел: „Ако работех в музикалния бизнес, щях да направя група само от момичета – като от японска анимация. Една може да е лигла Барби, а друга да е бойна червенокоска, всяка ще си има собствен характер… Хората ще откачат, ако им дадеш нещо подобно”. Ето така, изпуснах възможността да стана много богат.

Но ’90-те бяха и The Simpsons 1989 (Семейство Симпсън), Terminator 2 1991, GoodFellas 1990 (Добри момчета), The Usual Suspects 1995 (Обичайните заподозрени) и Pulp Fiction! 1994 (Криминале)

Pulp Fiction! 1994
Pulp Fiction! 1994

2Pac

2Pac

Чалга

През ’90-те България също роди своя музика на гетото, на работническата класа, на простолюдието, на хайдуклука, на тарикатлъка, на бързия успех, на избилия нагон, на скупчването за пощене и чешене, на съпротивата на селото срещу града. Звездите на чалгата бяха скромни момичета и момчета от Земен, Роман, Бабул и Дупница. Не знам дали имаха мечти, но имаха цели, което е по-важно. Защото само целенасочените могат да имат силикон, който да натъпчат във Versace и Cavalli.

Viagra

’90-те не излекуваха човечеството. Все още има СПИН, рак и сърдечни болести, но в края на десетилетието мъжете решиха друг, по-важен проблем.

Friends 1994-2004 (Приятели)

Friends е ситкомът на нашето поколение. Сериалът даде на жените прическата известна като: The Rachel, оказа въздействие върху облеклото на мъжете, върху английския език и целя бизнес с кафе.

Тревога, вина, гняв, гръндж

’90-те бяха времето на бурни китарни рифове, здрави барабани, Nirvana, Pearl Jam, Stone Temple Pilots, Soundgarden, на гневната Аланис, на немитата коса, кубинките и непраните карирани ризи. Модата да си моден… като не си.

Майкъл Джордън

Един от най-хубавите ми спомени. Американски баскетбол по българската телевизия, NBA, Chicago Bulls и един извънземен. I love this game!

Днес мога да кажа, че живях във времето на Майкъл Джордън.

Виждате, че ’90-те не бяха перфектни, но важната характеристика на гения не е перфектността, а оригиналността. ’90-те бяха още много неща и точно това:

7 thoughts to “Дете на деветдесетте”

  1. И-и-и верно! Странното е, че в началото не го даваха като детско, а след вечерните новини в 8 – като филм за възрастни 🙂

  2. Хубав стил! Прекрасна мисъл! Всичко това, обаче, важи с по-голяма сила за 80-те. Финала на хипи-движението. Забележителната 1984-та, когато Apple представи Macintosh, и само за един-единствен път неговата реклама, режисирана от младия Ридли Скот – „1984“. Yes пуснаха „90125“, Rainbow и Whitesnake размазаха феновете си с по един страхотен албум. Van Halen направиха албума MCMLXXXIV, с ангелчето, което пафка „Lucky“. Първата песен в албума е емблемата на рок-музиката Jump, следват Panama и Hot for the Teacher. Милош Форман направи Amadeus (1984). Да не би това да са 90-те?! Дали започват през 1980-та и свършват в 1989?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *