Skip to main content

The Bikeriders

The Bikeriders 2023

Когато прекарваш отпуската си на мотоциклет, виждаш нещата по съвършено различен начин. При колата си винаги в затворено пространство и понеже си свикнал с нея, не съзнаваш, че каквото виждаш през прозореца й, е просто допълнителна порция телевизия. Пътникът в нея е бездеен наблюдател и всичко се движи отегчаващо в рамката пред него. При мотоциклета рамката липсва. Човек е в пълен допир с всичко.“* 

Робърт М. Пърсинг, „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“

Сценаристът и режисьор Джеф Никълс изгря на кино небосклона, когато още нямаше 30 години. А последният му филм беше преди осем. Сега, без да изневерява на себе си, той ни поднася историята на „Вандалите“, първата рокерска банда.

Филми на Никълс, подредени според личния ми рейтинг

Никълс няма слаб филм. Харесвам стила му, който се отличава с натурализъм, емоционална дълбочина и автентичност. Нещото, което специалистите наричат „южняшка готика“, а аз съм сравнявал с Марк Твен, Уилям Фокнър и Тенеси Уилямс. 

Той доказа, че нямаш нужда от $100 милиона бюджет, за да плениш публиката. Историите му са малки, кални и гладни, но увлекателни и с честно сърце. Mud 2012 (Мъд) бе сред топ 5 любими за годината. Често съм давал за пример психологическата сила на Take Shelter 2011 (Подслон), в който Майкъл Шанън прави роля шедьовър. Loving 2016 (Ловинг) също е бил в селекцията ни.   

The Bikeriders 2023 (Моторджии) е криминална драма, която е инспирирана от едноименната книга-албум на фотографа Дани Лион, който събира интервюта с основателите на рокер субкултурата, между 1963-1967. 

The Bikeriders 2023

„Вандалите“ са измислени, но книгата е за истинската моторджийска банда The Outlaws /Разбойниците, които са основани в Илинойс, през 1935. Освен че са най-стария клуб по мотоциклетизъм, те са и третата по големина рокерска банда, след Hells Angel / Ангелите на ада и Bandidos / Бандитите. Това са огромни групи, с хиляди членове в десетки държави. След любителското си, романтично начало, те се израждат в престъпни и даже терористични организации.

The Bikeriders 2023

Никълс търси границата, след която групичката от автономни мъже се превръща в затвор. Клубът става банда. Любовта към свободата и двигателите е смачкана от страстта към силата, и лесните пари. Той проучва „мъжки“ теми като лоялност, насилие, независимост и бремето на лидерството.

The Wild One 1953

Режисьорът е подпомогнат от естествения магнетизъм на актьорите: Том Харди, Остин Бътлър, Майкъл Шанън, Бойд Холбрук, Тоби Уолъс, Норман Рийдъс. Впечатляваща шайка от копия на Марлон Брандо от The Wild One 1953 (Дивият).

The Bikeriders 2023

Големият плюс на The Bikeriders 2023, подобно на класиката, е атмосферата и атитюда. Моторите, ботушите, кожените якета, музиката, която се носи над алкохолни изпарения в задимени барове, силата на глутницата. Искрата, която ражда нова субкултура.

Филмите на Никълс, подредени според личния ми рейтинг сега

Минусът е, че не достигаме до кулминация. Развръзката е очакван резултат от бавната колизия. Знаем какво ще стане, трябва просто да изчакаме, за да се случи.

Семпла, но автентична история за появата на рокерите.

*Превод: Павел Главусанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *