Skip to main content

Място за самота

Ida 2013

Кой ще вземе Оскар за Най-добър чуждестранен филм? Мисля, че знам. 

Ida 2013 (Ида) е за Полша през 1962, а също е за Анна, осиротяло момиче, отгледано в манастир. Причините филмът да е претендент за Оскар са поне три.

Визията

Ida 2013

Режисьорът и съ-сценарист Павел Павликовски ни предлага божествена черно-бяла красота. Кинематографията е безукорна, а екипът от дизайнери, декоратори, гримьори, сценографи и арт директори сигурно е по-голям от актьорския. Началото веднага ме подсети за друг майстор художник на черно-бялото – Бела Тар. А след това за Applause 1929 (Аплодисменти) на Рубен Мамулян.

 

Филми на Бела Тар. Горе кадър от Satantango 1994, а долу от Damnation 1988

Историята

Нетипично за източноевропейските опити, тя е чиста, ясна и интересна. Преди да се врече на Бог завинаги Анна трябва да се срещне с единствения жив роднина, който има – леля Ванда. Момичето попада в казан с кал, вина и насилие, който поглъща невинната й душа.

Агата Кулеша

Ida 2013

В ролята на леля Ванда, жена с много мъже, много тайни и силни чувства, потискани с много водка. Кулеша завзема екрана и е по-интересна от главната героиня.

_______________________________________________


Причините, които не правят Ida 2013 най-добрия филм тази година са поне две.

Краят

Ida 2013

Средновековни памфлети, мръсни романи, странни фантазии, мокри сънища – та, чак до киното, монахинята е вълнуващ образ. Непорочността ни влече, като първия сняг. Бокачо, Аретино, Чосър и Шекспир го знаят – желаем горещо нещата, които не можем да имаме. Затова краят е незаслужено предсказуем. Сравнен с началото е припрян, набързо скалъпен и нереалистичен.

Желанието да е шедьовър

Павел Павликовски (като повечето източноевропейци) е склонен към мелодраматичен излишък. На няколко места почувствах, че се отдръпвам от филма, защото се напряга и нарушава  емоционалният резонанс, който сме постигнали.

Мнението ми в едно изречение:

Силно кино – без съмнение.

One thought to “Място за самота

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *