Skip to main content

Хипи-хипстърските филми на 2016 – фантазия и реалност

 Captain Fantastic 2016
Captain Fantastic 2016

Преди две години написах пост, който стана популярен. Упътване, което помага да разпознаете хипстърските филми. Тогава имаше бум от такива. Сега също. Ще минем през тях, защото има какво да добавя.

Не се присмивам на хипстърите. Това е свършено, когато му е било времето. Хипстърията вече е мейнстрийм, има хипстъри, които работят в банки.

Hipsters 2015-
Hipsters 2015-

Към картината от 2014-та, ще включа: завръщането на рустикалния стил и пишещата машина, бумът на занаятчийско-манифактурния бизнес, татуировките, брадите с вплетени цветя в тях. Повечето от тези неща са екстериорни, но те говорят какво се случва интериорно.

Hello, My Name Is Doris 2015
Hello, My Name Is Doris 2015

Героите на хипстър киното са необикновени и необичайни екземпляри. Като Лили Томлин в Grandma 2015 (Баба) или Сали Фийлд в Hello, My Name Is Doris 2015 (Здрасти, казвам се Дорис), поносима комедия за 60-годишна инфантилна жена, която е влюбена в 30 години по-млад колега.

Mortdecai 2015
Mortdecai 2015

Те могат да са и карикатури – като героя на Джони Деп в Mortdecai 2015 (Мордекай), но когато се загледате разбирате, че това е насилена чудатост и фалшива екстравагантност. Наблюдаваме хора, които се преструват.

imgur.com
imgur.com

Те се лицемерно бедни. Такъв е всеки, който носи органични, еко-френдли, фабрично скъсани джинси за $200 или купува цепеница за $300, етикирана като „стол“. Те са привидни. Играят си на индивидуалност и автентичност. Те са творци, но не са. Те са антиестаблишмънт, но не са. Те са антикапиталисти, но не са. Те са аутсайдери, но са в сайдера. Това, което ни предлагат е повърхностна провокация.

A Bigger Splash 2015
A Bigger Splash 2015

Хипстър филмите ни поднасят празни фотосесии – като A Bigger Splash 2015 (Голямото плискане ) или The Neon Demon 2016 (Неоновият демон).

The Invitation 2015
The Invitation 2015

Пълни са с преситени, политически коректни и глупави индвивиди – като в The Invitation 2015 (Поканата).

Hunt for the Wilderpeople 2016
Hunt for the Wilderpeople 2016

Най-често обаче създават театрално-творчески, фарсов, quirky* свят. Frank 2014 (Франк), Me and Earl and the Dying Girl 2015 (Аз и Ърл, и умиращото момиче), симпатичната комедия Hunt for the Wilderpeople 2016 (Лов на диви хора) или креативната пръдня Swiss Army Man 2016 (Швейцарско войниче). Свръхстилизиран, захаросан, но дълбоко наивен свят. Свят, който избягва истината, защото е грозна и страшна.

Mistress America 2015 / Tiny Furniture 2010 / Submarine 2010
Mistress America 2015 / Tiny Furniture 2010 / Submarine 2010

Заобикаляме действителността, чрез силата на фантазията – особено във времена на трудности и изпитания. Фантазията никога не работи сама, тя има нужда от монотонността и тормоза на ежедневието. Потисничеството на делничното е черноземът, в който фантазията разцъфва.

swiss-army-man-2016
Swiss Army Man 2016

Животът има нужда от работа, късмет, търпение, болка. Но дори и тогава успехът е несигурен. Плодовете на фантазията са мигновени. Реалността е трудности и ограничения. Фантазията e надежда и приключение. Реалността е пълна с конфликти. Фантазията носи мир и обединение.

Но тя има нужда от дистанция, за да работи. Това, което обещава трябва да е в мъглата на хоризонта. Добрите фантазии са неясни и лишени от подробности. Световен мир. Общество от добри и равни хора. Мед и масло за всички. Фантазията не понася факти, тя е красива измислица. Тя е любов между мечти и сънища, тя е съзерцание на един по-добър свят, който е близо до нас, но никога достижим.

Captain Fantastic 2016
Captain Fantastic 2016

Една от успешните комерсиализирани наивности тази година е Captain Fantastic 2016 (Капитан Фантастичен). Филмът разказва за семейство, което живее в дивото, черпейки идеи от „Държавата“ на Платон. Утопия, обитавана от философи.

Into the Wild 2007
Into the Wild 2007

Това е американска фантазия – идеята, че можеш да грабнеш семейството и да избягаш от системата в гората. Да живееш с лов, риболов и събирачество. Спомнете си за Хенри Дейвид Торо, битниците или страхотния Into the Wild 2007 (В дивото).

Moonrise Kingdom 2012, Where the wild things are 2009, Captain Fantastic 2016
Moonrise Kingdom 2012, Where the wild things are 2009, Captain Fantastic 2016

Но за разлика от последния Captain Fantastic 2016 не е реалистичен, той е хипстърски. Шарена приказка с венче от цветя на челото. Никой не умира от глад или отравяне. Никой няма въшки, бълхи, кърлежи. Никой не получава инфекция – както би трябвало. Всички са синеоки, красиви и здрави. Това е разочарованието или очарованието на фантастичния капитан.

Captain Fantastic 2016
Little Miss Sunshine 2006, Captain Fantastic 2016

Филмът манифестира неискрената ексцентричност и самодоволство, които споменахме. Тупа се по рамото, докато си казва: „Ей, колко съм различен и оригинален“. Но не е. Натъпкан е с всички клишета, познати ни от Little Miss Sunshine 2006 (Мис Слънчице) или Juno 2007 (Джуно).

Пълен е с противоречия и незрели политически съждения, които можем да намерим в домашното на американски гимназист. Героите му отхвърлят обществото, но ползват модерна медицинска помощ, бензин и лазерно заточени ножове от закалена стомана. Те се къпят в реката, но закусват гранола и чай мате, неща нетипични за планините на Монтана. Те са маоисти, които мечтаят за Харвард, Принстън и Йейл. Те са антирелигиозни… будисти.

captain-fantastic_actor
Captain Fantastic 2016

Филмът се плъзва по обвивката на няколко теми – консуматорско общество, образование, религия, психични заболявания, родителство. Но понеже е хипстърски не може да влезе в дълбочина. Предпочита да напали огън и да изсвири нещо на китара и дайре.

Не мога да го приема сериозно, но харесвам емоционалната му, оптимистична душа. И Виго Мортенсен също – силна роля.

Captain Fantastic 2016
Captain Fantastic 2016, Moonrise Kingdom 2012

Скоро играх на канадска борба със 7-годишния син на една приятелка. Той влагаше всичките си сили, а аз се чудех какво трябва да направя. Кой е правилният педагогически избор – да го бия или да се дам? Избрах да падна, но трудно. Детето се овеси на ръката ми и почервеня като рак. Докато се чудеше „защо съм толкова силен и какво ям“ – очевидният отговор e спанак, аз си мислех, че трябваше да го победя. Полезно е да срещаш истината от малък.

Капитанът е на същото мнение. Всяко едно от 6-те му „артезиански“ деца знае неща за анатомията, конституцията, секса и смъртта. Проблемът е, че това знание не е достигнато, чрез откривателство и критическа мисъл. То е диктувано от семейния диктатор и повелител на комуната, който забранява Коледа и я подменя с празнуването на Ноам Чомски. Ако Бен не носеше червен костюм и хипстърска капела, а се казваше Чарлс Менсън щяхме ли да го харесваме?

 

*quirky – чудат, изненадващ, странен, някой като Фийби от Friends 1994-2004 (Приятели)

Свързани публикации:

The Grand Budapest Hotel – да го посетите ли?

One thought to “Хипи-хипстърските филми на 2016 – фантазия и реалност”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *