Skip to main content

Dogma – Не мога да повярвам, че не сте го гледали!!!

Dogma 1999
Dogma 1999

Гадни неща се случват в света напоследък. Мислех си, че най-вероятно виновни сте вие. Да, да вие!

Разбира се, аз съм дилетант. Ако някой е направил голям бизнес от вината, срама и емоционалната манипулация – това е църквата. Любимият ми сценарист и не чак толкова режисьор Кевин Смит създава Dogma 1999 (Догма), брилянтната сатира, която осмива всички проблеми на религията, но и на нашето мислене.

Та, Исус Христос има дете от Мария Магдалена – духай супата, Дан Браун! Бетани (Линда Фиорентино) е единственият жив наследник на това дете. Тя е медицинска сестра в клиника за аборти в Ню Джърси и като всеки, който живее в Джърси, има проблеми с плащането на сметките. Господ (Аланис Морисет) изчезва, докато е на земята и играе скибол. Това дава възможност на два паднали ангела – Бартълби (Бен Афлек) и Локи (Мат Деймън) да се върнат в рая. За да го направят те трябва да вземат влака… от Милуоки. Проблем: Ако успеят да се върнат на небето, ще бъде доказано, че Бог греши. Ergo – светът ще свърши.

Тук влиза друг ангел – Метатрон (Алън Рикман), чиято цел е да помогне на Бетани да спаси света. Към тях се присъединяват Руфус – 13-ят апостол, не се споменава в библията, защото е черен (Крис Рок). Музата Серендипити (Салма Хайек), която се препитава, като стриптизьорка…

….. пауза, за да си представите Салма Хайек, като стриптизьорка……

И класическата двойка Джей (Джейсън Мюс) и Сайлънт Боб (Кевин Смит). Джей иска да чука всичко, което се движи или не. Боб е тих. Легендата Джордж Карлин е кардинал Глик, който се опитва да опакова католицизма, като “Католицизъм WOW!”. И го продава с ново, свежо рекламно лице – “Аверчето Исус”. Добавете и лайняно чудовище – разбирате, защо филмът има по-висок рейтинг от „The Passion of the Christ“ 2004 (Страстите Христови).

Dogma 1999
Dogma 1999

Dogma е типичен филм за Кевин Смит. Пълно е с остроумия и тъпоумия за секс, пръдни, секс, марихуана, бой и секс. И нещо повече заради което мисля, че Dogma все още е най-добрият филм на Смит. В прицела му не е вярата, а догмата. Той оспорва доктрините в нашето мислене. Смит се чуди: Защо бог да е мъж, защо да не е жена, защо да няма черен апостол, защо имаме постоянна нужда от идоли, защо добрите хора да не правят лоши неща? Dogma e завладян от духа на бунта и веселието, защото вярата е нещо, което трябва да се движи и предизвиква, за да се развива. Тази идея не харесва на католическата църква, която се занимава с важни неща напоследък.

Основен доход: Продаване на индулгенции

Любимо развлечение: Инквизиция

Любимо занимание за приятели: Аутодафе.

Хора, които мразим: Галилей, Коперник, Дарвин

Хора, които обичаме: кралица Исабела, семейство Борджия, семейстов Медичи и скромен художник на картички на име Адолф

Златни векове: Тъмните векове

Актуални проблеми: скандали със свещеници педофили

Не напразно една от ангелските реплики във филма е: „Законите на църквата са грешни, защото са създадени от хората“.

Религиозните групи реагират негативно на Dogma. Има възражения и бойкоти. Когато Кевин Смит разбира за подобен протест прави логичното – решава да се включи и протестира срещу собствения си филм. Той не иска да е посредствен протестиращ, затова си прави собствен плакат – с брокат. Репортерката дошла да снима протеста първо му взима интервю – в което той казва, че филмът е отвратителен, макар лично да не го е гледал. И едва после зацепила, че един от протестиращите прилича на режисьора 🙂

Мнението ми в едно изречение:

Гледал съм го 6 пъти и мога да го гледам пак, защото освен смешен е и изключително хуманен.

4 thoughts to “Dogma – Не мога да повярвам, че не сте го гледали!!!”

  1. сетих се. накрая на филма имаше една реплика, нещо като „Господ е като дете, което си играе…“

  2. Как да не сме го гледали, бе? Гледали сме го.
    Това ми е един от любимите филми 🙂

  3. И Аланис Морисет се държеше так – като дете, което си играе. А една от репликите на Алън Рикман е: God? Lonely. But funny.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *