Skip to main content

Ура! Гледах филм, който си заслужава

 

Disconnect 2012

Какво е общото между: Pulp Fiction 1994 (Криминале), Magnolia 1999 (Магнолия), American Beauty 1999 (Американски прелести), Traffic 2000 (Трафик), Requiem for a Dream 2000 (Реквием за една мечта), City of God 2002 (Градът на Бога), Hable con ella 2002 (Говори с нея), 11:14 /2003, Crash 2004 (Сблъсъци), Syriana 2005 (Сириана), Babel 2006 (Вавилон)?

Да, прави сте – това са отлични филми. Но не само. Всички майсторски разказват по няколко истории едновременно.

Disconnect 2012 прави същото, преплита 3 истории в една. Работлив адвокат (Джейсън Бейтман), който е пристрастен към мобилния си телефон. Младо семейство (Пола Патън и Александър Скарсгард), чиито кредитни карти са хакнати. Амбициозна журналистка (Андреа Райсбороу), която разследва секс сайтове. Хора, които са загубили връзка в свят, който постоянно е свързан.

Disconnect 2012 е отлично написан, режисиран, осветен, изигран и монтиран филм. Силен и красив, с няколко сцени на забавен каданс, които спират сърцето.

Не съм от хората, които с лека ръка обвиняват технологията, а не потребителите й, за световното нещастие. Например не съм сигурен, че видео игрите са виновни за насилието, защото днес насилието е много, много, много по-малко от вчера. И това е факт.

Предполагам, че преди 200 поколения, когато хората са започнали да пишат – някой е казал, че това ще донесе нещастие. Сигурен съм, че са го казали и за книгите – пред около 20 поколения. Компютрите са с нас за по-малко от 2 поколения, но вече са виновни за всичко – гръбначни изкривявания, сърдечни болести, късогледство, липса на тонус, ниско либидо, лош правопис, безработица, отчуждение, депресия, обществен разпад.

Едва ли.

Но знам, че когато децата гледат насилие го попиват и използват по-често отколкото, когато не са били изложени на него. Знам за скъсани връзки, заради социалните мрежи. И познавам поне 5 човека, чиито финанси са източени онлайн. И се дразня, когато говоря, а слушателите ми ровят в телефоните си. Отвратително е… освен,ако не го правя аз.

Мисля, че Disconnect 2012 не цели сериозен диалог за всички тези неща. Мисля, че това не е история за технологиите, а за хората и връзките между тях.

Мнението ми в едно изречение

Зов за завръщане към човечността.

 

8 thoughts to “Ура! Гледах филм, който си заслужава

 1. Страхотен филм! Показва какви можеше да бъдем ако не съществуваха технологиите или ако можехме да не прекаляваме толкова с тях.Чудесен повод да се замислим за това, което пропускаме,покрай себе си загледани в тези екрани.
  Само не разбрах как така насилието днес е по-малко. Може би заради войните, тероризма,мафията,убийствата на улицата, насилието вкъщи или заради игрите, в които си избираш оръжие колиш и стреляш хора, филмите и клипчетата, които те учат как да си направиш бомба или да вкараш пистолет в училище.Естествено компютрите и интернет “не са виновни“ за това.Такива неща правят само ислямистите, които мразят Америка и презадоволените скучаещи деца….и българи,чийто бизнес е смачкан от банковите институции.
  Така че напред всички онеправдани, бедни, ограбени,нещастни, борещи се за мир и любов, използвайте тези нови учебни материали за успех и победа.
  П.С. Аз съм радетел за прекъсване на всякаква комуникация между хората(ако не е електронна разбира се).Нека още малко се „бъгнем“ в компютрите, лаптопите,i-шит телефоните и да помълчим.скоро гласните ни струни ще закърнеят и няма да ги ползваме.И без това само пречат!

 2. Съществува възприятието, че преди технологичната революция животът е бил някакъв проторай, в който щастливи племенни групи са събирали плодове и зеленчуци, а щастливите им деца са тичали полуголи по чистата, девствена, тучна трева. Това е когнитивна заблуда. Животът в дивото е кръвожаден и къс.

  Да, нашето време е времето на Ирак, Сирия, Афганистан, Дарфур, на
  Сталин, Хитлер, Пол Пот, Мао Дзедун и подобни, за които геноцидът е лека закуска. Но преди 1000 години е било напълно нормално да получиш смъртна присъда за: кражба, хомосексуализъм, изневяра, богохулство, ако отговаряш на майка си или баща си, стъпил си върху царския герб, ядеш свинско, морска храна или работиш в събота. Само преди 300 години е било нормално да набиеш някого на кол, да му отрежеш ушите или да го ослепиш, докато брат му гори в центъра на площада, а сестра му е брутално изнасилвана от градската стража.

  Статистиката показва, че от 1945 до днес има постоянно намаляване в броя на жертвите във войни, броя на военните преврати, погромите и гражданските въстания. Именно технологията ни дава възможността да опознаем другите, защото разширява хоризонта на познанието ни.

  Относно шумът, който технологията вдига обаче – напълно те разбирам 🙂

 3. Да, филма не е за технологиите въобще. Технологиите са само наркотик, който замества другото липсващо, замества тоталния disconnect…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *