Skip to main content

Те мислеха, че имам голям нос, но тогава им показах това…

Отляво-надясно: Ейдриън Броуди, Роси де Палма, Пенелопе Крус, Гонзо, Барбара Стрейзънд, Луи дьо Фюнес

Носът. Той седи на шефското място и затова му придаваме функции, които са различни от вдишването на въздух и уханията на живота. Казваме: „Не си вири носа” или „Не си пъхай носа, където не ти е работата”, или „Тия по цял ден си бъркат в носа”. Апропо, бях чел, че чопленето на носа стимулира мисленето. Така че – чоплете, просто не вадете съкровищата, които откриете. Не и докато ви гледам.

Носът е в центъра на псевдонауки, расистки теории и на цяла индустрия. Ринопластиката е най-честата пластична операция за мъжете и жените на възраст 16-35. Когато научих този факт реших да посветя пост на всички известни хора с големи носове, които ги обичат и са решили да си ги запазят такива, каквито са – добри спътници за цял живот.

Класическият гръцки нос…

…е мразен в Гърция. Всяка година 15 000 души се отказват от него. О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш от носа си, когато той е носът на цивилизацията. Дълъг, месест и прав, това е носът на Атина и Маргарет Тачър.

Отляво-надясно: Гръцки статуи, портрет на лорд Нелсън, Жизел Бюндхен, Ума Търман, Джон Стамос

Думата aquiline е с латински произход от aquilinus – орелоподобен. С тази дума се обобщават всички извити носове. Но извивките имат нюанси.

Орлов / Римски / Динарски / Етруски нос – A.K.A Моят нос

Това са велики носове! Ако можех да избирам, пак щях да си избера такъв. Както казва Шерлок Холмс: „Защото, Уотсън, може би сте забелязал, видните мъже винаги са имали видни носове“.

Отляво-надясно: Статуи на императорите Марк Салвий Отон и Сервий Сулпиций Галба, портрети на Кайзер Максимилиан, херцог Уелингтън и фелдмаршал Блюхер, снимка на Бъртранд Ръсел

Този нос е секси и дълъг, с висок мост и сякаш счупен в началото или към средата си, което е много удобно, ако носите очила. Това е нос, който казва: “Ей, малък нос не съм тук, за да те следвам. Тук съм, за да те водя. Ще те изслушам, но и двамата знаем, кой е по-големият нос в стаята. Погледни ме, мога да всмуча целия свят.”

Отляво-надясно: Базил Ретбоун, Глен Клоуз, Ноел Филдинг, Мерил Стрийп, Даниел Радклиф, Силвана Мангано, Алън Рикман, Марк Стронг, Уди Харелсън

Мерил Стрийп дълго време мрази своя нос, дори се опитва да го промени – като спи върху него. Но носът издържа. И не само това. Защото е голям и щедър нос, той й се отблагодарява с толкова прекрасни роли. Представете си Мерил с някаква чипа зурличка или малко, извито нагоре носле – ала Мерилин Монро. Абсурд!

И още нещо, този нос е рядък – имат го под 10% от европейците, което го прави специален.

Ястребов / Близкоизточен нос

Той е дълъг, извит и сякаш заострен към края, често пъти може да е леко огънат на една страна.

Отляво-надясно: Боб Дилън, Дженифър Грей, Джон Ленън, Жан Рено, Саймън Хелбърг, Стив Джобс

Според френологично настроени „специалисти“ такъв нос означава изключително независим характер. Буквално – това са хора, които си правят каквото си поискат, без да им пука за мнението на другите. Глупости!

Ако беше така, тогава Дженифър Грей, звездата на Dirty Dancing 1987 (Мръсни танци), нямаше да си го оперира. Пластичният хирург маха „куката” й, но Дженифър не подозира, че цялата й кариера е закачена на нея. Затова ще каже: „Влязох в операционната зала като звезда, а излязох напълно анонимна”.

Да вдигнем тост и за:

Счупеният нос, Ирландският нос, Арменският нос и добрата стара Луковица

„Гледам се в огледалото и е доста зловещо. Уф, гледай го тоя нос, виж ги тези очи“.  Хавиер Бардем

Отляво-надясно: Дъстин Хофман, Лиъм Нийсън, Хавиер Бардем, Оуен Уилсън, Даниъл Дей-Луис, Жерар Депардийо, Стивън Фрай, Джеф Голдблум, Ленърд Нимой

Счупеният нос на Оуен Уилсън е наистина чупен – даже два пъти. А този на Лиъм Нийсън дори повече – човекът е бил боксьор. Ренесансовият нос на Даниъл Дей-Луис му печели първата истинска работа в Royal Shakespeare Companies. А Ленърд Нимой е гений.

Какво да кажем за Жерар Депардийо? Неговият притеснително фалически нос би се харесал на Едмон Ростан или Фройд. Носът е сякаш генетическа рекомбинация между носовете на Карл Малдън и арменската легенда Фрунзик Мкртчян. (Не, няма грешка в името)

Накрая да чуем най-звездния от звездните носове: „Имам странно лице. То се променя толкова много от ъгъл в ъгъл. Понякога си мисля, че е много красиво, понякога не. Няма да седна и да плача затова. Опитвам се да живея за мига и да се наслаждавам на живота.“ Барбара Стрейзънд отива в Холивуд, без нов нос, без нови зъби, без ново име. Това й прави чест – на нея и на носът й.

Може да имате клюн, хобот или кука, кривак, чушка, или камба, гърбица, или морков – в краен случай и копче, каквото и да имате – радвайте му се.

Все пак не сте него…

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 /2011

6 thoughts to “Те мислеха, че имам голям нос, но тогава им показах това…”

  1. Който е написал тази статия е найстина много добър❤️ Аз имам гръцки нос и много ми е неприятно, но след тази статия вече не съм на това мнение❤️ Благодаря ти, човече🔥

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *