Skip to main content

20 януари – идва Цветята на Корана 2011

Киното на тази страна е в разцвет. През последните години то печели злато в Кан, Берлин, Венеция, Лондон и Торонто. Австриецът Михаел Ханеке е негов голям почитател. Германецът Вернер Херцог смята, че то е най-важното от артистична гледна точка в момента. А ние – ние сме напълно невежи.

Не знаем нищо за киното на Иран или за киното на Близкия изток изобщо. Непознатото е страшно, но и любопитно. Решихме да изследваме. Благодарение на Pozor ще имаме не просто гледна точка, а цял хоризонт. Защото тази година и напълно официално сме медиен партньор на „Цветята на Корана“ 2011.

От 20 януари заедно ще гледаме най-доброто от киното на Иран, Палестина и Мароко, както и заглавия от Турция, Ливан, Йордания, Египет.

Иранската кинематография ще бъде представена с 8 заглавия, сред които най-награждаваният филм за 2009-та „Историята на Ели“, който спечели „Сребърна мечка“ от фестивала в Берлин, както и фаворитът на фестивала в Сан Себастиан „Полумесец“, отличен с 3 награди, включително „Златна раковина“ за най-добър филм.

Кадър: „Историята на Ели“
Кадър: „Историята на Ели“

Специална прожекция ще има носителят на „Златна палма“ филм на Аббас Киаростами „Вкусът на черешата“, който до този момент не е показван на екран у нас. Режисьорът ще има двойна премиера в България, тъй като в програмата на фестивала е включен и филмът му „Ширин“, в който се срещат най-известните актриси на Иран и френската звезда Жюлиет Бинош.

За първи път фестивалът „Цветята на Корана“ ще покаже панорама с филми, заснети и отразяващи живота в палестинските територии. Безспорният хит е американската продукция „Амрика“, отличена с наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Кан и номинирана в три категории за наградите „Независим дух“, включително и за най-добър филм.

Турската суперпродукция „Мустафа“ ще представи впечатляващ портрет на най-уважавания турски държавник Кемал Ататюрк. Музиката към филма е дело на Горан Брегович и е написана специално за проекта.

Началото е на 20 януари в Дома на киното с иранския филм „Светлина в мъглата“, отличен с наградата „Златна Афродита“ за най-добър филм на фестивала „Любовта е лудост“. В рамките на месец прожекции ще има в Дома на киното, Евро синема, Червената къща и Dada Cultural Bar.

Паралелно с филмовите прожекции във фоайето на Дома на киното ще бъдат изложени фотографиите на Даниел Симеонов и Радослав Шарапанов. Изложбата на Даниел Симеонов „Близо до Близкия Изток” представя впечатляващи кадри, заснети в Сирия, Ливан, Йордания, Мароко и Египет. Вижте късчета от градовете, които сте гледали на кино – Казабланка, Петра и Луксор.

Кадър: „Празник всеки ден“ – филм на Дима Ел-Хор, Ливан
Кадър: „Празник всеки ден“ – филм на Дима Ел-Хор, Ливан

Радослав Шарапанов е избрал арабската дума „Йалла!”, за да озаглави своята изложба с фотоси от Йордания. Думата е арабска и означава „Хайде!”. Фотографиите са заснети сред оживените улици на столицата Аман, по скалните образувания на древния град Петра и из безкрайната шир на долината Уади Рум.

Хайде! Пълната програма е ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *