Skip to main content

Безлики, но не безлични – герои, чието лице остава мистерия

Sin City 2005

Сенки, маски, духове – анонимни, тайни, скрити. Те владеят сила, която запалва любопитството ни, заробва вниманието ни, нахълтва в сънищата ни. Сила, с която злоупотребява всяко разузнаване, всеки хакер и обикновен форумен трол.

Конникът без глава

Той язди черен кон и размахва камшик, направен от човешки гръбнак. Когато спре ездата си и извика името ти – ще умреш. Келтите са сигурни в това. Според саксонците обаче конят е сив, а в ръката си ездачът държи не камшик, а ловен рог.

Sleepy Hollow 1999, Анимация: The Legend of Sleepy Hollow 1949, Картина: "Конникът без глава преследва Икабод Крейн" на Джон Куидор 1858, Sleepy Hollow 2013-

Според американската легенда за Слийпи Холоу, той е нещастник обречен да търси главата си, откъсната от оръдейно гюле. Според ТВ екранизацията е Смъртта, един от 4-та ездачи на апокалипсиса. Във варианта на Тим Бъртън е Кристофър Уокън. А според Майн Рид е обезглавеният, а преди това застрелян Хенри Пойндекстър.

Доктор Дуум

Анимация: Fantastic Four: World's Greatest Heroes 2006-

Дуум е основният враг на Фантастичната четворка, а принципът, че лицето му никога не се показва е следван в комиксите и анимациите над 50 години. Тези, които виждат лицето му реагират с отвращение и ужас.

Майкъл Майерс

Halloween 2007, Halloween Awakening: The Legacy of Michael Myers 2012

Не съм фен на Halloween (Хелоуин), гледал съм само 50% от един от филмите. А хорър поредицата съдържа 10 + книги и комикси. Майкъл Майерс е пратен в психиатрия, след като убива по-голямата си сестра. Майкъл успява да избяга, за да продължи да върши добри дела. За разлика от Джейсън, Пъзела или Фреди Крюгер, той никога не разкрива лицето си.

Д-р Нокът

Inspector Gadget 1983-1986

Криминален гений, сякаш изваден от филм за Джеймс Бонд. Д-р Нокът има една цел – да унищожи инспектор Гаджет. В цялата оригинална анимационна поредица Inspector Gadget 1983-1986 злодеят е само една механична ръка, силует и злобна котка. По-късно обаче лицето му е показано – първо, за да могат да го продават като играчка, а после и в игралната версия от 1999.

Съдията Дред

Dredd 2012

Карл Ърбън е повече от достоверен в Dredd 2012 (Дред). Както и в комикса, той не сваля своята каска-шлем нито за миг. Нещото със Силвестър Сталоун? Да се направим, че не се е случвало.

Марвин

The Hasty Hare 1952

Марвин се ражда през 1948. Той е създаден като обратната версия на Йосемити Сам, вечно гневният, крещящ и размахващ револвери златотърсач и спаринг партньор на Бъгс Бъни. Марвин е тих, възпитан и винаги готов да унищожи Земята.

Мис Белъм

Ако Марвин е само чифт очи, то мис Белъм е чифт…

The Powerpuff Girls 1998-2005

Джак

Сещате ли се за Profiler 1996-2000 (Профайлър) и Доктор Саманта Уотърс. Беше голяма зарибявка. Съществуваше, защото Сам се опитваше да разкрие и залови Джак, сериен убиец с вкус към игрите. Той остана инкогнито цели 2 сезона и половина.

 

Profiler 1996-2000

Братовчедът То

The Addams Family 1964, The Addams Family 1991

Братовчедът, за разлика от останалите членове на семейство Адамс, не е измислен от художника Чарлз Адамс. Тази подвижна реклама на L’Oreal е плод на продуцентското въображение на Дейвид Леви. Когато го питат: Какво има под косата? Братовчедът То отговаря: Корени.

Възрастните

Това е толкова сладък начин да покажеш света от гледната точка на детето. Виждаме само крака и чуваме глас – дрезгавия на Мамичка Двете обувки в Tom and Jerry 1940-1957 (Том и Джери) или благия на бавачката в Muppet Babies 1984-1991 (Мъпет бебета).

 

Tom and Jerry 1940-1957, Muppet Babies 1984-1991, A Charlie Brown Christmas 1965

Възрастните нямат лица и в света на Чарли Браун. Понякога можете да видите силует или да чуете как някой от тях говори – “wah wah, wah wah…”

V

V for Vendetta 2005

V е идея. Идея, която се бори с всички форми на йерархия. Идея за общество от свободни личности, общество без политическа, църковна или медийна пропаганда. V е анархизъм. V е утопия. И един от най-завладяващите комикс герои създавани някога.

Без лице

Spirited Away 2001

Е буквалният превод на Каонаши, името на духа от Spirited Away 2001 (Отнесени от духовете).

Пясъчните хора

Знаем #Кой e Дарт Вейдър, a от втората порция филми знаем как изглежда и Боба Фет. Но никой не знае, какви са лицата на тускените, враждебните номади от Татуин.

Star Wars 1977

Джави

Две нажежени очи загърнати в монашеско расо с качулка. Това е всичко, което виждаме от представителите на племето от крадци-боклукчии. Те са готово да открадне всичко, което не е вързано. Дали на Татуин има Факултета?

Назгули

Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 2001, The Lord of the Rings: The Return of the King 2003

Скрити – та, чак невидими. Деветте ездача, Черните конници, Тъмните ездачи – слугите на Саурон имат много имена, но еднакъв външен вид. Те са духове, загърнати в черни плащове, възседнали коне или дракони.

Чарли

Charlie's Angels 1976-1981, Charlie's Angels: Full Throttle 2003

Чарли винаги е само глас, който командва тройката ангели. Това дали е някакъв сексуален фетиш?

Невидимата майка и съпруга

Това е фройдистка шега за жената, която не е там, но продължава да ни контролира. Вера е митичната жена на Норм, от Cheers 1982-1993 (Бар наздраве), тя е име, силует и страх в душата му. Шегата ще бъде продължена във Frasier 1993-2004 (Фрейзър). Там невидимата съпруга е Марис, която постоянно угнетява Найлс.

Cheers 1982-1993, Frasier 1993-2004, The Big Bang Theory 2007-

Майката на Уолоуиц – Дебора „Деби“ Уолоуиц, също регулира Хауърд чрез противния си глас. Словесните описания я обрисуват като жена с наднормено тегло и мустаци, която ходи на водна аеробика. В един от епизодите става ясно, че някога е била красива, но красотата й карала момченцата да я отрупват с бонбони, което я тласнало по пътя на затлъстяването.

Грозният гол мъж

Friends 1999-2004

Единственият, който видя отблизо грозният гол мъж е Рос.

Стиг

Top Gear

Създаден е от Джереми Кларксън и Анди Уилман, а причината да се казва Стиг е детски спомен. В училище всички нови съученици били кръщавани така. Стиг е безликият и безмълвен владетел на волана, който съществува единствено, за да кара. Кръстоска между перфектния рали състезател и Черният рицар на Монти Пайтън, той бе тихата сила на Top Gear.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *