Skip to main content

Нашите любими 7 ситкома

Seinfeld

Знаете ли кой е Дан Меър? Дан Меър е учителят по математика, който бихте желали да сте имали. Последните няколко години Дан прави малка, но важна революция в начина на преподаване на този предмет. Според Дан една от причините децата да мразят математиката е начинът, по който се задават проблемите. Съвременната култура е приучила децата да очакват задачи, които Дан нарича „ситком проблеми”.

Те биват решавани чрез мисловни клишета, а не чрез осмисляне. Дан обяснява: Да вземем Two and a Half Men – всеки епизод съдържа банален проблем, който намира решение в 22 минути, три прекъсвания за реклама и записан смях. Този начин на мислене – чрез познати модели, води до „нетърпение за получаване на отговор”. Децата нямат търпение да търсят решение мислейки – така, както нямат търпение да чуят ключовата фраза, която ще доведе до бурен смях.

Вярваме, че математиката е удивителна наука, която носи неизмерно удоволствие на всички, които я разбират. Останалите гледаме ситкоми. Това са любимите ни 7, можете да изгледате два сезона наведнъж и няма да ви призлее.

Two and a Half Men 2003 (Двама мъже и половина)

Two and a Half Men 2003

Кой обича шеги за секс и алкохол? Ние. И целият свят. Но това са най-добре написаните и поднесени шеги за секс и алкохол за всички времена.

The Simpsons 1989 (Семейство Симпсън)

The Simpsons 1989

Веднъж познавах момиче, което не знаеше нищо за семейство Симпсън. След като подробно ги представих, тя ме нарече „несериозен” и „незрял” и отиде да прави кариера. Аз продължих да гледам семейство Симпсън. Сатиричната анимация има 25 награди Еми, а списание Time я обяви за най-добър сериал на 20 век. Можете да намерите фразата „D’oh!” в Oxford English Dictionary, а шоуто е произвело повече неологизми и текстови алюзии от Шекспир и Библията. Те бяха тук преди South Park, преди Family Guy и нищо не може да ги измести. Spiderpig

Malcolme in the middle 2000 (Малкъм)

Malcolm in the Middle

Страхотно шоу, прекрасно написано и с перфектен кастинг. Малкъм е гениален – буквално и преносно. Можете да изгледате цял сезон на един дъх и няма да се уморите, а ще искате втори. Фактът, че американски ситком не разчита на записан смях за фон е достатъчен.

Frasier 1993 (Фрейзър)

Frasier 1993

Много хора казват, че единствено интелектуалци и гейове гледат Frasier. Е, вече знаете истината за нас. Сериалът е продължение на Cheers 1982 (Бар Наздраве), като проследява историята на епизодичния герой в бара – психиатърът доктор Фрейзър Крейн. Той се пренася от Бостън в Сиатъл, за да заживее с брат си, баща си, английската икономка Дафни и кучето Еди. Диалозите са брилянтни, епизодите – всичко друго, но не и предсказуеми. 11 сезона, 37 награди Еми и почти 200 номинации за какво ли не.

Friends 1994 (Приятели)

Friends 1994

Повечето почитатели на Сартр ще определят Friends, като „захаросан”, „плосък”, „плитък”, „повърхностен” и „еднообразен”. Ние също имаме няколко много сериозни въпроса.  Как 40-годишни играят 30-годишни? Как 30-годишни, практически безработни могат да живеят в огромни апартаменти в центъра на Манхатън? И защо патката на Чандлър се казваше Ясмин?

Friends е ситкомът на нашето поколение – Не, не е Alf. Сериалът оказа въздействие върху прическите на жените, върху облеклото на мъжете, върху английския език и целя бизнес с кафе. Имах професор в университета, който казваше, че добри са всички телевизионни водещи и герои, които бихте пуснали отново на гости в хола си. Вратите ни са широко отворени за приятели.

Fawlty Towers 1975 (Фолти Тауърс)

Fawlty Towers 1975

Ситкомите са чужд жанр за англичаните. Вярно е, че имат два-три успешни: Only Fools and Horses, Yes Minister, Allo ‘Allo!, Blackadder на Роланд Аткинсън и The Office. Последният стана глобален хит, едва когато го адаптираха в Щатите. Но ние харесваме най-много Fawlty Towers. Странен избор, защото статистически той е провал. Шоуто се състои от 2 скромни сезона – само от по 6 серии. Всеки епизод е отнемал 6 седмици, за да бъде написан и още една, за да бъде заснет. Това е най-величавият „провал” в историята на телевизията.

Джон Клийз е вдъхновен да напише историята, след като част от екипа на Монти Пайтън отсядат в малък хотел в градчето Торки. Собственикът на хотела – очарователно грубият Донъл Синклер, веднага се запечатва в паметта на Клийз. Той го възкресява, няколко години по-късно, като Базил Фолти – най-доброто от английската телевизия.

The IT Crowd 2006 (Компютърджии)

The IT Crowd 2006

Още една английска кулминация. Простата история за две IT-та затворени в подземието на голяма корпорация е възхитителна. Хуморът и ситуациите са като в The Office, но много по-добри. Понякога, когато гледате The Office ви става неудобно от абсурда. Когато гледате IT Crowd се превивате от смях, докато ви заболи стомаха, което е оправдание да не отидете на работа на следващия ден. Брииилянтно! IT Crowd: truest moment ever!

Кажете ни кои са вашите?

9 thoughts to “Нашите любими 7 ситкома

  1. Weeds е любим на Теменуга, аз се разминах с този сериал – не знам как…и защо… но има супер саундтрак

  2. ALF, Community, Mike and Molly, The Black Adder, The Office (американската версия) – това са моите фаворити, които не присъстват във вашия списък.
    А от присъстващите сте улучили два мои много любими ситкома – Fawlty Towers – просто съм се попикавал от смях и The It Crowd, който сте описали много точно 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *