Skip to main content

18 красиви места по света, които сте гледали на кино – без да подозирате

Isle of Skye, Scotland

Андерсен – този с приказките, казва, че пътуването е живот. Джак Керуак казва същото. Всичките ми приятели са родени пътешественици. Не и аз. Там, където те виждат приключения – аз виждам малария и ебола. Когато те очакват просветление, аз очаквам дифтерит и диария. Венеция за тях е романтика, а за мен е смрaдня, тълпа и псуващи италианци. В Истамбул те съзират мистиката на Ориента, а аз фиксирам… Ориента. Може би имам увреден ген, но за мен пътуването е: митници, чакални, опашки, куфари, гадна храна, чужди легла, умора и занижена хигиена.

Ако имаше начин да избегна всичко това, може би щях да отпътувам за някое от тези красиви места.

______________________________________________Камбоджа

Филм: Lara Croft: Tomb Raider 2001 (Лара Крофт: Томб Рейдър)

Локации: Емблемата на страната – Ангкор Ват, най-големият религиозен комплекс в света, изпъква на фона на селце, в което Лара намира подслон. Селцето е бутафорно, направено е само за филма. Основното действие се развива в Ангкор Том, градът е създаден в края на 12 век и заема площ от 9 кв.км.

______________________________________________


Тасмания

Филм: The Hunter 2011 (Ловецът)

Локации: Остров Тасмания е чаровната бенка, върху лицето на Австралия. Носи името на Абел Тасман, първият европеец (холандец), който я посещава. Основните места, из които броди Уилям Дефо, са Мейдена, Делорейн и Флорентинската долина.

______________________________________________


Туркана, Кения

The Constant Gardener 2005 (Вечният градинар)

Локация: Езерото е най-големият воден басейн на територията на страната. Площта му е 6405 кв.км., за да сравните – Бургаското езеро, което е най-голямото в България, e с площ 28 кв.км. Атракцията на Туркана са трите вулканични острова в акваторията му.

______________________________________________


 

Краби, Тайланд

Филм: The Beach 2000 (Плажът)

Локация: Краби е най-красивата провинция в Тайланд. Историята с Леонардо Ди Каприо се развива на остров Ко Пи Пи. Екипът на филма е атакуван от еколози с обвинения, че снимките разрушават естествените дюни на плажа. Irony – същият плаж е унищожен от цунамито през 2004. Double irony – цунамито убива хиляди, но възстановява вида на дюните.

На остров Ко Тапу са заснети сцени за друг филм – The Man with the Golden Gun 1974 (Мъжът със златния пистолет). Затова днес той неофициално се нарича Островът на Джеймс Бонд.

______________________________________________


 

Мачу Пикчу, Перу

Филм: The Motorcycle Diaries 2004 (Мотоциклетни дневници)

Локация: Градът на инките е създаден около средата на 15 век. Разполага с дворци, храмове и къщи – качени на 2430 метра надморска височина в Андите, за да сравните – връх Ботев е 2376 метра.

______________________________________________


Аляска

Филм: Into the Wild 2007 (Сред дивата природа)

Локации: Филмът, по книгата на Джон Кракауер, е заснет на над 50 места в САЩ и Мексико. Той проследява истинската история на Крис Маккендълс, който живее 113 дни в изоставен автобус в Национален парк Денали, Аляска. Малко преди да умре, той успява да напише в дневника си: „Щастието е истинско, само ако е споделено“.

______________________________________________


Паломинито, Пуерто Рико

Филм: Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides 2011 (Карибски пирати: В непознати води)

Локация: Ако сте пират, който иска да захвърли Пенелопе Крус на безлюден остров – изберете този.

______________________________________________


Нова Зеландия

Филми: Трилогията The Lord of the Rings (Властелинът на пръстените)

Локации: Обичам да ходя и знам, че качеството на разходката зависи и от мястото за разхождане. Най-дългият филм за ходене в историята на киното избира перфектното място. Селцето на хобитите, което днес е атракция, е в град Матамата, провинция Уайкато, близо до Окланд. Мордор е в Национален парк Тонгариро, а Айзенгард е в сърцето на езерото Уакатипу.

______________________________________________


Фиджи Monuriki, Fiji

Филм: Cast Away 2000 (Корабокрушенецът)

Локация: Фиджи се състои от над 300 острова. Един от тях е малкият Монурики, където героят на Том Ханкс си говореше с топка за волейбол. Ако искате да видите плажа, на който написа HELP, задайте тези координати в Google Maps: 17.609277, 177.0397.

______________________________________________


 

Палау Palau

Филм: Hell in the Pacific 1968 (Ад в Тихия океан)

Локация: Палау е причината за днешната класация. Гледах филмче в You Tube и си казах: „Не е възможно, това да не са го снимали във филм“. Казах го на Кирил, който е водолаз и ме информира, че „там е раят“. Раят стана самостоятелна държава през 1994, преди това е собственост на САЩ, като подарък от Втората световна война. Населението е малобройно, но грамотността е 92%, за да сравните – в България е около 60%.

______________________________________________


 

Шотландия

Филми: Rob Roy 1995 (Роб Рой), Braveheart 1995 (Смело сърце), Valhalla Rising 2009 (Изгревът на Валхала), Skyfall 2012 (007 координати: Скайфол), екранизациите за Хари Потър

Локации: Ако бях господ и можех да преправя Земята – за 6 или по-малко дни, тя щеше да прилича на Шотландия. Глен Коу се намира в планинската част на страната и може би е едно от най-красивите и диви места в Европа. И едно от най-фотогеничните, особено ако викате “Freedom!”, докато гоните англичани. А около най-голямата планина в Шотландия – Ранох Мур, може би ще мернете Роб Рой.

______________________________________________


Жанджайе, Китай

Филм: Avatar 2009 (Аватар)

Локация: Национален парк Жанджайе е в североизточната част на провинция Хунан. Казвам го, за да не си помислите, че е на друга планета. Освен, че има удивителни планински вериги, паркът разполага с повече растителни видове, отколкото цяла Европа.

______________________________________________


Йордания

Филми: Lawrence of Arabia 1962 (Лорънс Арабски), Indiana Jones and The Last Crusade 1989 (Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход)

Локация: Пустинята Вади Рум. Класика. И двата филма са класика, както и мястото – за туристи и приказки. Петра се намира в сърцето на планинската верига Шарах и все още е обитаем град. Поне от бедуини, които продават сувенири. Класика. Питайте Нуша, тя беше.

______________________________________________


Хавай, САЩ

Филм: Jurassic Park 1993 (Джурасик парк)

Локация: Островът с динозаврите е Исла Нублар, но всъщност е На Пали, на североизточния бряг на Кауай, най-старият от основните Хавайски острови.

______________________________________________


Исландия

Филми: Prometheus 2012 (Прометей), Oblivion 2013 (Забвение)

Локация: Йокулсарглюфур е парк, а не случайно щракане по клавиатурата и е част от… Ватнайокул. Леле, колко е яко! Водопадът, на който се разпадна един от инженерите на Ридли Скот, е на река Детифос и е най-мощният в Европа. Широк е 100 метра, висок е 45. Обаче Райското пръскало в Стара планина е високо 124,5 метра.

______________________________________________


Блу Джон, Юта

Филм: 127 hours 2010 (127 часа)

Локация: Каньонът е близо до град Моаб, Юта. В парка можете да видите хиляди естествено образувани арки. Вземете си остър нож и уведомете къде отивате – за всеки случай.

______________________________________________


Татуин, Тунис

Филми: Трилогията Star Wars (Междузвездни войни)

Локация: Tatooine е измислената планета от Вселената на Лукас, а Tataouine е град в Тунис. Съвпаденията са нарочни. Това, което виждате е укрепен хамбар, в който берберите пазели ценните си запаси.

______________________________________________


 

Йосèмити, Калифорния

Филм: Star Trek V: The Final Frontier 1989 (Стар Трек V: Последната граница)

Локация: Националният парк се простира по склоновете на Сиера Невада. Това е мястото, на което можете да видите едни от най-високите водопади в света, едни от най-високите дървета в света и най-големият гранитен монолит – ако си падате по такива неща.

Подобни класации:

25 красиви филма, които трябва да гледате

13-те най-добри черно-бели филма от ерата на цветното кино

4 thoughts to “18 красиви места по света, които сте гледали на кино – без да подозирате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *