Skip to main content

Triple Frontier – една добри идея

Triple Frontier 2019

Какво е общото между Линията „Мажино“, Google Glass, комунизма и последното ми влюбване? Общото е, че са добри идеи. Като последния филм с Бен Афлек.

Как да разпознаем добрата идея?

Истината е, че няма как. Най-често се доверяваме на инстинкт – „усещам, че това е добра идея“, чувство – „чувствам, че идеята ще ме направи щастлив“, предишен опит – „очаквам да проработи, защото видях статистика“. Въздействат ни вкус, стил, его – „идеята е много добра, защото я измислих аз.“

Triple Frontier 2019 е наистина добра идея

Triple Frontier 2019

Петима бивши войници от специалните части решават да оберат латиноамерикански картел. Мъжете избират да работят за себе си, а не за знамето и принципите в които вярват. Квинтетът попада в ада на Амазонка. За да оцелее трябва да стигне и покори зъберите на Андите. Пътят е осеян с физически изпитания, психически изтезания, морални дилеми и неясно бъдеще.

The Hurt Locker 2008

Triple Frontier 2019 носи талант в гените си. Сценарият е на Марк Боал, който макар и млад вече има Оскар за The Hurt Locker 2008 (Войната е опиат) и номинация за Zero Dark Thirty 2012 (Враг номер едно). Съсценарист и режисьор е Джей Си Шандор, който също има номинация за сценария си на Margin Call 2011 (Предел на риска).

Шон Пен в Casualties of War 1989 / Дензъл Уошингтън в Courage Under Fire 1996 / Марк Уолбърг в Lone Survivor 2013 / Махершала Али в трети сезон на True Detective 2014-

Повечето хора в Холивуд знаят, че Triple Frontier 2019 е добра идея. Когато се ражда – през 2010, тези звезди искат да са в главните роли: Джони Деп, Том Ханкс, Леонардо ди Каприо, Шон Пен, Дензъл Уошингтън, Том Харди, Чанинг Тейтъм, Марк Уолбърг, Уил Смит, а по едно време и Махершала Али.

Triple Frontier 2019

В крайна сметка късметлиите са Бен Афлек, Оскар Айзък, Чарли Хънам, Педро Паскал и Гарет Хедлънд. Продуцентите отварят портфейлите, защото има глад за качествени, оригинални… мъжки филми. Хората не могат да карат само на комикси, римейки и продължения. Нужни са инвестиции в добри идеи.

Марлон Брандо в The Island of Dr. Moreau 1996

И тук се случва грешката. Инвестициите трябва да са в хората, които изпълняват идеята, а не в самата идея по принцип. The Island of Dr. Moreau 1996 (Островът на доктор Моро), The Purge 2013 (Чистката), Lucy 2014 (Люси) са примери за творчески концепции, които са изпълнени от екипи, които съдържат неправилните хора.

Triple Frontier 2019

Бен Афлек е бавен, муден, тежък и вял. Неубедителен спецназовец – поне за мен. Но проблемът на филма не са индивидуалните изпълнения на актьорите или химията между тях, а сценарият и режисурата.

Triple Frontier 2019 избира да е сериозен, зрял, реалистичен. Изгражда свят с естествена светлина. Важни са както екшън сцените, така и моментите между тях. Моменти, посветени на теми като дълг, приятелство, принципи, грях, вина, опрощение. Моменти, които биват спохождани от сюжетни дупки, мъглива мотивация, нелогични действия, неповратлив диалог и темпо, което влачи краката си.

Triple Frontier 2019

Героите допускат грешки, които не могат да бъдат оправдани само с моментното замъгление, поради прилив на алчност. Не и професионални бойци, калени в битки и черни операции. Не и нормално мислещи хора, които трябва да оцелеят в джунгла, пълна с нарко потери.

Мнението ми в едно изречение:

Добра идея, ако няма нищо друго за гледане.

 

 

 

2 thoughts to “Triple Frontier – една добри идея”

  1. Мдааа… винаги съм ви смятал за един от най-добрите блогове за кино (ако не и най-добрия). И винаги съм си сравнявал с вас вкуса. И тук отново сте прави. Слаб филм, слаба игра, дори и идеята е слаба. Чак пък така не става. Да преминеш тази планина просто така, неподготвен… И само това да беше… Само не ми казвайте, че е като на „кино“.

    1. Tолкова се газирах, че докато гледах, започнах да изчислявам колко тежат $200 милиона 🙂

      … 2 тона. И да беше само това…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *