Skip to main content

Оръжията в киното – Пушки

True Grit 2010

Чехов, не този от Star Trek, а оригиналният – Антон Павлович, пише: Ако в първо действие на сцената виси пушка, то тя непременно трябва да гръмне до края на представлението.

Пием за това!

Идиомът “пушката на Чехов” не се отнася само за пушки, но и за пистолети. И въобще, за всеки дребен елемент, попаднал в кадъра на действието, който в течение на неговото развитие придобива голямо значение. Ако не стане значителен, елементът е бил излишен.

Ерго, без пушка – филмите не стават.

_____________________________________________________________________________________

Winchester Model 1873

Пет години преди Освобождението на България Джон Браунинг създава “пушката, която спечели Запада”. Макар някои да твърдят, че тази чест заслужава Springfield Model 1873, защото е използвана от армията. Winchester е звездата.

Каубойската пушка е била в ръцете на Чарлтън Хестън, Лий Мейджърс, Пол Нюман, Шон Конъри, Робърт Дювал, Ед Харис и даже Том Круз върти такава в началото на The Last Samurai 2003 (Последният самурай).

Продадени са над 750 000, една от причините е утилитарна – амунициите за пушката стават и за револвер Colt Single Action Army. Това е и първата пушка, която си има собствен филм.

 

Winchester ’73/1950, режисьор Антъни Ман

_____________________________________________________________________________________

Winchester Model 1887

Джон Браунинг разработва тази пушка за нуждите на каубои, следотърсачи и служители на закона. Те имали нужда от нещо, което стреля повече от два пъти. Браунинг разработва серия от пушки, които имат 5 изстрела + един в цевта. Никълъс Кейдж има такава в Ghost Rider 2007 (Призрачен ездач), Брендън Фрейзър също – в The Mummy Returns 2001 (Мумията се завръща).

Причината да е тук обаче е друга – това е пушката на Т-800.

Terminator 2: Judgment Day 1991

_____________________________________________________________________________________

Winchester Model 1897

Е първата успешна “помпа”. Произведени са над милион и сигурно половината са се снимали в киното. Тази пушка е фотогенична, камерата я обича. Бихте желали да я хванете, да я погалите, да стане елегантно продължение на ръката ви. Това е пушка аксесоар за Гари Купър и Уилям Холдън. Можете да я съчетаете с костюм, шапка и ръкавици, за да внушите онзи студен и решителен вид на джентълмен, който не си поплюва.

The Untouchables 1987

_____________________________________________________________________________________

Remington Model 870

Като говорим за помпи – това е нещото, което се изстрелва в главата ви, когато не мислите за напояване и мелиорация. Създадена е през 1951, продадени са над 10 милиона броя, продажбите продължават и днес.

Пушка с минало. Возила се е в полицейски автомобили, извършвала е арести с ФБР, разбивала е врати за специалните части, скачала е от хеликоптер, плувала е с подводница, охранявала е граници, нарушавала е ограничения, пазила е свидетели, заличавала е следи, отърквала се е в Мила Йовович, лежала е в гръдта на Шери Муун, оцелявала е с Дензъл Уошингтън, смяла се е с Хийт Леджър, полудявала е с Уди Харелсън и Джулиет Луис.

Рудгер Хауърд, Hobo with a Shotgun 2011

_____________________________________________________________________________________

 

Barrett M82

ОК, ОК това не е класическа пушка, защото има винтови нарези на цевта. Но не сме казвали, че сме блог за оръжия.

Има много филми със снайперисти, повечето са с Том Беринджър. Но не можем да обърнем внимание на всички подобни оръжия, защото са твърде специални, твърде модифицирани, твърде различни. Филмовите им участия са равносилни на one-hit wonder. Няма да пренебрегнем обаче Barrett M82 – чудото на инженерната мисъл.

Огромна пушка – дълга е метър и половина, тежи 14 килограма. След името й се слага АМ за anti-materiel rifle – това е пушка създадена, за да разстрелва не хора, а бронирани коли, къщи, блокове, планини и планети.

Стреля с Browning .50 калибър. На снимката в ляво, най-ляво. Създадена е през 1989, струва 9000 долара, но можете да я купите единствено, ако сте армия или работите в Холивуд. Стреляла е по Робокоп, Хишникът, шепа динозаври и дузина десептикони.

 

 

 

 

 

Любима сцена – Ралф Файнс с вариация по темата: Barrett M107

_____________________________________________________________________________________

AA-12

Ейдриън Броуди, Predators 2010

Известна още като The Big Bad Mother Fucking Gun.

Повечето военни пушки са модифицирани ловни. Тази е специално създадена за армията. Може да стреляте на единична стрелба, можете да стреляте на автоматична. Можете да влезете през вратата, можете да влезете през стената. Оригиналният дизайн е разработен през 1975, но едва в новото хилядолетие AA-12 еволюира достатъчно, за да направи своя кино дебют.  Добрите неща идват при тези, които могат да чакат.

Първо я използваха в G.I. Joe: The Rise of Cobra 2005 (Джи Ай Джо: Възходът на кобрата), но никой не я видя, защото никой не гледа филма.

После Ейдриън Броуди я използва на чужда планета. Златният момент обаче дойде, когато попадна в ръцете на Тери Крюс в The Expendables 2010 (Непобедимите)

 

 

Пушката пукна! Бъдете живи, до следващия път.

Оръжията в киното – Револвери

Оръжията в киното  – Хладни оръжия

Оръжията в киното – Метателни оръжия

3 thoughts to “Оръжията в киното – Пушки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *