Skip to main content

Най-добрите 21 уестърна от 21 век

News of the World 2020

Премиерата на News of the World 2020 (Новини от света), последният филм на Пол Грийнграс, ни вдъхнови за тази класация. Уестърн-драма, в която Том Ханс стреля 12 пъти с един револвер, без да презареди. Филмът има достойнства, но те са недостатъчни, за да попадне в нашата селекция. 

Заглавията са подредени хронологически.

Open Range 2003 (Свободна територия)

Кевин Костнър отказва на Тарантино да е Бил – в Kill Bill 2003/2004 (Убий Бил), защото иска да снима Open Range 2003. След това, отказва на студиото да вземе най-големия актьорски хонорар и настоява да бъде даден на Робърт Дювал. 

Филмът може да се нареди до класиките от 50-те и 60-те години, Златната ера за уестърна. Начинът на снимане, героите, но и ценностите (все още) са американски. Рисков проект в началото на 21 век. Рискът си заслужава, а Дювал открадва шоуто и заработва парите си. 

The Proposition 2005 (Предложението)

Една от държавите, които обогатяват жанра е Австралия. Тя има подходящия релеф, но и нужния примитивизъм, който насърчава конфликта между диво и цивилизовано. Да не се заблуждаваме, мястото е замислено и осъществено като огромен затвор, колония за бандити и разбойници. 

Чуйте предложението, докато на заден план звучи Ник Кейв. Законът (Рей Уинстоун) предлага сделка на Престъпника (Гай Пиърс): Имаш девет дни, за да издириш и убиеш големия си брат, който е по-опасен мародер от теб. Ако не успееш, аз ще убия малкия ти брат. 

3:10 to Yuma 2007 (Ескорт до затвора)

Един от най-силните в днешния списък. Сюжетът не предлага нещо оригинално, римейк е на едноименния филм от 1957. Но въздействащите уестърни са повече от каубойски шапки, коне, шпори и револвери. Те са изследване на характера. 

Какво се случва с човек, когато попадне на границата между добро и зло? Ръсел Кроу, Крисчън Бейл и Бен Фостър дават своите отговори.

No Country For Old Men 2007 (Няма място за старите кучета)

Според Итън Коен това е уестърн, ама и не е.  

Кошмар и нихилистичен триумф, филмът предизвиква сивото ви вещество. Дисекция на живота, смъртта, очакванията и страховете човешки. Ще вдъхнови вълна от неоуестърни, но по добър начин. Творците не искат да копират, а да разкажат своя си история.

Такива са Killer Joe 2011 (Убиецът Джо) на Уилям Фридкин – повечето хора не го харесват, но на мен ми е любим, китайските No Man’s Land 2013 и Wrath of Silence 2017, произведенията на Тейлър Шеридън.

The Good the Bad the Weird 2008 (Добрият, лошият и странният)

Основното движещо средство е карта. Към какво води картата – не знаем, но всички я искат. Това е извинение за 2 часа фанатически, фантастически, феерически престрелки и преследвания, които само азиатци могат да направят.

Това не е спагети уестърн, това е кимчи уестърн.

Red Hill 2010 (Ред Хил)

Дебютът на режисьора Патрик Хюз е машина на времето, която пренася модерна Австралия в Дивия Запад.

Проследява млад и зелен полицай, който е командирован в затънтеното градче Ред Хил. Там първият му работен ден ще се превърне в ад.

True Grit 2010 (Непреклонните)

Братята Коен препрочитат едноименния филм с Джон Уейн от 1969 и романа, по който е направен. 

Всички актьори са си на мястото. Особено Джеф Бриджис, особено Хейли Стайнфелд, която тогава е на 13 и преборва 15 000 кандидатки за ролята. Кинематографията на Роджър Дийкинс печели Бафта и номинация за Оскар. Това е една от 10 Оскар номинации за филма. Първият на братята Коен, който заработва над $100 милиона.

Blackthorn 2011 (Блекторн)

Избрах го, защото освен живописни, широки пейзажи ни предлага една от последните големи, централни роли на Сам Шепърд. Той се превъплъщава в легендата Буч Касиди. Роля запазена завинаги за Пол Нюман, макар да има още дузина актьорски трактовки. 

Blackthorn 2011 продължава историята от класическия филм. Какво, ако Буч Касиди оцелява след скока от скалата и 20 години по-късно иска да се върне в Америка. 

Django Unchained 2012 (Джанго без окови)

Django е това, което сте очаквали. Което е същото, което очаквах и аз – филмът е супер!

Въздействието на Тарантино също е очаквано. Видимо е, дори в далечна Индонезия и неоуестърнa Marlina the Murderer in Four Acts 2017.

The Homesman 2014 (Местният)

Широката публика не харесва този филм. Той не е типичен, различен е. Томи Лий Джоунс е продуцент, сценарист, режисьор и актьор, но звездата е Хилари Суонк и нейната героиня Мери Би Къди. Това е първото участие в уестърн в кариерата на Мерил Стрийп. 

Има кал, има студ, има глад, хората умират от дифтерия, полудяват от суровия живот. Усещането е мрачно, тъжно, тежко, но не непоносимо. Филмът отговаря реалистично на въпроса: А какво са правили жените в Дивия Запад? 

The Hateful Eight 2015 (Омразната осморка)

Донесе ни разочарование, когато Дженифър Джейсън Лий не спечели Оскар 2016, за страхотната си поддържаща роля. Тя е толкова по-оригинална, колоритна и непредвидима от всички останали номинанти.

Може ли Транатино да направи по-добър уестърн – може. Виж по-горе. Може ли да направи по-добър филм – със сигурност. Смел ли е да направи този – смел е. Сюжетът се развива – почти 3 часа, в горска хижа. Колко режисьори и сценаристи биха се справили – една шепа. Отварящият кадър жесток ли е – жесток е. Енио Мориконе гений ли е – гений е. 

The Revenant 2015 (Завръщането) 

Драма на оцеляването, по биографията на Хю Глас, който е изоставен в дивото в началото на 19 век. 

Филмът също бива изоставен в средата – от сценария си. Мнението ми не се е променило. Майсторски заснето, монументално събитие, което трябва да гледате, но няма да повторите. 

Slow West 2015 (Бавен Запад)

Прилича на Уес Андерсън, но не е. Понеже са замесени британци има нихилизъм, тъга, черно чувство за хумор и сюрреализъм. 

Това, което няма са клишета. 

Aferim! 2015 (Аферим)

Най-добрият уестърн – поне през 2015, беше истърн. 

Румънският Aferim! 2015 (Аферим!) е пълен с живи, цветни – макар и черно-бели, образи. Филмът освежава всички жанрови клишета и ги поглежда от нова гледна точка. Влахия, през 19 век.  Заптието Костадин и синът му – Йоница, са наети от местния бей да открият и върнат избягал роб. Отличен филм, пълен с прозрения за балканската и човешката душа. 

Hell or High Water 2016 (На всяка цена) 

Е сред Най-добрите филми на 2016. Модерно възкресение на уестърна – с усет към средата, диалога и характерите. Носталгична, „просторна“ кинематография и музика от Ник Кейв.

Като бивш актьор и настоящ сценарист, и режисьор Тейлър Шеридън споделя, че има алергия към експозицията. Дългите диалози, които обясняват какво СЕ или ЩЕ се случи на зрителя. Затова се стреми да пише „абсурдно елементарни“ сценарии, в които остава място за развитие на характерите. Това наблюдаваме още в първия му пробив Sicario 2015 (Сикарио), трилър с елементи на неоуестърн.  

Wind River 2017 (Дивата река)

Пак Тейлър Шеридън, пак сред Най-добрите филми, този път на 2017

Бавен, здрав крими неоуестърн – ала Джек Лондон, браво!

Logan 2017 (Логан) 

Режисьорът Джеймс Манголд черпи от предишните си филми 3:10 to Yuma 2007 (Ескорт до затвора) и Walk the Line 2005 (Да преминеш границата). 

На няколко места Logan 2017 цитира класиката Shane 1954 (Шейн), в който главният герой иска да се „пенсионира“ от насилието, но обстоятелствата налагат да защити беззащитните. Logan 2017 е връх на филмите по комикси, а успехът му до голяма степен се дължи на избора на неоуестърн стилистика. 

Hostiles 2017 (Враждебни)

Крисчън Бейл пак трябва да ескортира някой до някъде. А по пътя среща Розамунд Пайк.

Филмът заслужава да бъде препоръчан, но има своите проблеми – темпото и дължината са сред тях. Но не и Уес Стъди, един от големите актьори индианци. 

The Ballad of Buster Scruggs 2018 (Балада за Бъстър Скръгс)

В ревюто си на The Ballad of Buster Scruggs 2018 Rozix го нарече „гениално кино“ – съгласен съм.

Това е сборник от шест истории, които са по-филми от повечето филми.

The Sisters Brothers 2018 (Братята Сестри)

Признавам, това е единственият филм, с който имам затруднения. Спомням си актьорите – Хоакин Финикс, Джон Райли, Джейк Джилънхол и Риз Ахмед. Спомням си, че краката им изгоряха от химикалите, с които се опитваха да добиват злато. Сигурен съм, че филмът ми хареса – особено краят, но не си спомням повече от това. 

Исках да имам 21 филма, резервата ми бе Appaloosa 2008 (Апалуза), от който си спомням Ед Харис. Тоест, спомням си повече от The Sisters Brothers 2018.

Bacurau 2019

Бе в подбора ни от Най-добри филми за 2019. Предлага психеделично изживяване с метафоричен социален и политически коментар.

Официалният му жанр е Weird West, това са филми, които използват изразните средства на уестърна, но ги съчетават с хорър, фентъзи, сюрреализъм. Такива са El Topo 1970 на Алехандро Ходоровски, From Dusk Till Dawn 1996 (От здрач до зори) на Робърт Родригес, A Girl Walks Home Alone at Night 2014 на Ана Лили Амирпур, Bone Tomahawk 2015 (Томахавка) на С. Крейг Залер. 

Винаги се опитваме да дадем нещо повече. Ето няколко ТВ сериала. 

Deadwood 2004-2006 е на HBO, разказва за истинското градче Дедууд, Южна Дакота през 1870. Звездите са Тимъти Олифант и Иън Макшейн. Не съм гледал и един епизод, но харесах Deadwood: The Movie 2019 (Дедууд: филмът)

Rozix препоръчва Westworld 2016-, сериал на HBO. Технически е научна фантастика и дистопия, практически – уестърн. Базиран е на едноименния филм от 1973. Развива се в Westworld, тематичен увеселителен парк, посветен на Дивия Запад. Посетителите могат да изживяват най-лудите си фантазии, без страх, че ще бъдат наранени, защото актьорите са андроиди.

Godless 2017 е минисериал на Netflix и е супер. Сценарият е завладяващ, диалозите са живи, характерите интересни. Мисля, че няма слаб епизод, а те са 7. Безупречен представител на жанра. 

Yellowstone 2018- е на Тейлър Шеридън и Джон Линсън. Проследява войните, които води фамилията Дътън, за да запази целостта на най-голямото частно ранчо в Америка. Открояват се Кевин Костнър, който е патриархът на семейството, Кели Райли, която играе негова дъщеря и женски аналог на торнадо, Коул Хаузър, който е Рип Уилър. Рип е най-мъжественият уестърн образ, след Клинт Истууд. Проблем: в 3-ти сезон започна да се усеща послевкус на сапунен сериал. 

Свързани публикации:

Най-доброто актьорско изпълнение в уестърн

Най-добрите военни филми

Най-добрите екшъни от 21 век (досега)

Най-доброто за терора


6 thoughts to “Най-добрите 21 уестърна от 21 век”

  1. На всяка филия мерудия 🙂 .От сериалите, задължителен е Justified, където Уолтър Когинс е Уникален, а самия сериал е страшно приятен за гледане. Но, истинско престъпление е, човек да е фен на жанра, и да не е гледал Deadwood. Трите сезона са едно от най-добрите неща създавани за телевизията въобще. Гледал съм ги два пъти, и съвсем скоро ще потретя. Уникален хумор, сценарий и страшно оригинални персонажи. Там Иън Макшейн прави нещо неописуемо с героя си. Може би най-любимия ми персонаж от телевизията, но има и други психопати от второстепенните герои, които са меко казано страхотни.

  2. Много претенциозно копеленце си… Знаеш за хубавите сериали, а не ги гледаш. 🙂
    Още един филм – Seraphim Falls 2006

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *