Skip to main content

Две политически убийства

Две вещи разследвания за страшни, странни, чудовищни покушения.

The Dissident 2020 разказва за живота и смъртта на саудитския дисидент, писател и журналист Джамал Хашогджи. 

The Dissident 2020

На 2 октомври 2018 г. Хашогджи влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да вземе лист хартия, който му дава позволение да сключи брак. Бърза формалност, годеницата му го чака отвън.

The Dissident 2020

Той никога не напуска сградата и след първите няколко дни е обявен за изчезнал. Саудитското правителство твърди, че Хашогджи си е тръгнал през задния вход. Турските служби твърдят, че той е жестоко убит, а тялото му е разчленено и най-вероятно изгорено в голяма пещ за барбекю.

В класацията ни Най-добрите документални филми от 2020 написах, че ми става все по-трудно да избирам филми, които да препоръчвам, защото след като гледам съвременна документалка изпитвам нужда да (пре)проверя фактите, които е изложила. Имам постоянното чувство, че някой ме лъже.  

The Dissident 2020

The Dissident 2020 не ме остави с такова чувство. Филмът е добре структуриран, увлекателен, а и доста плашещ.  

Така и не започнах да гледам Game of Thrones, но и няма нужда – ние живеем в жестокия му свят. Свиреп ламтеж за власт, кръвожадна борба за пари и влияние. Но повечето глобални селяни – в каквито ни превърнаха, не го осъзнават, защото са заети да пускат снимки на храната си и да се карат на чаршията Twitter, заради нещо казано или направено от придворните шутове

Assassins 2020

Безпощадната борба на унаследяването продължава и в Assassins 2020. Този път тронът е на Северна Корея. Филмът е отлично разследване за убийството на Ким Чен-нам, първородният и любим син на Ким Чен Ир.

Assassins 2020

Ким III е убит в Малайзия през 2017, с невропаралитика VX, едно от най-отровните химични вещества, чието използване иначе е незаконно, заради Конвенцията за забрана на химичните оръжия.

Assassins 2020

Покушението е извършено на летището в Куала Лумпур, през деня, пред стотици свидетели и десетки камери за сигурност. Извършителите са две млади жени, чиито лица обикалят света веднага. Една от тях, която нахално е облечена с тениска LOL, поглежда в една от тези камери и почти й намига.  

Assassins 2020

Това ли са севернокорейските колежки на Джеймс Бонд – смели, уверени, бързи, абсолютни непукистки. Сигурно са тренирани от деца в някой таен лагер на Ким Чен Ун.

Assassins 2020

Истината се оказва друга. Попадаме в бизаро план, сякаш измислен от Уди Алън. План, който трябва да призная е гениален, заради простотата на замесените. 

Двете героини са икономически емигрантки. Едната е от Виетнам, а другата от Индонезия. Наивни, глуповати момичета от село, които са убедени, че… не искам да издам, но наистина е абсурдно.

И двата филма си заслужават.

2 thoughts to “Две политически убийства”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *