Skip to main content

Смъртоносна игра – 15 опасни филма

Dark Highlands 2018

Преследването е част от всеки екшън. Днешната класация не е за това. Тя е за категория наречена Deadly game – Смъртоносна игра. В нея залогът на героя е животът му. 

Spartacus 1960 / The Eagle 2011 / Saw 2004 / Death Race 2008 / Guns Akimbo 2019 / TRON 1982 / TRON: Legacy 2010

Филмите за гладиатори най-често са такива. Поредиците Saw (Убийствен пъзел) и Death Race (Смъртоносна надпревара) – също.

The Naked Pray 1965 / Game of Thrones 2011-2019 / Death Ring 1992  / Jumanji 1995 / Get Duked! 2019

Особена категория са филмите за ЛОВ НА ХОРА. В тях жертвата има хендикап, някакъв шанс за оцеляване – може да е пусната в гъста гора, да получи час преднина, карта, храна – дори оръжие. Ловецът е архетипен образ. Най-често егоманяк, който символизира жаждата ни за власт и кръв. Той ловува не за храна, а за спорт и слава, стената му е накичена с трофеи.

The Most Dangerous Game 1932

Произведението, което полага основите е The Most Dangerous Game, кратка история на Ричард Конъл, която излиза през 1924 в списание Collier’s. Главният герой попада на остров, на който живее ексцентричен руски милионер – генерал Заров. Заров е отегчен от лова на едри животни. На стената му липсва само най-опасното – човекът. 

The Most Dangerous Game 1932

Идеята на Конъл е адаптирана в едноименния хорър, който можете да намерите в YouTube. Това е първият филм на ужасите с тема оцеляване. Той е сюжетен модел на стотици други, а някои от тях са в днешната класация. 

The Running Man 1987 (Бягащият човек)

Научнофантастичен екшън по книга на Стивън Кинг от началото на 80-те. 

The Running Man 1987

Действието се развива през далечната 2017, когато САЩ са военна диктатура. Методът на управление е panem et circenses – Хляб и зрелища. Народът получава 24-часова телевизия с игри, в които участниците се борят за парични награди. Хитът е шоуто „Бягащият човек“. В него престъпници биват ловувани на живо. 

Predator 1987 (Хищникът)

Един от най-успешните фантастични франчайзи, започнат от режисьора Джон Мактиърнън. Екип американски командоси е изпратен на операция в джунглата на Централна Америка. Те са тръгнали за лов на терористи, но сами ще станат плячка. 

Predator 1987

Predator 1987 създава стандарта за екшъните. Включително с една от най-мъжествените реплики, които съм чувал. Тя е на ранения Джеси Вентура: „Нямам време да кървя“

Филмът има множество продължения, включително в други медии – книги, комикси, игри. Образцовият дизайн на Хищника е дело на легендата Стан Уинстън. Той казва, че идеята за чудовището му дава Джеймс Камерън, докато споделят полет. Камерън вижда, че Уинстън си драска скици на различни същества. „Знаеш ли какво – подхвърля Камерън – винаги съм искал да видя чудовище с мандибули.“

Hard Target 1993 (Трудна мишена)

Това е първият американски филм на Джон Ву. 

Hard Target 1993

Високите ритници, подсилени с дървеняшки реплики, обичка и стилна кичара помагат на Жан-Клод Ван Дам да раздаде справедливост. Той е бездомник, който по стечение на обстоятелствата попада на бандюги, които предлагат лов на хора като развлечение. 

Surviving the Game 1994

Екшън-трилър, който е базиран на произведението на Ричард Конъл, с което започнахме. В главната роля на бездомник, който е примамен да стане дивеч е Айс-Ти. Водач на ловната дружинка е Рутгер Хауер, който е ексцентричен богаташ. Колоритното попълнение е Гари Бюси – като побъркан психиатър. Актьорът сам написва най-яката си сцена. Гонката включва петролен милионер и банкер. 

Surviving the Game 1994

Филмът трябва да е социална алегория, но пренебрегва коментара за сметка на екшъна. Пълен е с клишета и симпатични грешки за началото на 90-те.

Battle Royale 2000

Няколко пъти сме писали за щурата и брилянтно изпълнена концепция на Battle Royale 2000, японският културен феномен. 

Battle Royale 2000

Япония изпуска контрола над младото поколение, след небивала икономическа криза. Младежите се криминализират и вандализират. Щом искате да сте престъпници – бъдете, казва правителството, което се символизира от сенсей Такеши Китано. Ще ви дадем най-добрия урок за живота. Животът е игра. Вие ще я изиграете, борете се за оцеляване. Победителят ще е само един. 

The Hunger Games 2012

Battle Royale 2000 е един от най-цитираните сюжетно и визуално съвременни филми. Трилогията The Hunger Games (Игрите на глада) има същата идея в ядрото си – деца биват избирани с лотария, за да попаднат в смъртоносна игра. Участниците носят тракери. Няма правила в начините, по които се избиват. Авторката – Сюзан Колинс, твърди, че не е подозирала за съществуването на Battle Royale 2000. Двете идеи са различават както в посланията си, така и в подхода си към насилието.

Друга подобна поредица е The Purge (Чистката). Филми като The Condemned  2007, The Incite Mill 2010, The Belko Experiment 2016 (Експериментът „Белко“) са копия. 

Series 7: The Contenders 2001

Черна комедия на Даниел Минахан, която окарикатурява риалити програмите. Основни теми са загубата на човещина и чувството за срам. 

Series 7: The Contenders 2001

Шест души са избрани чрез лотария. Всеки получава оръжие и трябва да убие другите пет, докато бива следван от ТВ екип. Филмът не е повлиян от Battle Royale 2000, но във финалните си надписи цитира три, които го инспирират: Videodrome 1983, Westworld 1973, Rollerball 1975. 

Intacto 2001 (Интакто)

Е умно измислен испански трилър на Хуан Карлос Фреснадильо. Стилът е магически реализъм. Историята се развива в свят, в който късметът е дарба, вродена способност, която може да бъде отнемана. 

Intacto 2001

Повелител на късмета е евреинът Самуел (Макс фон Сюдов), управител на казино, който е оцелял в нацистките лагери. Неговият най-добър ученик е Фредерико (Юсибио Понсела). Фредерико решава да започне собствен бизнес. Това не се харесва на стареца и той го наказва, като го лишава от късмет. Сега Фредерико трябва да си отмъсти. Целта му е да намери някой, който има достатъчно късмет, че да бие Самуел на руска рулетка. 

13 Tzameti 2005 (Тринадесет)

Е страхотен дебют на грузинския режисьор Гела Баблуани. Също дебют, но като актьор, прави неговия брат – Георги. 

13 Tzameti 2005

Себастиан, млад гастербайтер във Франция, е нает да ремонтира къщата на вехнещ морфинов наркоман на име Годон. Себастиан чува, че Годон е напипал далавера за много пари. Годон умира от свръхдоза, преди да разберем каква е тя. Няма кой да плати труда на Себастиан, затова той решава да пробва далаверата. Тя се оказва голяма игра на руска рулетка, на която залагат богаташи от цяла Европа. 

13 Tzameti 2005

За някои 13 Tzameti 2005 е копие на испанския филм над него. Може и да е. Баблуани, макар да разполага с много по-малък бюджет, създава стилен, въздействащ, черно-бял трилър, който ви държи на тръни. Няма да познаете какво става накрая. 

Apocalypto 2006 (Апокалипто)

Мел Гибсън ни предлага приключенска класика, която със сигурност сте гледали. Първичните ни инстинкти за оцеляване са на вълнуващо пътешествие в миналото. 

Apocalypto 2006

Ягуарова лапа – с част от племето си, е пленен от маите, за да стане част от жертвоприношение. Последното му се разминава, но той е избран за жива мишена на войните. След като оцелява и това изпитание, той се добира до джунглата. Свободата не е близо, защото по петите му хукват най-добрите ловци. 

The Tournament 2009 (Турнирът)

Този британски филм – заснет в България, донякъде е модифицирана версия на Mortal Kombat. На всеки 7 години богатите и всевластните организират олимпиада между най-добрите наемни убийци в света. Наградата е $10 милиона. 

The Tournament 2009

Обръщаме му внимание не заради липсата на оригиналност, а защото успява да е нон-стоп екшън с потресаващо нисък бюджет. С него можете да заснемете половин епизод на Game Of Thrones 2011-2019 и четвърт епизод на The Pacific 2010.

You’re Next 2011 (Ти си следващия)

Спомням си, че когато излезе бе сред най-обсъжданите филми през годината. Може би заради арт дирекцията и дизайна – особено на маските, както и рекламната му кампания. 

You’re Next 2011

Солиден филм на ужасите, който харесва и на зрителите, и на критиката, която все пак напомня, че не е уникален. Лов на хора започва в голяма къща, по време на фамилна сбирка.  

Revenge 2017 (Отмъщение)

Имаме ревю за Revenge 2017, френският грайндхаус, който се развива в Америка. Сценарист и режисьор е Корали Фарже.

Revenge 2017

Трима мъже се събират за лов, който започва със запой. Резултатът попадна сред избора ни за Най-добри филми за 2018.

Ready Or Not 2019 (Докато смъртта ни раздели)

Не, това не е Марго Роби.  

Ready Or Not 2019

Клиширана, но забавна хорър-комедия, алегория на семейния живот. След сватбата си за богат наследник, булката разбира, че трябва да изиграе игра с ексцентричното му семейство. Играта е на живот и смърт.

The Hunt 2020 (Ловът)

Е сатира на Крейг Зобел, маскирана като екшън-трилър и слашър-хорър. Филмът е коментар на бруталното обществено-политическо разделение в съвременна Америка. 

The Hunt 2020

Дузина американци се събуждат в гора – овързани и със запушени усти. Някой ги е отвлякъл. В центъра на поляната има сандъци пълни с оръжие. В момента, в който „плебеите“ докосват оръжието няколко от тях са убити. Започва лов. The Hunt 2020 има няколко оригинални обрата и няколко добри скеча, но като цяло не успява да реализира потенциала си. 

Свързани публикации:

Актьорите, които играят чудовища

Най-добрите 21 уестърна от 21 век

3 thoughts to “Смъртоносна игра – 15 опасни филма”

      1. Неангажираща лека комедия – почти „гилти плежър“, при това вече минава и в категорията „ретро“ 😉 Приятно гледане!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *