Skip to main content

6 документални филма, които гледах това лято

Тиг Нотаро

That Gal… Who Was in That Thing 2015

Регистрираните професионални актьори в Холивуд са над 130 000, годишно работа намират малко над 19 000.

Всяка година нови 127 000 души пристигат в Лос Анджелис с мечтата да пробият като актьори. 84 000 от тях са жени. В рамките на 5 години 83 000 от тях ще се откажат.

Това е история за 8 жени, които не се.

Те са достатъчно известни, за да разпознаете лицата им, но не достатъчно, че да знаете имената им. Освен Рома Мафия – нейното име е незабравимо.

С: Джейн Aткинсън, Паджет Брюстър, Ел Скот Колдуел, Алисия Копола, Роксан Харт, Катрин Хикс, Кристин Роуз и… Рома Мафия.

Повечето от тези „момичета” играят почти едно и също – лекари, юристи, медицински сестри и майки. И повечето от тях мрънкат за това. Ех, не аз съм ви накарал да изберете визуално изкуство. Ако бяхте станали радио говорителки или истински лекари, нямаше да имате този проблем.

На места смешен, на някои тъжен, на други дразнещ този непретенциозен разказ за актьорите жени е поне честен.

________________________________________________


Tig 2015

Тиг Нотаро е един от любимите ми комици. Ето доказателство – нашият блог е сигурно първият, който писа за нея на български.

Тя е жена, която няма да чуете да мрънка. Тя е човек, който намира твърдост да живее, въпреки гадостите, с които Господ я замеря.

Not many people have had as much bad luck as I have, but not many people have had as much good luck, either. – Tig Notaro

Дори и да не ви допада чувството й за хумор – тихо, черно и флегматично, няма начин да не се възхитите от волята й.

Филмът не прави изводи, които да променят живота ви. А ви показва същество, което гледа смъртта в лицето и намира сили да се усмихне.

________________________________________________


Deep Web 2015

Дълбоката мрежа е място децентрализирано, криптирано, непознато и недостъпно за повечето потребители. Място за хакери и дигитални анархисти, които търсят анонимност и освобождение от всяка власт.

Дълбоката мрежа може да ви снабди с всичко – секретни документи, откраднати технологии, номера на кредитни карти, наркотици, оръжие, страшни филми, човешки органи и дори наемни убийци.

Kадър вдясно: The Matrix 1999

В центъра на този разказ е Рос Улбрихт, (предполагаемият) основател на Silk Road (Пътя на коприната) – първият онлайн пазар за наркотици.

Създателите на филма му симпатизират, защото го представят като дигиталната версия на Джулиан Асанж. Има опит за балансираност, чрез мнения на ФБР агенти и прокурори, но се прокрадва чувството, че изпращането на Улбрихт в затвора е незаконно и скалъпено от държавата.

Фактът, че разказвач е самият Нео – Киану Рийвс, допълнително допринася за идеалистично-приключенския поглед към темата.

________________________________________________


20,000 Days on Earth 2014 (20 000 дни на Земята)

Ник Кейв. Това е достатъчното ревю на този филм за Ник Кейв. Ник Кейв, който пише поезия. Ник Кейв, който пише музика. Ник Кейв, който свири. Ник Кейв, който пее. Ник Кейв, който кара Ягуар. Ник Кейв, който носи прясно изгладени ризи и говори за Ник Кейв… с приятелите на Ник Кейв.

In the end, I am not interested in that which I fully understand. - Nick Cave

Ако сте почитатели на Ник Кейв, това е вашият филм. Ако сте творци – също, ако не сте… поне ще разберете, защо творците имат нужда от психоаналитик.

________________________________________________


Champs 2015

Е задоволителна спортна документалистика, която изследва живота на трима шампиони – Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд и Бърнард Хопкинс.

People who fight, fight their way out of something, whether it's poverty, whether it's jail... rich kids don't fight. - Lou DiBella

Проследяваме израстването им от улични побойници до модерни гладиатори-мултимилионери, обожествявани от обикновените запалянковци и силните на деня.

Пътят им е труден и драматичен, миниран с болка, осеян с провали, напоен с кръв и пот.

Филмът няма да ви нокаутира с оригиналност, но е интересен и поучителен за тези, които могат да извличат поуки.

________________________________________________


Gascoigne 2015

Сред тях не е Пол Гаскойн. Въпреки че не са го били по главата, той се държи така, сякаш там няма нищо. Което помага, ако играеш футбол.

No-one is ever going to be as good as I was. - Paul Gascoigne

Газа е свещена крава и архетип за всеки футболист и фен. Кой не иска да предрусва с кока всяка вечер, да пие бира и шампанско до откат, да се тъпче с шоколадчета Mars, магически да вкара гол, да спи със стотици, да вдъхновява милиони?

Филмът е направен с носталгия и уважение. И дава любопитен поглед към обстоятелствата, които оформят Пол като спортист, мъж и настояща развалина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *