Skip to main content

Приветствайте най-красивия филм тази година

The Handmaiden 2016
The Handmaiden 2016

The Handmaiden 2016 (Слугинята) е корейски еротичен трилър, чието оригинално заглавие е „Господарката“. Слугинята и господарката се срещат, за да ви оставят без думи.

Режисьор и съсценарист е Парк Чан Уук. Ние сме му горещи почитатели, заради J.S.A: Joint Security Area 2000, Трилогията на отмъщението и Stoker 2013.

 Sympathy for Mr. Vengeance 2002, Sympathy for Lady Vengeance 2005, Oldboy 2003, Stoker 2013
Sympathy for Mr. Vengeance 2002, Sympathy for Lady Vengeance 2005, Oldboy 2003, Stoker 2013

Сюжетът

Парк адаптира романа на Сара Уотърс – Fingersmith / Крадлата, но пренася действието от викторианска Англия в Корея, която е окупирана от Япония.

The Handmaiden 2016
The Handmaiden 2016

Професионална крадла – просто, но мило корейско момиче, е назначено за лична прислуга на богата, изискана японка. Мисията на крадлата е да накара своята господарка да се влюби и омъжи за фалшив аристократ, чиято цел е да заграби имането на японската наследница.

Филмът е построен върху три стълба – визия, шок и неочаквани обрати.

Визията

Е елегантна, удивителна, прекрасна. Изрисувана е като японска живопис, изписана като кимоно, подредена като дзен градина, нежно-красива като разцъфнала вишна.

The Handmaiden 2016
The Handmaiden 2016

Този филм ТРЯБВА да вземе Оскар за дизайн. Истинско аудио-визуално пиршество.

Шокът

Зад смиреното, стеснително и срамежливо покривало се разкрива свят от разврат и поквара. Виждали сте японски гравюри с портрети на хубави гейши, сумисти, самураи, замъци, романтични пейзажи.

Различни укийо илюстрации
Различни укийо илюстрации

Укийо – каквото е името на това изкуство, означава ефимерен свят, но също светът тук и сега. Укийо изразява идеята, че животът е мимолетен, затова трябва да се изживее хедонистично.

Сънят на жената на рибаря, художник Кацушика Хокусай, 1814
Сънят на жената на рибаря, художник Кацушика Хокусай, 1814

Секс илюстрациите в стила укийо се наричат шюнга. Те носят традицията на китайските медицински атласи, но хиперболизират сексуалния акт и взимащите участие в него гениталии. Шюнга картините са били порното на периода Едо (1603–1867), но също са използвани като талисмани и нишан против уроки. След оформянето на богата средна класа в Япония, те стават скъпо хоби и скандално, но префинено удоволствие за елита.

The Handmaiden 2016
The Handmaiden 2016

The Handmaiden 2016 разполага с огромна библиотека пълна с шюнга. Книги, разкази, истории, литографии посветени единствено на насладата от сексуалното разнообразие, насилие и девиация.

По някое време филмът поема твърд курс към софтпорното, като предлага сочни и разгорещени лесбийски сцени. Анфилантропични* моменти, които не ме скандализират, но намерим за излишни. В оригиналните шюнга гравюри любовниците – независимо от пола им, често са облечени, защото чисто голото тяло не е било възприемано еротично.

The Handmaiden 2016
The Handmaiden 2016

Съблазнителните кадри в The Handmaiden 2016, според моя вкус, са тези, които показват отделен елемент от очарованието на женското тяло или подчертават красотата му, чрез архитектурата на дрехата. Както казва сладкодумният садист Маркиз дьо Сад: Щастието не е в наслаждението, а в желанието. Сладострастието е по-голямо, когато е цензурирано.

Неочакваните обрати

Те са много. Филмът прави няколко завоя, за да изненада зрителя. Но не и мен.

The Handmaiden 2016
The Handmaiden 2016

Това е причината, поради която The Handmaiden 2016 няма да попадне в любимите ми 5 филма за тази година. Знаех какво ще се случи в момента, когато слугинята вдигна поглед към господарката си. Бях сигурен в развоя на събитията, макар сценарият да е построен като лабиринт, чиято цел е да обърква и смайва.

Мнението ми в едно изречение:

Разкошно и разточително естетическо постижение.

Свързани публикации:

18 красиви места по света, които сте гледали на кино – без да подозирате

25 красиви филма, които трябва да гледате

*Анфилантроп е дума, която си измисля френският писател Жан Лорен (1855-1906), за да характеризира демонстративния си и провокиращ хомосексуализъм.

One thought to “Приветствайте най-красивия филм тази година”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *