Skip to main content

Тази жена е успяла, богата и българка. Сигурно вече я мразите

И да, това е Еми. Наградата – иначе тя се казва Калина.

So!Independent, фестивалът за най-доброто от независимото американско кино се връща за втори рунд. От 27 октомври до 6 ноември 2011 г. ще можем да гледаме избрани заглавия от фестивалите в Кан, Торонто, Берлинале, Трайбека и Сънданс.

Филмите в селекцията са 22 и разказват за света, в който живеем и оцеляваме. Освен качествени филми ще има професионални класове по кинокритика, продуциране, дизайн на продуцкии, режисиране и писане на сценарий.

Един от гостите е жената от снимката. Калина Иванов е родена в София, в годините, когато ходенето на кино беше под строй, филмите се снимаха на съветска лента „Свема”, а единствената сценография е изборът на родопското одеало, с което ще се завие младата социалистическа двойка.

Родителите на Калина емигрират и се установяват в Ню Йорк – може би не са обичали родопски одеала. Там Калина завършва с отличие факултетите „Дизайн” и „Кино” в школата по изкуства „Тиш” на Нюйоркския университет (NYU/TSOA).

През годините Калина е част от екипите и се учи от: The Silence of the Lambs 1991 (Mълчанието на агнетата) Sleepers 1996 (Слийпърс), The Manchurian Candidate 2006 (Манджурският кандидат).

Сценограф е на над 30 филма. През 2006-а отговаря за Little Miss Sunshine (Мис Слънчице) – номиниран за Оскар. През 2009-та печели Еми за сценография, както и наградата за Сценограф на годината на американската Гилдия на сценографите за филма на HBO Grey gardens 2009 (Сиви градини).

Калина е сценограф на два филма, които ще гледаме на So!Independent. Най-новият проект на Робърт Редфорд The Conspirator 2010 (Конспираторът) и Rabbit Hole 2010 (Заешка дупка) с Никол Кидман и Аарон Екхарт.

Още по-хубаво – можете да станете част от майсторския клас, който Калина ще води в рамките на фестивала. Там може би ще научите за последния филм, който завърши преди дни – комедията Gods Behaving Badly 2012 (Боговете се държат неприлично) с Кристофър Уокън, Джон Тортуро, Шарън Стоун и Алиша Силвърстоун.

Съставете си собствена декларация на независимостта, кликнете на снимката

 

2 thoughts to “Тази жена е успяла, богата и българка. Сигурно вече я мразите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *