Skip to main content

Prometheus – титанът, който разбива клишета

Йероглифи 1978, Х.Р. Гигер, акрил върху хартия

Пиша това ревю в хола. Испания вече води с 2:0 на Италия. Върху масата срещу мен е отворена автобиографията на Ханс Рудолф Гигер. Сред черно-белите гинекологични кошмари и патоанатомична еротика има малка цветна снимка. Гледам я на страница 57, долу – вдясно. Снимката е на младия Ридли Скот и младия Гигер. Ридли е в бяла риза и пуловерче без ръкави, чертае с линия. Гигер е в любимото си черно, сочи нещо с кутрето си по начертаното. На страница 59 той пише:

“Разбирам защо режисьор като Ридли Скот не изпуска нито за миг от контрол започнатия филм. А също и защо след излизането на филма на екран обикаля като луд салоните, за да следи качеството. Убедих се и колко е важно такъв филм да има деен режисьор, който да е в състояние да ръководи всеки отделен детайл. Единствено този начин на работа може да гарантира успех и качество.”

Това са 4 от 8-те изречения, които бащата на Пришълецът отделя за филма, който му носи Оскар за визуални ефекти и световна слава. Преди часове гледах Prometheus 2012 (Прометей), последният проект на Ридли Скот, сигурно ви е писнало от мнения, затова ето ви 5 килишета.

________________________________________________

#Мъжете стават по-добри с възрастта

Е фраза от мащаба на “Мъдростта идва с времето”  – тя иска да убеди, че подобно на виното отлежаването се отразява добре на хората. Ридли е на 41, когато прави Alien 1979 (Пришалец), днес е на 75 – Господ здраве да му дава. Познанията му са тук и техниката, и опита. Лудостта за контрол над работата, за която пише Гигер не е. Младият Ридли нямаше да избере някои от актьорите, които Старият Ридли е избрал. По-важно – Младият Ридли нямаше да снима по този сценарий. Понякога времето превръща виното в оцет и на оцетът спира да му пука.

________________________________________________

 

#Bigger is better

“По-голямото е по-доброто” е американски израз, използван за бизнеса, шоуто и леглото. Бюджетът на Alien 1979 е $11 милиона, бюджетът на Prometheus 2012 е $130 милиона – с 12 пъти по-голям бюджет екипът успява да направи по-малък филм. Да, ефектите са грандиозни. Да – кинематографията е супер. Но няма напрежение, няма съспенс, няма терор, няма изпотяване на дланите и свиване под лъжичката.

________________________________________________

 

Prometheus 2012, grid layout

#Ако видиш мечка в лозето на комшията, чакай я и в твоето

Е българска пословица за суровата неизбежност на очакванията. Вайръл кампанията на филма – с всичките си трейлъри, мини филмчета, сайтове и готино направени лейаути, е по-добра от самия филм. Тя ни накара да слюноотделяме обилно, но тостерът на реалността ни прегори филията. Ако възбудата не бъде задоволена, се стига до фрустрация.

________________________________________________

#Въпросите се по-важни от отговорите

Е любима философска аксиома, която мързеливите сценаристи и алчните продуценти развяват като знаме пред хордата си. Отидох, за да видя историята на Пришалеца. Това, което получих е изнервящи въпроси, няколко неоригинални отговора и обещание за Prometheus 2 – още фрустрация.

________________________________________________

#Не е важно какво казваш, а как го казваш

Е слоган създаден от хората в рекламата и телевизията, с който те оправдават собствената си празнота, повърхностност и мимолетност. Апропо, фразата е ръководен принцип за политиците и офисните царе. Опаковката е по-важна от съдържанието. Начинът на предаване на посланието е по-важно от самото него. Действието компенсира отсъствието на интересна история. Красотата на актьорите е заместител на достоверността на героите им.

Патрик Стюарт, известен повече като капитан Жан-Люк Пикард от Star Trek смята, че дълголетието на научно-фантастичния сериал се дължи на достоверния свят, който режисьори, сценаристи и техници изграждат. Важни са корабите, плъзгащите се врати и планетите, но и самата история, героите – начинът, по който изглеждат, говорят, маниерничат – мисловният им модел.

 

Prometheus 2012, научен работник

Prometheus носи на борда си неясно мотивирани, красиви, но безцелни герои, които на тъгъдък извършват поредица от объркващи, безсмислени, ненаучни, постоянно застрашаващи живота им, алогични действия. Кой е дал дипломите на докторите на борда – университетът в Шумен?

Ето само три неща, които всеки ще забележи:

– Ако пристигнете на планета на милярди километри от Земята, първото нещо, което правите е да си свалите скафандъра. Ей така, просто защото сте свободолюбив, чувствителен и секси мъжкар-научен работник.

– Ако сте доктор по биология и срещнете изънземно същество – мелез между злобен червей и разгневена кобра това, което логично правите е… да си играете с него.

– Ако сте капитан на кораб, не се държите като Жан-Люк Пикард, а се ослушвате, озъртате, завивате се с одеялце и в напечен момент зарязвате екипажа, за да се изчукате с русата кучка на борда.

________________________________________________

Мнението ми в едно изречение:

Живописен филм, чиято брутална визия е в дисхармония със сценария, очевидно написан от тинейджър.

 

P.S. Продължавам да съм на мнение, че 3D-то е bullshit.

P.S.S. A също намирам за престъпление, че трябва да изгледам дузина реклами и просташки промо оферти преди да консумирам нещо, за което съм си платил.

9 thoughts to “Prometheus – титанът, който разбива клишета

  1. „… Prometheus was written in such a way that it required the cast of supposedly intelligent characters to make decisions like unto the cast of a low budget B horror movie.“ Exactly!

    Но за цялото ревю: BIG Spoiler Alert!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *