Skip to main content

(A)sexual

 

Асексуален.

Какви са първите ви асоциации?

Безполов. Бактерия… Болест.

Асексуалност е липса на сексуално желание и влечение. (A)sexual 2011 е документален филм на Анджела Тъкър, който надниква в живота на хората, които ви харесват, но не по-този начин.

Много ли са?

Според статистиката са поне 1% от населението. Това не е много освен, ако не го сметнете – тогава само в САЩ стават над 3 милиона, а ако съберем броят им за света – ще е достатъчно, за да бъдат 19-та страна по население.

Те… са девствени, нали?

Не всички. Някои дори са правили повече секс от вас, понеже са вярвали, че им „има нещо“ и могат да се „излекуват“ като правят повече секс.

Това болест ли е?

Според едни асексуалността е дисфункция, според други е сексуална ориентация. Доскоро психиатрите са били убедени, че на „тези хора им има нещо“, но никой не ги е изследвал, дори не ги е питал.

Накрая няколко наУчни работници си казали: „Я, да проверим“. Оказало се, че при асексуалните не се наблюдават никакви девиации – не са депресирани, агресивни, асоциални, маниакални, раздвоени, знаят кой ден е, коя година, къде се намират и нивото на хормоните им е нормално. Повечето дори са щастливи.

Tогава сигурно е религиозно?

Въздържането от сексуални контакти не е задължително обвързано с асексуалност. Целибатът е характерен за представители на някои религии – будистки и хиндуистки аскети, православни монаси, католически свещеници.

Кoe e най-интересното във филма?

Използвани са множество интервюта. Едно от тях е с хетеросексуална двойка, която обича сексуалните експерименти и заниманията в група. Любопитно е да наблюдавате когнитивния им дисонанс, когато им обясняват какво е асексуалност. Конфликтът в съзнанието между неговите знание, убеждения, стереотипи и нагласи с новопостъпила, противоречаща информация е просто забавен.

Аз също изживях дисонанс. Стереотип е, че хомосексуалните би трябвало да са либерални и отворени към другите и различните. Оказва се, че не е така. Поне във филма един от най-презрителните и язвителни коментатори на асексуалността е Дан Савидж, журналист и самопровъзгласил се говорител на гей движението в САЩ. Реакцията на Савидж ме подсети за опитите на психолози като Стенли Милграм, Стенли Шахтър, Филип Зимбардо, които доказват, че конформизмът и авторитаризмът на човешката група спрямо различните е реалност, независимо дали групата се състои от нацисти или гейове.

Някакви други мисли?

В “История на сексуалността” Мишел Фуко пише, че западният човек се е превърнал в признаващо животно. Изпитваме удоволстиве да слушаме и разказваме за секс. Индустриалното общество не е отказвало признаване на секса. Напротив, произвеждало е постоянни дискусии, ПРИНУЖДАВАЛО е да се говори за секс. Изградило е икономика на удоволствието и е подчинило сексуалността на познанието. Така сексът става постоянен източник на страх и безпокойство – правилен ли е, достатъчен ли е, кога, как, по колко и къде.

Какво няма да видите във филма?

Ето този списък с известни асексуални хора:

Исак Нютон, английски физик, математик, химик, астроном и богослов. Автор на Закона за всемирното привличане, баща на класическата механика.

Имануел Кант, немски философ, математик, логик, географ, педагог, правист, антрополог и метафизик, създател на трансцендентализмът, автор на  „Критика на чистия разум“ – книгата, която много малко са чели и още по-малко разбират.

Емили Бронте, английска писателка, автор на романа „Брулени хълмове“. Сестра на Ан и Шарлот Бронте

Джон Ръскин, английски поет и изкуствовед

Флорънс Найтингейл, първата медицинска сестра и първата жена наградена с орден „За заслуги“ на Британската империя.

Никола Тесла, сръбско-американски изобретател и електромашинен инженер, откривател на електромагнитните вълни и електрическия двигател.

Томас Едуард Лорънс, известен и като Лорънс Арабски, британски офицер, изследовател и сензация.

Джеймс Матю Бари, шотландски писател, журналист и драматург, автор на „Питър Пан“.

Мориси, вокалист на The Smiths

Джанин Гарофало, комик, актриса, писател, продуцент и политически активист.

Карл Лагерфелд, немски дизайнер и фотограф, творчески директор на модна къща Chanel.

Тим Гън, преподавател, консултант, автор и ТВ водещ в областта на модата и етикета.

Майки Скинър, рапър от The Streets

Едуард Гори, американски писател и илюстратор

Глен Гулд, пианист и магьосник

Има ли още нещо?

Да, ето любимите ми асексуални герои

 

Шерлок Холмс, д-р Сюзън Калвин, д-р Шелдън Купър, Роршах и централно - V

 

А трейлър?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *