Skip to main content

Видях дявола

I saw the Devil 2010

Това е може би най-жестокият филм, който съм гледал.

Момент да си помисля…

…сещате ли се за си сцената със струна от пияно в Audition 1999 (Прослушване) и за яденето на мозък в Hannibal 2001 (Ханибал), и триона в Saw 2003 (Убийствен Пъзел), и клещите от Hostel 2005 (Хотел на ужасите)…

…аз се сещам…

…I saw the Devil 2010 (Видях дявола) е НАЙ-ЖЕСТОКИЯТ ФИЛМ, КОЙТО СЪМ ГЛЕДАЛ!

Трябва да го гледате и вие, защото…

I saw the Devil 2010
I saw the Devil 2010

Ужасът е пълен. Летят глави, уши, крака, ръце. О, нека „летят“ не ви заблуждава, че това е пародия като Machete 2010 (Мачете). Не е. Стомашната киселина ще пълзи към гърлото ви, а очите ви ще пищят. Не стига, че вали кървав дъжд, но историята е пълна с клишета:

– годеница на агент от разузнаването е убита
– от сериен убиец
– освен всичко – тя е бременна
– агентът се впуска в търсене на отмъщение
– и в процеса губи себе си

Следва логичният въпрос: Защо па, да гледам тая азиатска извратенящина?

Ами, защото е изключителна. Не, не е шедьовър, но майсторските умения на режисьора Ким Джи-Ун са сигурни. Кинематографията е поразителна, а композицията и движенията на камерата очаквайте скоро в новия филм на Куентин Тарантино.

I saw the Devil 2010
I saw the Devil 2010

Ким си играе с клишета от хорър жанра, но ги балансира с щипка азиатска романтика и мелодрама. Ще видите брутален кадър, в който човек транжира друг човек като бут месо. Но ще видите и поетичен кадър, в който човек седи на пейка в мъглата. Ще видите много красиви жени, които биват унизени, насилени и смазани от отвратителни мъже. Но ще видите и мъж, който пее тихо на жена по телефона.

I saw the Devil 2010

Актьорите блестят. В ролята на котката е Бинг Хън Лий, гледали сте го в брилянтния J.S.A: Joint Security Area (2000), а мишката е Чой Мин-шик, искам да сте го гледали в психопатичния шедьовър Oldboy 2003 г. (Олдбой). Вместо да отмъсти героят на Лий се впуска в опасна игра на диво правосъдие, която го преобразява. Нужно е чудовище, за да убиеш чудовище – казва един от героите.

Сред сюрреализма на кошмара Ким успява да вкара дори черен хумор. „Какъв си ти, бе? Психопат!?“ – крещи масовият убиец, секунди след като се опитал да изнасили и убие гимназистка.

В края няма нищо щастливо, медено и сладко, защото отмъщението е изповедта на болката.

Мнението ми в едно изречение:

Безмилостна фантазия за възмездието, която освобождава чудовището в нас.

2 thoughts to “Видях дявола”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *