Skip to main content

Battle Royale – Можете ли да убиете най-добрия си приятел?

Спомнете си момента, когато за първи път разбиха сърцето ви. Някой ви отхвърли, някой ви излъга, някой ви измами, някой ви се подигра. Някой си отиде. Как се почувствахте?

Отказахте да повярвате. Изпитахте гняв, а после бяхте готови да се пазарите и молите, плакахте, дойде депресията, плакахте още, накрая го приехте. От обичта ви остана спомен, свит някъде в гънките на паметта.Кинджи Фукасако, режисьорът на Battle Royale (2000) се съсредоточава върху всички тези чувства – загубата на невинност, ужаса, болката, гнева, яростта. Филмът е направен по книга със същото заглавие, а Фукасако разказва, че историята му е напомнила времето, когато е бил на 15. Класът му е изпратен на бригада в завод за муниции, било през Втората световна война. Един юнски ден на 1945 г. фабриката попаднала под артилерийски огън. Децата не могли да избягат, за да се спасят – започнали да се крият едно под друго. Оцелелите трябвало да почистят телата на мъртвите. Фукасако осъзнал, че децата били излъгани от държавата, били предадени. В този миг сърцето му се изпълнило с омраза към всички възрастни.

Сюжетът:

Какво би се случило, ако използвате истински хора, за да разиграете електронна игра? Клас гимназисти е наказан за неуважение към възрастните и е захвърлен на безлюден остров. Всяко едно от децата е въоръжено – с пушка, пистолет, лък или тиган. Изход ще има само за един – онзи, който оцелее.

Чрез различните двойки, групи и съюзи, които се формират в оцеляването са проследени много проблеми: различията между поколенията, агресията в училище, пренебрегването на традициите, дисциплината, приятелството, предателството, любовта, омразата и намирането на нова любов.

Battle Royale е възможен единствено в Япония. В него бушуват бесове. Той не взима пленници и не оставя безразлични. Светкавично разделя хората на „про” и „анти”, което доказва, че е добра идея. Гледайте го. Вземете решение сами.

Мнението ми в едно изречение:

Жесток – буквално и преносно.

2 thoughts to “Battle Royale – Можете ли да убиете най-добрия си приятел?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *