Skip to main content

Директно от Венеция

Фото: Black Swan 2010

Голямото откритие за Венеция е, че най-добрият начин да и се насладите е на кино. Учудващо е колко много туристи привлича град, който мирише на канализация. Невероятно е количеството птичи тор, което може да поеме площад Сан Марко… когато не е под вода. Смущаващ е броят на псувните, които местните изричат по ваш адрес. А кичът, той е навсякъде.

Труман Капоти пише, че Венеция е като да изядеш кутия пияни вишни наведнъж. Добре казано, накрая сте упоени, но едновременно с това ви се гади. Слава Богу, че сме в София, на работа, в офиса, на жегата… Ако обаче игнорирате нашите спомени и тръгнете към Венеция, отбийте се на остров Лидо. Там от 1 септември стартира Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica или Филмовият фестивал във Венеция.

Основаният от граф Джузепе Волпи фестивал се провежда за 67-и път и е най-старият в света. Тази година шеф на журито е Куентин Тарантино, а фестивалът ще бъде открит с премиерата на Black Swan 2010 (Черен лебед), новият филми на Дарън Аронофски. Режисьорът на The Wrestler 2008 (Кечистът) прави завой от света на борбата към света на балета и женското съперничество. Участват Натали Портман, Венсан Касел и Уинона Райдър.

София Копола също се завръща със Somewhere 2010 (Някъде), история за един баща и неговата 11 годишна дъщеря. Участват Стивън Дорф и Ел Фанинг.

Бен Афлек е актьор, но и режисьор на The Town 2010 (Градът), криминална драма за банков обирджия. В програмата има филми на Ричард Люис, Винсънт Гало, Джулиън Шнабел и Абделлатиф Кечиче. Както и адаптация на романса „Бурята“ от Уилям Шекспир с участието на Хелън Мирън.

По случай 70-годишнината от раждането на Брус Лий ще се състои премиерата на трета част от сагата за Чен Зен – Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen 2010. Оригинално героят е изигран от Брус Лий във Fist of Fury 1972 (Юмрук на яростта), по-късно от Джет Лий, а сега е ред на Дони Йен. Макар, че филмът е извън надпреварата за Златен лъв сигурни сме, че Куентин ще го гледа внимателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *