Skip to main content

Филми за властимащи, властдаващи и властващи властолюбци

House of Cards 2013-

Точно не знаех за какво да пиша и БУМ! – политическа криза. И БУМ! – идея за пост.

Това са няколко филма, които трябва да гледате (ако не сте) – те са за политици, лидери, граждани. Ще ви покажат – как да управлявате с достойнство и чест, как да спечелите преданост и уважение, как да ръководите, как да не го правите, как да поемете отговорност, как да се справяте с кризи. Как да заслужите, спечелите, докопате властта и как да впиете зъби, нокти и его в нея.

Кампанията – храмът на политическите весталки и медийните сутеньори

Click to zoom 

*Филмът, който българската журналистика трябва да гледа.

Divide et impera

В „Демонията на властта” Герх Ритер пише: „Демоничната същност на властта се състои в това, че дори там, където с най-голяма самоотверженост се води битка за някакъв идеал, за дълго време право се дава само на успеха, който… показва най-голяма жизненост в борбата за своя себелюбив интерес, за налагането на своята воля и съвсем непосредствено свързва собственото си желание за значимост със залагането на делото… Притежаващият власт бива обсебен от нея”.

Click to zoom 

Ако трябва да избера само едно нещо, избирам House of Cards 1990 (Къща от карти), шедьовърът на BBC. Той има две продължение: To Play the King 1993 и The Final Cut 1995. Горещо ви препоръчвам и американския римейк с Кевин Спейси.

В империята на парите

„Парите не миришат“ — казал император Веспасиан, когато обложил с данък обществените тоалетни – „…защото ги перат“ – добавя всеки българин.  В политическите науки властта бива разглеждана по същия начин, както парите в иономиката – просто средство, чрез което се осъществяват транзакции. Но от опит знаем, че лошото започва, когато транзакциите са между света на политиката и света на икономиката.

Click to zoom

 * Glengarry Glen Ross 1992 (Гленгари Глен Рос) e брилянтен филм по пиесата на Дейвид Мамет, пълен е с това, което рекламистите наричат инасайти, прозрения за душата на бизнесменa.

Академия за лидери

Най-добрата дефиниция за лидер, на която съм попадал е: някой, който има последователи. Това, което лидерите правят е да определят посоката, да наложат стандарти, да дадат пример и да отприщят енергията на екипа си. Затова Айзенхауър казва, че лидерството е изкуството да накараш някого да направи нещо, което искаш, защото иска да го направи.

Click to zoom

*Apollo 13 1995 (Аполо 13) е най-добрият филм за лидерски умения, който съм гледал. Показва колко важно е да можеш да организираш хората, да взимаш бързи решения, да насърчаваш творческото мислене, а в криза да оставаш спокоен и оптимист.

3 thoughts to “Филми за властимащи, властдаващи и властващи властолюбци”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *