Skip to main content

ОЩЕ ЕДИН ДЕН ЖИВОТ

Another Day of Life 2018

Да си призная, не съм чела Капушчински. Но този филм ме провокира да започна. И да се поровя в историята.

Според един от режисьорите на Another Day of Life 2018 (Още един ден живот) Дамиан Ненов (не, не е българин, а поляк) самият стил на писателя е толкова образен, че е „плачел“ да бъде анимиран. Книгите се превръщаха в движещи се картини, във филми, допълва другият автор Раул де ла Фуенте. Повечето литературоведи описват стила на един от най-четените полски автори, дори когато се отнася за военните му кореспонденции, като по-близък до магическия реализъм на Маркес.

Another Day of Life 2018

Филмът също е с богата образност. Анимацията носи основния сюжет, архивни документални кадри създават достоверност и ни връщат към сферата на журналистиката, видеа от съвременността ни помагат да правим аналогии, а драматичните състояния са предадени с арт импресии.

Another Day of Life 2018

Благодарение на тях приемаме насилието не просто като акт на жестокост, а като нещо, което руши, реже, трансформира картините, с които сме свикнали. Така визуално съпреживяваме състоянието “confusão” – абсолютната дезориентация, за която само в Ангола има дума. Изразът е непреводим и описва пълното объркване и хаос, характерни за кървавата гражданската война, избухнала през 1975 г. и продължила 27 години.

Another Day of Life 2018

Капушчински е там, в навечерието на размириците, и среща „камаради“, които напълно променят живота му – колегата журналист Артуро, безстрашната активистка Карлота и генерал Фарушко. За тях той не е репортер от Източна Европа, а Рикардо – човек на принципите и верен приятел. Анимираните герои не са напълно достоверни. По-красиви са. Това допълнително засилва идеалистичната представа за прототипите им.

Another Day of Life 2018

Във филма се прокрадва и моралната дилема за същността на журналистическата професия. Може ли, въпреки че се изисква да отразяваш, да промениш хода на историята? Another Day of Life 2018 е правен 10 години. На София Филм Фест има още две прожекции.

 

One thought to “ОЩЕ ЕДИН ДЕН ЖИВОТ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *