Skip to main content

20 филма с пеещи и спорадично танцуващи хора

Оперетата е ретро, мюзикълът – гей. Но животът щеше да бъде толкова по-хубав, ако по време на скучната презентация в офиса хората скачаха и пееха госпел. Ако след романтична среща, минувачите танцуваха с вас, а катаджиите приветствах 10-a ви лева с джазирани арии на Верди. Събрахме 20 филма с музика и танци, които ни харесват. Промъкнаха се няколко от обичайните заподозрени, но сме сигурни, че повечето ще ви изненадат.  Със сигурност ще направят деня ви по-добър.

Cabaret 1972 (Кабаре)

Скромен филм с 8 награди Оскар, който показва как Лайза Минели, само по жартиери и малко бомбе, развлича нацистите в края на Ваймарската република. Звучи ли интересно?

Jesus Christ Superstar 1973 (Исус Христос суперзвезда)

Римски войници с каски и автомати, а Юда е диско DJ… Какво!?! Бяха годините на дрогата. И не е мюзикъл, а “рок опера”.

The Blues Brothers 1980 (Блус брадърс)

Джон Белуши и Дан Акройд са братя с мисия от Господ. Участват още: Арета Франклин,  Рей Чарлс, Джеймс Браун и още много други, но решихме, че тези  тримата са достатъчни.

Fish Story 2009

Японски филм за една песен, която може да спаси света. Ако не сте го гледали, гледайте го – ще спаси деня ви със сигурност.

The Wizard of Oz 1939 (Магьосникът от Оз)

Дороти Гейл (Джуди Гарланд) напуска Канзас, за да се отправи на приказно пътешествие със страхлив лъв, тенекиен човек и плашило. Гледайте го цветен – задължително.

The Mask 1994 (Маската)

Джим Кери си проби път до сърцата на хората с песни, танци и откачаща се мандибула. Само за изпълнението с маракасите филмът заслужава злато за хореография.

Cadillac Records 2008

История за черни и бели, за секс, насилие, наркотици и раждането на рокендрола. Това е историята на Ленард Чес, Мъди Уотърс, Ета Джеймс, Чък Бери, а понякое време изникват и “Ролинг Стоунс”.

Hair 1979 (Коса)

Това е харесвало на майките и бащите ни – харесва и на нас, защото е добро.

Sit and Nancy 1986 (Сит и Нанси)

Гари Олдман е Сид Вишъс в биографичната история на басистът на Секс Пистълс. Жесток филм – буквално.

Buena Vista Social Club 1999

Сигурни сме, че сте гледали филма на Вим Вендерс за кубинската музика, хора и поезия. Само ви го припомняме.

All That Jazz 1979 (Ах, този джаз)

Нищо няма да ви стане, ако не гледате The Sound of Music. Но ще бъдете изпълнени със съжаление, ако не сте гледали историята на Боб Фос. Саморазрушителният Рой Шнайдер, чаровната Джесика Ланг, съвършена музика и танц – време е за шоу.

Singin’ in the Rain 1952 (Пеейки в дъжда)

Ах, времето когато мъжете бяха джентълмени, жените дами и всички носеха шапки, колите бяха големи, храната истинска, цветовете по-ярки, а хората си казваха: “Моля”, “Заповядайте” и “Добро утро”. Джийн Кели, Доналд О’Конър, Деби Рейнолдс, Сид Чарис в най-добрия мюзикъл на света.

Walk the Line 2005

Това не е мюзикъл, но е филм за музиката. Това е филм за Джони Кеш и Джун Картър, за Елвис, за Бъди Холи, за Джери Лий Луис, за рокендрол, за кънтри и за блус, за любовта, която ни изгаря. Преди да откачи Хоакин Финикс беше отличен актьор.

Crossing the Bridge. The Sound of Istanbul 2005 (Музиката на Истанбул)
Немско-турският режисьор Фатих Акин разказва за Александър Хаке, който пристига в Истанбул на лов за музика. А уловът е богат – рап, рок, джаз, блус, традиционна музика. Този филм е за слушане.

Ray 2004 (Рей)

Ray е филм с пропуски, но майсторското изпълнение на Джейми Фокс и великата музика на Рей Чарлс ги правят невидими.

Little Voice 1998 (Звезден глас)

Типичен британски филм  – на места мрачен, на други  трогателен, на повечето смешен.  Всички актьори са на ниво: Майкъл Кейн, Юън Макгрегър и невероятната Джейн Хоръкс, която изпълнява сама песните на Шърли Беси, Мерилин Монро и Джуди Гарлънд.

O Brother, Where Art Thou? 2000 (О, братко, къде си?)

Братята Коен посочват за съавтор Омир. Странно е, че по собствените им думи не са го чели никога. Историята е свободен преразказ на легендата за Одисей, но фонът не е остров Итака, а Мисисипи 1937. Останалото е музика, която грее душата, сърцето и други важни части.

Comedian Harmonists 1997 (Комедиен хармонист)

Ха, немски филм! Това е възходът и падението на група певци със същото име, която твори през ’20-е и ’30-е. На фона на хармонията от гласове виждаме хедонизма на Берлин, блясъка на успеха, раждането на нацизма. Част от всичкото е Аспарух (Ари) Лешников – български тенор и изпълнител на шлагери. Роден е в Хасково, но покорява Германия, Англия, Франция, Италия и Америка. Не сте го гледали, нали?

Beyond the Sea 2004 (Отвъд морето)

Някои казват, че Кевин Спейси е твърде възрастен, за да играе Боби Дарин – и са прави. Музикантът умира на 37, Спейси е на 44, когато се снима, а филмът трябва да е за младежките години на Дарин. Въпреки това, филмът ще ви докосне, защото e направен от фен за фен. Спейси го посвещава на майка си и изпява всички песни сам, а после прави и турне в САЩ с оркестър и всичко останало.

Across the Universe 2007 (През Вселената)

Across the Universe е изтъкан от песните на „Бийтълс”. Не го гледайте, ако сте пълни с мнения за войната във Виетнам, драматургията, Станиславски или смятате, че след Густав Малер музиката не я бива изобщо. Гледайте го – ако вярвате, че всичко, от което се нуждаем, е любов.

2 thoughts to “20 филма с пеещи и спорадично танцуващи хора

  1. 21. De-Lovely – за любовите и живота на Коул Портър 🙂
    22. филмът, който няма да направи ничий ден по-хубав Dancer in the Dark

    (любов трябва да има мн.ч. но нещо не мога да го улуча!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *