Skip to main content

Белият лотос: там сме?

The White Lotus 2021-2022

Някъде между комедията и драмата, сериалът The White Lotus 2021-2022 (Белият лотос) посреща с духовитост в хавайски привкус. Менюто на тази социална сатира е изградено от 6 епизода, които представят тъмната страна на привилегиите и консуматорското общество. Финалният епизод „Лотосоядите“ ни изпраща с основното послание, свързано с апатичните същества, които лакомо поглъщат удоволствието и го пазят за себе си.

Charles J Staniland – The Lotus Eaters, 1893

Идеята за ядящите цветето води началото си от гръцката митология, като неведнъж е цитирана под различни форми. „The Lotos-Eaters“ се появяват в стихотворение на Алфред Тенисън от 1832. Отново го срещаме и в Percy Jackson & The Olympians: The Lighting Thief 2010 (Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии).

Trading Places 1983

Иронизирането на такъв тип общества има богата традиция в американската популярна култура. Сатирата, свързана с изкачване по социалната стълбичка, се гради около червивото ядро на доминиращия елит. Дефектите на системата най-често са разиграни като хапливи диалози или ироничен положителен финал.

Интересното при „Белият лотос“ е непрестанното показване на тази гнилост от различни ъгли, като до средата на поредицата акцентът е върху комичното, а във втората част прелива към драматичното. Сюжетът се движи от диалога. Маниерът е леко театрален, за което е било нужно основните действащи лица да бъдат внимателно подбрани.

The White Lotus 2021-2022

Героите не са положителни или отрицателни, а конфликтни, предизвикващи разнопосочни реакции. Може да ги разделим на две основни групи – обслужвани и обслужващи.

Силата е във взаимодействието помежду им, а не извън групата на представените. Интеракцията между тези, които са на едно ниво в социалната стълбичка, ражда противоречия. Когато по-високопоставените искат да се приземят, общуват с по-нископоставените, но тези контакти водят единствено до разочарование за последните.

Дженифър Кулидж в The White Lotus 2021-2022

Срещаме двама герои с меркантилно–токсичен характер (Шейн – Джейк Лейси, и майка му – Моли Шанън). Има героиня, преяла с разкоша (Таня – Дженифър Кулидж), и такава на върха (Никол – Кони Бритън). Виждаме и разколебан (Марк – Стив Зан), както и манипулатор (Оливия – Сидни Суини).

Александра Дадарио в The White Lotus 2021-2022

Попадаме и на герои „прозорци“, които са част от обществото, но не съвсем, през тях виждаме дефектите на другите (Рейчъл – Александра Дадарио и Паула – Британи О‘Грейди).

The White Lotus 2021-2022

В тази богаташка идилия местните са като екзотично допълнение. Ролята им е второстепенна, като в реалния живот, където те са прислуга на собствена територия. Кай (Кекоа Кекумано) е герой, през който са вмъкнати проблемите на колонизацията и двойния стандарт при третиране на престъпление според това от кого е извършено.

Наташа Ротуел в The White Lotus 2021-2022

Срещаме и персонаж „лотос“, от когото ядящите черпят енергия (Белинда, маркирана с цвете в косите – Наташа Ротуел). Третата местна героиня е въплъщение на бедността и безизходицата – това е стажантката Лани (Джолийн Пърди), която ражда още по време на първата си смяна.

The White Lotus 2021-2022

Този изненадващ момент в началото на сериала е и ключов за управителя на хотела Арман (Мъри Бартлет). Той заедно с Куин (Фред Хечингър) са единствените двама, които търпят трансформация в хода на действието. За единия тя се оказва фатална, за другия – очистваща.

The White Lotus 2021-2022

Според Мичъл Куга, автор на свободна практика от Хонолулу, малкото местни хавайски герои са като „кухи сюжетни механизми“ за разкриването на вътрешния живот на богатите бели.

Същата е и ролята на мотивите от хавайските народни песни, използвани в саундтрака. Акапелното изпълнение от The Rose Ensemble на местния химн, носещ посланието какво означава да си роден тук, затваря втория епизод. „О, Хавай, о, пясъци на моето раждане“ съпровождат моментите на общуване с природата и духовното очистване в хода на цялото действие.

The White Lotus 2021-2022

Куга допълва, че създателят Майк Уайт, като собственик на имот в Ханалей (малък град на северния бряг на Кауай, където притежатели на имоти са знаменитости от ранга на Зукърбърг, а местните са разселени), е достатъчно наясно с усложнената обстановка в района. Влогърът разкрива, че по време на сушата този юли жителите на Мауи са били заплашени с глоба от 500 долара, ако използват вода за несъществени дейности, като поливане на тревни площи например, докато потреблението на вода в курортите е останало непроменено. Това поражда неговия въпрос доколко адекватен е Уайт в опита си за сатира на едно общество, от което част е самият той.

Intro – The White Lotus 2021-2022

Ами ако просто става въпрос за самоирония? Очевидно сериалът е противоречив, също като героите си. Но подобни сюжети, изградени на основата на диалога с духовитост и сарказъм, си заслужават. Към позитивите на поредицата ще добавим играта на актьорите, усещането за „Хавайски Хичкок“, което композиторът Кристобал Тапия де Веер създава, както и откриващата шапка (концептуална разработка на Plains Of Yonder представяща идилични модели тапети, всеки от които е вдъхновен от имената на апартаментите в курорта.

Не случайно „Белият лотос“ ще продължи да съществува. На нова локация и с други гости. Дали дефектите ще бъдат ремонтирани, а ефектите – излъскани… следващият сезон ще покаже.

Трейлър

One thought to “Белият лотос: там сме?”

  1. Сериалът е страхотен. Не очаквах, че наистина ще ми хареса, но след третия епизод започна да се разгръща пристрастяващо. Все пак мисля, че всички анализи малко прекалиха с характеризирането му като „социална сатира“ 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *