Skip to main content

Солта на земята

Фотограф Sebastiаo Salgado / The Salt of the Earth 2014

 

„Вие сте солта на земята. Но, ако солта изгуби сила, с какво ще се направи солена? Тя вече за нищо не струва, освен да се хвърли вън и да се тъпче от човеците.“
Свето Евангелие от Матея 5:13

 

Думите казват, че Себастиао Салгадо е бразилски социален и документален фотограф и фотожурналист. За фотографските си проекти Салгадо посещава много страни, където престоява много дни, седмици – често месеци. Фотографиите му са публикувани в пресата и множество книги, част са от изложби по целия свят.

Думите не казват достатъчно.

Вижте образите.

Фотограф Sebastiаo Salgado

The Salt of the Earth 2014 (Солта на земята) е документален филм на Вим Вендерс и Жулиано Рибейро Салгадо – единият е почитател, а другият е син на фотографа. Те ни разказват три истории. Историята за пътешествията на един мъж, историята на човечеството и историята на едно семейство.

 

The Salt of the Earth 2014

 

Във филмът има малко видео материал и много снимки – ужасни, изумителни, потресаващи. Снимки и спомени.

 

Фотограф Sebastiаo Salgado / The Salt of the Earth 2014

 

За да направи филм, а не просто slide show Вендерс измисля нещо практично и въздействащо. Вместо да ни показва фотографа с целия екип подтичващ около него, той затваря Салгадо в тъмна стая и прожектира снимките пред него – върху прозрачно стъкло. Така лицето на фотографа е част от произведенията му.

 

Фотограф Sebastiаo Salgado / The Salt of the Earth 2014

 

Себастиао разглежда всяка една и си спомня къде, кога и как я е заснел, какво е почувствал, какво е направил. Образът е трогателен, а гласът успокояващ.

 

Фотограф Sebastiаo Salgado The Salt of the Earth 2014

 

Най-силна е историята на човечеството. Насилие, глад, мизерия и смърт. Но също оптимизъм, надежда и възраждане. Салгадо не е фотограф, той е хуманист с фотоапарат.

 

Фотограф Sebastiаo Salgado / The Salt of the Earth 2014

Един от любимите ми филми от миналата година бе за друг фотограф – Вивиан Майер. Той бе камерен, изненадващ и любопитен.

Мнението ми в едно изречение:

The Salt of the Earth 2014 е черно-бяла хроника с библейски размах и печал, но и обич към човека и земята в краката му.

Свързани публикации:
25 красиви филма, които трябва да гледате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *