Skip to main content

Филмови приказки 1: Отнесени от духовете

Spirited Away 2001

Ако Алиса беше мъничко японче, може би щеше да се казва Чихиро. Като героинята от анимацията Spirited Away 2001 (Отнесени от духовете), най-касовият японски филм на всички времена.

Подобно на Луис Карол, режисьорът Хаяо Миядзаки изпраща момичето в страната на манга чудесата. Където родителите на Чихиро губят човешкия си облик и вече общуват само с „грух” и помахване на ухо. Останала сама сред сенки, вещици, многоръки, грозни,  многоглави, Чихиро има само един шанс да оцелее и спаси родителите си – като стане част от техния свят, но без да забравя името си.

Няма как приказката да не е красиво съновидение, щом е създадена от студио „Гибли”, машината за филмови сънища, управлявана от „японският Уоулт Дисни” Хаяо Миядзаки. Режисьорът, който не спира да вярва в рисуването на ръка и не се уморява да създава филми за лутането на човека между стария добродетелен свят и новите технологии. В тези анимационни притчи главните герои са силни жени, момичета, крехки отвън, но несломими отвътре. Като малката Чихиро.

Коментар в две изречения:

Красив и добре направен анимационен филм. Гледайте.

6 thoughts to “Филмови приказки 1: Отнесени от духовете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *