Skip to main content

История с призрак

A Ghost Story 2017
A Ghost Story 2017

„Зная какво е призрак, потвърди мълчаливо старата жена. Името й беше Роуза Даймънд, на осемдесет и осем години; клюнеста и кривогледа, тя наблюдаваше пълнолунното море през прозорците на напоената си със сол спалня. Знам и какво не е, кимна тя наново, не е скарификация или плющящ чаршаф, така че бошлаф и пфу на всички тези празни приказки. Какво е призрак? Несвършена работа, ето какво.“

Салман Рушди „Сатанински строфи“

Това е филм с призрак, но не е филм на ужасите. Това е филм за любовта, смъртта, загубата, самотата и времето.

Той е тъжен, смешен, тежък, тих, бавен, красив и даже ретро. С квадратен формат – 1.33:1 и заоблени ъгълчета на екрана от времето на немите филми.

The Terminal 2004 – извадете си кърпичките, има голяма вероятност да се разплачете.
The Terminal 2004 – извадете си кърпичките, има голяма вероятност да се разплачете.

Той може да ви разчувства, покърти, просълзи и направо разреве. Но може и да ви разгневи, приспи или разочарова. Мен ме остави екзситенциално спокоен.

A Ghost Story 2017
A Ghost Story 2017

Последният филм на Дейвид Лаури прилича на студентски проект, направен e с лични средства и тайно. Режисьорът смятал, че има голям шанс да се провали. Все пак, филмът е за Кейси Афлек, който е покрит с чаршаф – като детски костюм за Хелоуин.

Това е лична история. Лаури я измисля, докато спори с жена си, която го кара да напуснат малката къща, в която живеели. Той не искал, но не могъл да обясни силната си привързаност към мястото. Това е сценарият.

A Ghost Story 2017
A Ghost Story 2017

Кейси Афлек и Руни Мара са влюбена двойка в конфликт. Той пише музика и е погълнат от старата къща. Тя разглежда модерни апартаменти в центъра и настоява да се изнесат. Той отстъпва, но в деня на пренасянето става катастрофа. Той умира, за да се върне като призрак.

A Ghost Story 2017
A Ghost Story 2017

Филмът използва похвати от нямото кино. Разчита на действието и движението на телата, погледите, а в един смешен момент и на субтитри. Думите няма да ви липсват. А това доказва, че режисьорът е много добър.

Добра е и Руни Мара, която изяжда почти цял пай наведнъж. 540-секунди настървено тъпчене и тихи сълзи. Сцената е заснета от първия път, потресаваща и интимно истинска.

Не ме напусна един въпрос:

Как може да не харесвам Терънс Малик, а да харесвам Дейвид Лаури?

В интервю Лаури изброява филмите, които ги инспирират за неговия. Spirited Away 2001 (Отнесени от духовете) го убеждава, че би могъл да направи дух-чаршаф и това да не изглежда нелепо. От Under the Skin 2013 (Под кожата) харесва безмълвието и начина, по който нечовешко същество разбира какво е да си човек. Ще заимства специалните ефекти и цяла сцена от Poltergeist 1982 (Полтъргайст).

Снимка: Филми, които са повлияли режисьора: Spirited Away 2001 / Orlando 1992 / Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives 2010 / River of Fundament 2014
Филми, които са повлияли режисьора: Spirited Away 2001 / Orlando 1992 / Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives 2010 / River of Fundament 2014

Списъкът е дълъг, но в него няма да намерите романтичната драма Ghost 1990 (Дух) с Патрик Суейзи и Деми Мур – макар да се досетите за нея. А също не е споменат Терънс Малик. A Ghost Story 2017 обаче носи неговата визуална „философия“, която кулминира в The Tree of Life 2011 (Дървото на живота).

Снимка: Един от красивите кадри във филма е, когато камерата се вдига и се извисява над двойката. Зрителят е призрак, който ги гледа в тъмното.
Един от красивите кадри във филма, когато камерата се вдига и се извисява над двойката. Зрителят е призрак, който ги гледа в тъмното.

Дали е заради дължината – филмът на Лаури е 90 минути, а на Малик 140? Дали е защото има герой, някой с когото да се свържа и да следя? Дали е заради актьорите? Дали е заради мащаба – Малик говори с Господ, Лаури разказва за ходещ чаршаф? Не знам. Но странно и наистина – не харесвам Малик, но харесвам историята на Лаури.

Критиката

A Ghost Story 2017
A Ghost Story 2017

В средата ще видите монолог – на второстепенен герой, който е излишен. Защо? Защото ни обяснява филма. Мотивира го, оправдава го, рационализира го. Това е ненужно. Хората, които няма да харесат филма, няма да го харесат и с този монолог. Хората, които ще го харесат, ще го разберат и без него.

Какво пише в бележката?

Преди да напусне къщата, героинята на Руни Мара ще остави бележка в една от колоните й. Какво пише – няма да разберем.

A Ghost Story 2017
A Ghost Story 2017

Както няма да разберем какво има в куфарчето в Pulp Fiction 1994 (Криминале), както не знаем какво означава „Роузбъд“ в началото на Citizen Kane 1941 (Гражданинът Кейн), както не може да прочетем какво пише на хилядите подобни листчета, които хората слагат в Стената на плача. Бележката не е за нас, тя е за призрака.

Всъщност, режисьорът накарал актрисата да напише нещо лично и интимно, но никой от екипа не видял какво е.

Мнението ми в едно изречение:

Смел и творчески филм, който трябва да бъде аплодиран, на фона на римейки, рестарти, продължения, преразкази и кавалкадата от комиксови герои.

One thought to “История с призрак”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *