Skip to main content

Внимание! Късо Съединение 2010!

PozorPozor е сдружение, чиято цел е да привлича погледи към  различното кино. Какво е това ще ни обяснят Здравко Григоров и Ангел Хаджийски, хората зад идеята. Те ще ни разкажат и за един от многото кино фестивали, които организират –  „Късо съединение“.

Prozekcia: С какво се занимавахте преди да изберете чешката дума за „Внимание” за свое заглавие?

Здравко: Аз бях програматор на „Дома на киното” и разпространявах филмите на „Арт Фест” в София и страната. По това време забелязах, че нискобюджетното арт кино липсва от афиша на киносалоните и затова с Ангел решихме да рискуваме и да опитаме да запълним частично тази ниша.

Ангел: Превеждах филми както за кинофестивали, така и за телевизионни канали. Сега се радвам, че мога да пренебрегна сериалите и да превеждам филмите, които харесвам.

P.: Кое е любимото кино на Pozor?

З.: Напоследък харесвам много киното на Южна Америка. Филми като „Млякото на скръбта” и “Sin Nombre”. Ако трябва да спомена някои режисьори, чието творчество следя, това са Тарантино, Алмодовар, Франсоа Озон, Ларс фон Триер, Лукас Мудисон… Май повечето са европейци. С удоволствие гледам и филми от Близкия Изток, когато трябва да селектираме заглавия за програмата на „Цветята на Корана”.

А.: Аз съм човекът, който се занимава със селекцията на филмите от Далечния Изток. В момента изготвяме програмата на фестивала „Сатори в утрото на есента”, който ще се проведе през октомври. Харесвам и киното на Близкия Изток – Мохсен Махмалбаф, Нури Билге Джейлан, Джафар Панахи, Маджид Маджиди…

Здравко Григоров и Ангел Хаджийски в търсене на различното кино

P.: Защо е важно да има различно кино?

З.: В момента в мултиплексите няма никакви европейски заглавия, просто няма разпространители за тези филми. Хората са принудени да гледат холивудски хитове, защото нищо друго не им се предлага. И в един момент зрителите на европейските филми просто спират да ходят на кино и търсят различни варианти да гледат тези продукции. Затова е добре да не се получават такива паузи. Опитваме се да организираме някои по-малки събития, освен трите ни основни фестивала, за да може публиката постоянно да има алтернатива да замести холивудските хитове.

P.: А гледате ли касови филми? Например Inception (Генезис)? Хареса ли ви?

З.: Все по-рядко. Не сме гледали „Генезис”, но като цяло харесваме Кристофър Нолан, особено „Мементо” и „Престиж”.

P.: Организирали сте фестивалите „Цветята на Корана“ с филми от Близкия Изток и „Едно сатори в утрото на есента“ с азиатско кино. Какво е “Късо съединение”, къде е и кога?

A: „Късо съединение“ е първият фестивал, който организирахме през 2008-ма. Идеята му е да се съберат в едно събитие всички форми на късометражното кино – филми, видеоклипове, реклами, пърформанси… Специален акцент са т.нар. омнибуси, пълнометражни филми, които са съставени от късометражни новели. Тази година тече третото му издание. Вече освен в София, прожекции от фестивала се организират и в Пловдив, Варна и Бургас.

P.: Кои са филмите от програмата, които не трябва да изпусна?

З.: Двата задължителни филма от тазгодишното издание са „Германия 09” и „Историите на изгубените души”. В „Късо съединение 2010” за първи път на български екран се прожектира филм от Малайзия – „15 от Малайзия”, с което много се гордеем. Все по-често ще представяме филми от тази кинематография. Успяхме да уговорим и филм на тазгодишния носител на „Златна палма” Апичатпонг Уирасетакул – „Светещи хора”, включен в проекта „Състоянието на света”.

P.: Prozekcia.com е на три месеца, а Pozor работите вече години. Чудим се, кое ви надъхва да продължавате да го правите?

A.: Може би фактът, че го правим и за удоволствие. Основното ни занимание е превод и субтитриране на филми за различните фестивали в София и страната, а приходите от това ни помагат да организираме нашите събития. Вярваме, че и вие ще успеете да са наложите в медийното пространство, защото има нужда от сайтове като вашия.

Pozor, благодарим ви!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *