Skip to main content

Космосът между нас

The Space between us 2017
The Space between us 2017

Филмът започна така. Телефон зарева дълго и продължително в салона. Стопанката му каза: „Шшшт…“, но той не млъкна. Тогава тя го взе в ръце, погали го по екрана и дори му заговори.

В този миг се роди Гарднър – първото бебе, родено на Марс и отгледано от учени. На 16 г. момчето за пръв път изживява земни усещания и чувства. Учи се да бъде човек от Wings of Desire 1987 (Криле на желанието) на Вим Вендерс и от земната си онлайн приятелка Тулса.

The Space between us 2017
The Space between us 2017

Както и в Ender’s Game 2013 (Играта на Ендър) героят на Ейса Бътърфийлд отново е високо интелигентен и отделен от биологичните си родители индивид. Опит с космически роли има и Брит Робъртсън (Тулса), позната от Tomorrowland 2015 (Утреландия).

The Space between us 2017
The Space between us 2017

Карла Гуджино и Гари Олдман играят двамата възрастни, които се опитват да всяват ред в неразумната междупланетарна любов.

The Space between us 2017
The Space between us 2017

Наивна, но някак си очарователна, тази тийнейджърска връзка остави на заден план фактологичните и сюжетните неточности. Във филм, построен на научно знание, Томас Едисън е назован като откривател на телефона, хората си комуникират в реално време без забавяне, въпреки разстоянието между двете планети. Странна е и смесицата между свръхтехнологични прозрачни лаптопи от бъдещето с таблети, които използваме днес, въпреки че действието на Земята се развива 16 години по-късно.

Като пренебрегнем това, историята за момчето със сърце, твърде голямо за земната гравитация, дори провокира няколко сълзи да поемат надолу към земята. Добре, че телефонът от второто изречение пак изрева.

А какво точно се случва – вижте сами. Има още няколко прожекции от програмата на So Independent.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *