Skip to main content

Спомени за Мацуко

Memories of Matsuko 2006
Memories of Matsuko 2006

Историята започва с младия Шо, който отегчено гледа отегчената си приятелка, която му казва, че къса с него, защото е отегчителен и не прави нищо за нея. Преди поне е бил готин, защото е имал група, но сега няма и това. На заден план – на малък телевизор, върви мелодрама, в която главният герой се самоубива като се хвърля в океана.

Шо се идентифицира със самоубиеца. Вместо да се хвърли от някоя скала обаче, той си взима порно касети и се връща в малкия си и натъпкан догоре апартамент. Сутринта Шо е събуден от баща си, когото не е виждал от години. Бащата носи бяла урна с прах. Мама?! – пита Шо. Не – отговаря бащата – леля ти. Леля ти, за която не съм ти казвал. Така Шо научава за Мацуко.

Memories of Matsuko 2006
Memories of Matsuko 2006

Бащата моли сина си да почисти дома на починалата си роднина, защото тя е живеела сама – празен и безсмислен живот – казва бащата.

Memories of Matsuko 2006
Memories of Matsuko 2006

Апартаментът, който намира Шо е малък като неговия, но още по-мръсен и пълен с остатъци, отпадъци, изрезки и вехтории. Леля му е била хикикомори. Това е японски феномен. Хората, най-често мъже, се затварят в домовете си – в самоналожено отшелничество, което може да продължи десетки години. Хикикомори най-често е плод на стреса и преработването, но може да бъде отключен от унижение, насилие или екзистенциално отчаяние.

Memories of Matsuko 2006
Memories of Matsuko 2006

Докато разтребва планината от житейски боклуци Шо започва да сглобява парчетата от живота на Мацуко. Оказва се, че преди да стане стара, грозна, дебела, дрипава, миризлива и болна скитница, тя е била много други неща.

Confessions 2010, World Of Kanako 2014
Confessions 2010, World Of Kanako 2014

Писали сме за филмите на Тетсуя Накашима. Споменавали сме само с добро Confessions 2010 (Изповеди), препоръчвали сме ви World Of Kanako 2014 (Светът на Канако). Memories of Matsuko 2006 е за жена, която вярва в любовта. Накашима съчетава класически японски теми със западни филмови техники.

Gone with the Wind 1939, The Wizard of Oz 1939, Memories of Matsuko 2006
Gone with the Wind 1939, The Wizard of Oz 1939, Memories of Matsuko 2006

Японецът е потопен в света на Amélie 2001 (Невероятната съдба на Амели Пулен), епичните холивудски романси, класическите Technicolor мюзикъли, наивните филми на Дисни. От своя страна неговият филм очевидно влияе на западните му копия като (500) Days of Summer 2009 (500 мига от любовта). Историята е изложена, чрез ретроспекции, които не са подредени в хронологичен ред. Прелитаме през сцени и моменти, случки, и епизоди, преживелица, и произшествия.

Amélie 2001, Memories of Matsuko 2006
Amélie 2001, Memories of Matsuko 2006

Виждаме Мацуко като момиче, което жадува вниманието и обичта на баща си. Баща зает с другата си дъщеря, която е постоянно болна.

Memories of Matsuko 2006
Memories of Matsuko 2006

Виждаме Мацуко на 20, когато е любима учителка по музика. Тя е красива, талантлива и с прекрасен глас. Но все още дете, което копнее да бъде харесвано от всички.

Но нещо се случва. Един от учениците открадва пари. Вместо да се конфронтира с него, тя избира да го прикрие и сама поема вината. Това унищожава живота й. Тя е уволнена от училището, но преди това е сексуално малтретирана от шефа си. Мацуко напуска и семейството си, защото то не я обича достатъчно.

Memories of Matsuko 2006
Memories of Matsuko 2006

Виждаме я, когато е на 30, 40 и 50-т години. Целият й живот преминава в даване и търсене на любов. Само за няколко целувки, прегръдки, мили думи или присъствие Мацуко е готова да забрави себе си. Мъжете я използват, обиждат, а често пъти пребиват. В преследването на голямата любов, тя ще стигне до градския бордей, алеята на проститутките, затвора.

Memories of Matsuko 2006
Асука Куросава като Мегуми, Memories of Matsuko 2006

Там Мацуко ще срещне бъдещата порнозвезда Мегуми – епизодична, но впечатляваща роля на Асука Куросава. Мегуми е единственият човек, на когото му пука за Мацуко.

Memories of Matsuko 2006
Memories of Matsuko 2006

Сърцето на мелодрамата е трагедията, но режисьорът забърква и комедия, сатира, черен хумор, сантиментален кич, мюзикъл и Куентин Тарантино. Получава се фантастичен филм – въздействащ аудио-визуално и емоционално.

Memories of Matsuko 2006
Memories of Matsuko 2006

Героите често попадат в цветна, шарена, бонбонена визия – пълна с анимирани цветенца, птички и пчелички, защото са спомени. Целият ни живот е „Истинска история по фалшиви спомени“.

(500) Days of Summer 2009, Deadpool 2016, Memories of Matsuko 2006
(500) Days of Summer 2009, Deadpool 2016, Memories of Matsuko 2006

Мозъкът ни е предубеден от чувствата, които изпитваме. Ако сега харесвате приятел, то сегашните ви спомени за него ще са добри. Ако след месец не го харесвате, тогава ще се „сещате“ само за лошите неща, които сте преживели заедно.

Паметта не работи като камера. Паметта работи като сценарист и режисьор. Тя използва модели и символи, които сглобява, чрез лепилото на разказваческите ви умения. Мозъкът може да си измисли спомен използвайки само дума, мирис, вкус, звук. Скоро може да сте във филм, в който никога не сте участвали. Това отличава Memories of Matsuko 2006 от останалите мемоари. Този филм не се взима на сериозно – знае, че може да е фалшив.

The Truman Show 1998, Memories of Matsuko 2006
The Truman Show 1998, Memories of Matsuko 2006

Отвъд визията обаче режисьорът остава амбивалентен относно посланието. Какво иска да ни каже: Че трябва да сме оптимисти? Че трябва да сме като Мацуко – готови да вършим всичко в името на любовта? Че това ще изпълни животът ни с болка? Че любовта не съществува – тя е инфантилен спомен? Че жена не би могла да живее щастливо – без семейство и мъж? Че трябва да укрепнем и да се калим за живота, а не да се свиваме, когато ни удари? Че всичко е безсмислено, защото сме смъртни?

Memories of Matsuko 2006
Stairway to Heaven 1946, Memories of Matsuko 2006

Мики Накатани, актрисата в главната роля, ще спечели японския аналог на Оскар, благодарение на страдащата си героиня. Тя ще преживее мъки, изтезания, самота, унижение, но ще намира сили да се усмихне, да пее, да обича. Човешкият живот не се оценява по това, което си взел от него – казва Шо – а по това какво си дал. Това ли е?

Мнението ми в едно изречение:

Възхитителен, тъжен, но оптимистичен филм за спомените, който ще ви остави такива.

 

2 thoughts to “Спомени за Мацуко”

  1. @Монтег
    И аз благодаря.
    Аз също го харесвам – особено японското. Корейците също успяват да правят поне по 1-2 отлични филма годишно, но иначе си падат по романтично-сантиментални истории – поне това са личните ми впечатления. Тази година има няколко азиатски филма, които ще влязат в подбора ни за най-добри 2016 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *