Skip to main content

Изкуство на оцеляването

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 2017

Двама психолози се разминават в коридора. Първият казва: „Здрасти“. Вторият нервно се усмихва, кимва и отминава. „Какво означава ТОВА „Здрасти“? – трескаво започва да си мисли той.  

Джордж Вайлант е американски лекар психиатър. Много хора, които изучават психиката, избират да го правят, след като сами изживяват някакъв стрес или шок. Вайлант решава да се посвети на човешкия мозък, когато е на 11 години и баща му се самоубива.  

The Revenant 2015

Основен фокус на работата на психиатъра става емпиричното изучаване на защитните механизми и способите, с които се адаптираме към живота и оцеляваме в него.

Cast Away 2000

Вайлант става известен с проучването си на над 700 мъже и жени, което продължава над 60 години. В първата си книга  – Adaptation to Life, публикувана през 1977, той описва по-малко изследване, което обхваща 100-тина мъже, студенти в Харвард. Макар извадката да е малка и методите да подлежат на критика, той прави няколко важни заключения.

Едно от тях е, че животът – за всеки един от нас, е поредица от проблеми, разликите са в начините, по които ги решаваме. Психиатърът описва 4 типа защити, които използваме.

Last King Of Scotland 2006

Най-ниското ниво на защита, което може да се развие в болест, включва: отричане и изкривяване на реалността, параноя, и проекция. Проекция е когато знаем, че сме крадци и измамници – например, но приписваме тези качества на друг. Често този „друг“ има по-висок статус от нашия. Това ни помага да се „облекчим“, че „и той е като нас“. На това ниво се опитваме да се справим с реалността като прехвърлим отговорността на някой друг. 

The Secret Life of Walter Mitty 2013 – Уолтър Мити е герой от разказ на Джеймс Търбър, по който са направени два филма. В психологията е нарицателно за човек, който бяга от реалността, чрез мечти и фантазии.  

Второто ниво на защита включва незрели техники: фантазия, хипохондрия, пасивна-агресивност, инфантилна импулсивност. Последното означава, че правим неща „на пук“ и „на инат“. Например може да се татуираме на пук на родителите си или да започнем да крадем, за да шокираме околните, за да ни обръщат внимание. 

Джесика Стар става интернет мим, заради неистовите си писъци и инфантилен тантрум, след победата на Тръм на изборите през 2016. 

Импулсивността, комбинирана с параноя е характерна за „големите революционери и водачи“. Преди време имах колежка, която започваше да се тръшка и плаче, след допусната грешка. Вместо да поеме отговорност за нея и да се поучи, тя изпадаше в ревлива тирада, че „винаги някой се опитва да й провали кариерата“.

Ghostbusters 1984 – Д-р Игън Шпенглер, класически рационализатор 

Третият ни защитен пояс включва невротично поведение, интелектуализация, конформизъм, репресия, изместване и дисоциация. Защитаваме се от стреса, като „се опитваме да не мислим за него“ и/или „си го изкарваме на някой друг“. Най-често човекът, който „отнася“ агресията ни е невинен. Не може да се разкрещите на шефа си, затова крещите на децата си.

Героят на Сам Нийл в In the Mouth of Madness 1994 е спокоен инспектор, чиято сила е рационализацията. Когато нещата стават необясними, той „дава на късо“.  

Интелектуализацията – която не ми е чужда, е защитен механизъм, който е разглеждан още от Фройд. Това е опитът ни да рационализираме емоционално състояние. Начин да „спечелим време“, като се отдалечим от стреса и се изолираме от него с логика. 

After Life 2019-

Четвъртият тип защити Вайлант нарича „зрели“. Те би трябвало да се развиват и подсилват с времето. Включват сублимация – способността ни да трансформираме негативна енергия в продуктивен, конструктивен проект. 

Потискане – не се има предвид пасивен акт на задържане, а умението да „се скараме“ тогава, когато трябва, да се конфронтираме ефективно. Да задържим емоцията, да я отложим. Приятелка ви излага публично. Не крещите веднага пред всички. Обсъждате го по-късно на четири очи. 

Очакване – което е възможно, само ако имате опит. Знаем какво ще стане, предусещаме го и когато стане – сме готови за него, вече имаме самочувствието, че ще се справим с тази ситуация. 

Алтруизъм – умението да изпитваме щастие, когато работим за благополучието на другите. 

Хумор – способността да виждаме смешните, комични аспекти на стресова или потенциално разстройваща ситуация.

Little Miss Sunshine 2006 / Downton Abbey 2010-2015

Последната защита Вайлант определя като най-добра. И не е единственият. Зигмунд Фройд също казва, че чувството за хумор е най-съвършената ни защита. Същото мнение споделят и историкът Ричард Хофщетер, психологът Робин Скинър и австрийският невролог и психиатър Виктор Франкъл, който оцелява в лагерите Аушвиц, Кауферинг и Тюркхайм.

Според психолога Андрю Соломон чувството за хумор е най-добрият индикатор, че ще оздравеете, сред прекаран шок. Американският пастор Стив Гудиър казва, че хуморът ни помага да преживеем скучните времена, да се справим с трудните времена, да се наслаждаваме на добрите времена и да се спасим в страшните времена.

The Goonies 1985

25 години след първоначалното си изследване Вайлант провежда интервюта с всички участници в него. Той ги пита за здравето им, професиите им, връзките им, удовлетвореността от живота като цяло. Открива, че не всички са богати или професионално успели, но над 90% от тези, които още като студенти са използвали зряла защита се чувстват щастливи.   

Адаптацията ни в живота включва развитие на навици на ума и поведението, които ни помагат да контролираме продуктивно емоциите си, вместо да им позволим да ни контролират. Ще живеете по-добре, ако изберете да се засмеете, пред това да направите истеричен припадък. 

Свързани публикации:

Защо не сте щастливи?

От Грета до Покахонтас и обратно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *