Skip to main content

Най-лошите филми, които гледах през 2012

Тази година печалбите за кино индустрията са по-добри, отколкото  бяха през миналата, но не и качеството. Ланшната зима, когато правехме класацията за Най-добрите филм на 2011, беше трудно да избера 5, които много са ми харесали, защото имах 10.

Тази година ще бъде по-лесно. Решихме обаче, че позитивната класация ще я оставим за 2013, защото се допитаме до повече хора и защото повечето хора искат да гледат няколко заглавия, които още не са излезли, но са обнадеждаващи. Междувременно, това са най-слабите филми, които гледах или проспах тази година.

Имам инстинкт за самосъхранение, затова липсват „продукции“ от Адъм Сандлър или Бен Стилър. Но съм включил достатъчно тъпи изяви, а и няколко, за които ще ми се разсърдите.

 

Поемете дълбоко въздух…

_______________________________________________


John Carter 2012 (Джон Картър: Между два свята)

 

Това е катастрофичен успех. Той успя да загуби работата на няколко костюмари от Дисни и около 200 милиона гущера, което е с един повече от наличните в сценария. Всъщност, не знам точно какви са зелените съществата на Марс, но приличат малко.

Джон Картър е герой от 11 романа на Едгар Райс Бъроуз, бащата на Тарзан. Историята на героя е разказана в над 2000 страници текст. Филмът се опитва да я адаптира в 100 страници сценарий. Накрая хората от отдел Продажби са толкова панирани, че напомпват 100 милиона долара в глобална рекламна кампания, чиято цел е да спаси инвестицията.

Отчаянието достига своя надир, когато обявяват, че филмът се посвещава на починалия Стив Джобс… No comment.

 

_______________________________________________


Abraham Lincoln: Vampire Hunter 2012 (Ейбрахам Линкълн – Ловец на вампири)

73% от американците не знаят срещу кого са воювали в Студената война.

75% от младите американци не биха могли да открият Ирак на картата.

А тази година разбрахме, че 92% не знаят, че любимият им президент е бил ловец на вампири. Другите 8% са вампири. Информира ни руският режисьор Тимур Бекмамбетов, който вече работи по трилогия със “Сталин – истребитель людей” и “Брежнев настоящие зомби”.

Сериозно, въпреки своята несериозност този филм щеше да има шанс, ако не се беше взел на… сериозно.

 

 

_______________________________________________


Total Recall 2012 (Зов за завръщане)

 

 

 

 

Безполезен, безсмислен, безинтересен, безответен, безпаметен, безплоден, не чак безобразен, но оставил ме безразличен.

 

 

 

 

 

_______________________________________________

 

The Man with the Iron Fists 2012 (Мъжът с железните юмруци)

 

 

 

 

 

RZA, брат формата е важна, но е хубаво да има и съдържание. Както повелява дзен – Трябва да търсиш, но без да се стремиш, а ти се стремиш яко.

 

 

 

 

 

_______________________________________________


The Bourne Legacy 2012 (Наследството на Борн)


Джеръми Ренър и Рейчъл Уайз се стараят, но Борн ги е прецакал със завещанието и не им е оставил нищо, което да става.

_______________________________________________


The Hunger Games 2012  (Игрите на глада)

 

 

 

 

 

Преразказ по книга, която не съм чел, който кара хората, които са я чели,  да развият синдром на Турет. Аз също крещя: Battle Royale!! Battle Royale!!!!

 

 

 

 

 

_______________________________________________

 

Lockout 2012 (Максимална сигурност)

 

 

 

 

 

Мисля, че Гай Пиърс е добър актьор, за партньорката му Маги Грейс мисля обратното, но така или иначе и двамата нямат мат’риал.

 

 

 

 

 

_______________________________________________


Underworld: Awakening 2012 (Подземен свят: Пробуждане)

Едно от “предимствата”, които са използвани за реклама на този филм е, че коженият костюм на Кейт Бекинсейл е толкова прилепнал и тесен, че тя не може да носи бельо. Тогава можеха да го кръстят – Underworld: Camel Toe.

 

Underworld: Awakening 2012

_______________________________________________


The Amazing Spider-Man 2012 (Невероятният Спайдърмен)

На постера пише: The Untold Story Begins, честно!

Не съм фен на Спайдърмен, но съм гледал всичките игрални наличности и повечето анимационни. Според мен силата на Спайдърмен е Питър Паркър, отхвърлен, самотен, невротичен, беден гимназиален смотльо. И въпреки всичко – със сърце и чувство за хумор.

Питър е интересен, защото се разкъсва между желанието си за любов и страха от жените; между отговорността, на която е научен и вината, че е допуснал любим човек да умре; между силата, която му дава мутацията и нуждата да я контролира.

В последния си вариант обаче той е готин скейтбордист-гений-хипстър.  Ако го променяте, защо по-дяволите не променихте цялата история, а трябваше да презаснемате нещо, което сме гледали преди 7 години? В това няма нищо amazing!

 

_______________________________________________

 

Beasts of the Southern Wild 2012 (Зверовете на дивия юг)

Не ме интересува, че режисьорът е нюйоркчанин, който купува храната си пакетирана и стерилизирана, а “актьорите” са гладни, черни и експлоатирани от фантазията, че покъртителната им бедност ги прави духовно богати и интересни.

Не ми пука дали това е възхвала на мизерията и човешкия упадък, или комерсиална злоупотреба на теми като: класа, климат и природа. Единственото, което мога да кажа е: насилен, отегчителен и напълно забравим. И това е истината – заспах като Бойко на нобелово парти.

 

 

 

 

_______________________________________________


Та, като говорим за зверове…

Ice Age: Continental Drift 2012 (Ледена епоха 4: Континентален дрейф)

 

 

 

 

 

Какъв дрейф, бе направо сме заседнали и стържем по дъното!

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________


Alex Cross 2012 (Детектив Алекс Крос)

 

Сещате ли се за трилърите Kiss the Girls 1997 (Целуни момичетата) и Along Came a Spider 2001 (Завръщането на паяка)? В тях Морган Фрийман е д-р Алекс Крос – афро версия на Шерлок Холмс, профайлър с набито око и вкус към заплетени случаи.

 

Е, това би трябвало да е продължение. Ако първите два филма биват изнесени от гласа и спокойния поглед на Фрийман, то в този трябва да разберете, че Алекс Крос е интелигент, защото другите герои постоянно си говорят за това. Но по пътя на дедукцията ще го отхвърлите, за да откриете зловещата истина – загубили сте 101 минути, за да гледате скучна реклама на Cadillac, прекъсвана с моменти на бездарна игра и плосък диалог.

 

_______________________________________________


Battleship 2012 (Бойни кораби)

 

 

 

 

Ще харесате този филм или защото професионално се интересувате от 3D и CGI, или защото IQ-то ви е равно на номера на обувките ви.

 

 

 

 

 

_______________________________________________


Resident Evil: Retribution 2012 (Заразно зло: Възмездие)

 

 

 

Неща, които ще предпочетете да правите, вместо да гледате Resident Evil: Retribution 2012: да се наредите на опашка, да слушате 2 часа немски вицове,  да гледате как съхне боя, да живеете в Брюж, да обикаляте по магазините (ако сте мъж), да играете електронна игра (ако сте жена),  да прочетете отново “Моби Дик” и после да го обсъдите с чалга звезда, и може би… да ви пребият футболни фенове в мол.

 

 

 

_______________________________________________


И сега… най-тъпият филм, който се излъгах да гледам през 2012!

Savages 2012 (Диваци)

Оливър Стоун, какво става, мацко? На какви лекарства си? Какво пушиш? Какво гълташ? Какво мислиш, ако въобще го правиш? Защо акаш такива неща?

Но миг, поспри. Успокой се, злоба. За Оливър все още има надежда. Следващият му филм със сигурност ще е по-добър, защото няма начин да е по-лош. За мацката в главната роля обаче – няма шанс. Диваците изкопаха плитък гроб за плитката й персоналност.

А, да… виждате ли оформилата се тенденция?

Най-пре*баният актьор на годината е… Тейлър Кич.

Господин Кич участва в 3 от филмите в този списък: John Carter 2012, Battleship 2012 и Savages 2012. О, господин Кич те напълно заслужават името ви.

_______________________________________________

Един момент, моля! Това не е всичко.

Качеството е осезаем, условен и субективен атрибут. То зависи от реализирането на очакванията. Очакванията ми за повечето филми по-горе не бяха високи. Но има един филм, който тази година не само приземи очакванията ми, а направо им изби зъбите. И този филм е:

Prometheus 2012 (Прометей)

 

 

Връзка: 20-те нах-лоши филма в живота ми – досега

16 thoughts to “Най-лошите филми, които гледах през 2012

 1. С гоpдост и без гpам пpедpазсъдъци тpябва да пpизная, че не съм гледала почти нито един от избpоените филми 😉
  За Savages потвъpждавам, че е тотал shit, но бих добавила в класацията и Cloud Atlas.

 2. Beasts of the Southern Wild е най-добрият филм който съм гедал за последните 10 години. Със сигурност не е за хора които следят box office класациите, но все пак е присъствието му в тази класация е твърде странно.

 3. @porko
  …може би не е лош филм – особено, когато поляризира хората и създава дебат (например някои го намират расистки), но истината е, че аз просто заспах… иначе е отлично таргетиран 🙂

  I guess it’s not my cup of tea…

 4. Любо, добър ти е подбора, но ще поспоря за няколко филма:
  John Carter, Iron Fists, Hunger Games, Lockout, Alex Cross, Lincoln и Prometheus – напълно съгласен – totally waste of time… и за съжаление – Ice Age

  Обаче за Total Recall – може да се каже, че е достоен римейк на оригинала… Все пак, ако трябва да се сравнява с нещо, то би трябвало да е с оригинала. То жанра си е такъв – плоска, dark wannabe псевдо фантастика… Обаче държи бе, гледа се… Аз се забавлявах

  The Bourne Legacy – вярно е, че е малко сбъркан… Завръзката трае около час и 15 мин. Но за останалите 20-30 мин. – развръзката – ми доста си е екшънско… Има яки кадри, съспенс, каскадки, едно друго… Е, сюжета… да, ОК, не е много убедителен, но нека да не очакваме шедьовър все пак. Освен това, новия Борн е много пò мъжкарче от оня лигльо Мат Деймън – ставателен е!

  Battleship – чакай бе, какво очакваш?! Самия жанр се казва „Плосък екшън“ Това означава ли, че не трябва да му отдадем своето? Кажи ми колко пъти стана да пиеш вода, до ходиш до хладилника или до едното място… Ми държи те, има си екшън… вярно е, че 2 мин и 14 сек. след филма нямаш никакъв спомен, но… кой очаква това… Най-малкото заслужава си заради ефектите…

  За спайдъра – абсолютно прав си, има промяна в концепцията, обаче и така не е лош, стария Питър Паркър беше прекален лузър. Този поне е някак симпатичничък. Е да, не е амейзинг, обаче все пак, предстои поредната му серия, не може да е връх

  И последно – за Savages – нямам много аргументи, с които за го защитя, но… има много от стария Оливър Стоун в него… Като подход, като кадри, като диалог… може да се открият аналогии с Natural Born Killers. Да, не е най добрата му творба, но… доста унищожителна оценка си му поставил

 5. @Веселин

  За Борн си говорих с 3-ма души, които разбират от кино повече, отколкото мен. Единият ми каза 1 към 1 това, което си написал 🙂 Другите двама казаха обратното – че началото е добро, но към края филмът се “скапва” – особено частта във Филипините, която сякаш е снимана от друг оператор и с бюджет за В-филм.

  Мисля, че в сравнение с първите 3 – този филм е с по-лош сценарий, темпо, съспенс, диалог, хореография на боя, камера и… ако не бяха двамата добри актьори, които го носят, щеше да е тотално очевидно, че съм прав.

  За Savages – когато Оливър Стоун направи продължение на Wall Street си замълчах, защото беше анемично. Но тук:

  1. Актьорите, които са доказали, че могат да играят – играят като в пародия.

  2. Повечето актьори не стават. Главната героиня особено.

  3. Тя през цялото време дудне – разказва дори очевидни неща, които добър режисьор би могъл да предаде по друг начин. Тя дори ни разказваше секс сцените 😀

  4. Нещата, които говори са много зле написани – I had orgasms. He had wargasms…

  5. И последно – ако искаш зрителите да се идентифицират с герои, макар те да са отрицателни – две лоши момчета и една психопатка, трябва да ги направиш шарени, колоритни и интересни. Ако е психопатка – да е психопатка като в Родени убийци, а не само патка. Друг пример Ханибъл Лектър е сериен убиец и канибал, който (въпреки това) ти е симпатичен. “Викаш” за него. А тук героите са много плоски и поне на мен не ми пукаше какво ще им се случи.

 6. Не разбирам кому са нужни всички тези коментари. Киното не беше ли от жанр „развлекателни“? Което автоматично означава, че отношението към всеки филм е въпрос на субективно усещане. Убедена съм, че IQ няма нищо общо. Крайното впечатление и бюджета на филма – също.

 7. Наистина тъпа година с прекалено много безумно тъпи ленти. Хареса ми класацията, само за три филма не съм съгласен:
  Battleship – върл фен съм на Трансформърс 🙂 Този ми напомня на който и да е от трилогията на Майкъл Бей;
  The Amazing Spider-man – не харесах трилогията на Сам Рейми и имах нужда от този филм. Спайди си е ОК 🙂
  The Hunger Games – вярно малко скучен и на места не толкова добре заснет, но с добра актьорска игра и интересна развръзка.
  Канех се да гледам Диваци, но май ще ме откажете 🙂

 8. @MCFOXXX – Не съм чел The Hunger Games. Казват, че е увлекателна книга. Като филм предпочитам оригинала – Battle Royale!

 9. Много си приятен за четене. Само не мога да се съглася с мнението ти за южните зверчета. Динамиката на филма не е като на останалите филми от боскофиса – тип клип. Това го прави малко суха хапка. Но пък какво сочно гениално месце е малкото Куванджане Уолъс. Освен това самото заснемане е много по мой вкус – едно такова съзерцателно. Няма да се изненадам ако екстровертите заспиват на този филм. Не сте му фокус, брат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *