Skip to main content

Какво се случи с Кити Дженовезе?

The Witness 2015
The Witness 2015

„Глупаво е да се преструваме – пише Хенри Милър – че под кожата си всички ние сме братя. По-вярно е, че под кожата всички ние сме канибали, убийци, предатели, лъжци, лицемери, жалки страхливци“.

Така е. Вижте, какво се случи с Кити Дженовезе.

Знаете за нея. Чели сте. Слушали сте лекция по социология или психология, етика, или антропология. Случаят е описан – дори в трудове по икономика.

На 13 март 1964 – около 3 часа сутринта, 28-годишната Кити Дженовезе се прибира от бара в който работи. Тя паркира малката си италианска кола в квартала Кю Гардънс, Куинс, Ню Йорк. Младата жена пресича пустата улица, разделяща паркинга и жилищните сгради. На по-малко от пресечка от дома си, тя е нападната от мъж, който я наръгва с нож. Кити започва да вика за помощ. Това плаши мъжа, който се отдалечава.

The Witness 2015
The Witness 2015

Кити успява да се добере до входната врата на блока си, когато мъжът се връща за нея. Писъците на жертвата пронизват квартала. Над 30 души стават свидетели. Вдигат щорите, надникват през прозорците, но никой не помага. Никой не вдига шум. Никой не се обажда в „Бърза помощ“. Никой не извиква полицията – във време, когато ченгетата реагирали за две минути.

The Witness 2015
The Witness 2015

Съдбата на Кити Дженовезе променя Америка. Закони биват написани и пренаписани. Появява се спешният телефон 911. Пръкват се множество статии и книги. Хора правят кариери, използвайки трагедията като трамплин.

Law & Order 1990-2010
Law & Order 1990-2010

Случаят става градска легенда. Вдъхновява писатели – като Харлан Елисън, Дийн Кунц, Малкълм Гладуел. Появява се сред делата на Пери Мейсън и в сценария на поне три серии от Law & Order (Закон и ред). Ужасяващ спомен, за който Бил Клинтън – в една от речите си, ще каже: подобни моменти ни напомнят, че не сме просто беззащитни, ние сме сами.

The Witness 2015
The Witness 2015

The Witness 2015 е документален филм-разследване, в което един от тримата братя на Кити – Бил Дженовезе, решава да издири всички замесени. 50 години по-късно, той иска да приключи случая.

The Witness 2015
The Witness 2015

Кити влиза в криминологията като термин – „Синдром на Дженовезе“. Използва се в случаи, когато свидетели на престъпление, отказват да поемат отговорност и да помогнат на жертвата. През 1964 гневът на нацията се насочва не към убиеца, а към 38-те свидетели. Кити става символ на „груповата и престъпна апатия“, налегнала жителите на Ню Йорк.

Политици изразяват дълбокото си възмущение. Професори обсъждат хипотези със студентите си. Религиозни лидери заклеймяват целия град. Психолози доказват „ефекта на страничния наблюдател“ – идеята, че колкото по-голяма е една група, толкова по-размитата е отговорността в нея (Latané & Darley 1968).

Книги, които са свързани със случая
Книги, които са свързани със случая

Бил Дженовезе открива различна истина. Открива, че свидетелите не са 38. Повечето хора чуват случващото се, но много малко са могли да видят какво се случва. Открива, че един от тях – чрез виковете си, прогонва нападателя при първата му атака. Открива, че сестра му не умира сама, както е съобщено, а в ръцете на приятелка и съседка, която се притекла да помогне.

The Witness 2015
The Witness 2015

Бил открива и нещо друго – силата на медиите да подвеждат, манипулират, моделират и заблуждават обществото в името на тиража, рейтинга и лесните пари. В името на идеите, които имат журналистите работещи в тях.

Първият съгрешил е The New York Times. Вестникът разгласява за убийството, през погледа на млад, но вече известен журналист и носител на Пулицър. Неговата набързо, но драматично нахвърляна статия шокира нацията. По-късно – в стил Труман Капоти, той пише и бестселър по темата, защото „историята си заслужава“.

The Witness 2015
The Witness 2015

Хиперболизираният репортаж е подхванат от всички. Кой не вярва на The New York Times?! Пет десетилетия по-късно Бил Дженовезе се конфронтира с журналиста, който и за миг не изразява съжаление за изфабрикувания си труд. Дори се чувства доволен, защото смята, че това, което е направил е морално – макар да е неистина.

The Witness 2015
The Witness 2015

Бил намира и влиза в контакт с всички живи съседи на сестра си. Повечето от тях са вписани в полицейския доклад като „чули писъци, но не видели нищо“. Той дори намира смелост да поиска среща с убиеца – тих психопат-некрофил, който отказва. Той умря в затвора миналата година.

В опита си да разбере мотивите на извършителя Бил се среща с едно от децата му. Синът на убиеца, който по онова време е на седем, а днес е пастор. Срещата с него ме накара да се замисля дали и доколко гените на злото се предават на поколенията. Личат си, дори под бутафорния кръст висящ на шията.

The Witness 2015
The Witness 2015

The Witness 2015 няма да върне Кити Дженовезе, но е терапия за вманиачения й брат. Убийството на сестра му оказва въздействие върху собствения му живот и съдбата на цялото му семейство. Чрез безуспешния опит да разбере цялата истина, той – заедно със зрителите, открива една Кити, която никой роднина не е познавал. Истинско човешко същество, а не журналистическа измислица.

Мнението ми в едно изречение:

Филм за ефимерната природа на истината и объркващата пленителност на човешката природа.

One thought to “Какво се случи с Кити Дженовезе?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *