Skip to main content

Колко сте красива, лейди Макбет!

Lady Macbeth 2016
Lady Macbeth 2016

Ако тази година има филм направен с вкус, това е.

Lady Macbeth 2016
Lady Macbeth 2016

В средата на 19 век, някъде в провинциална Англия, млада жена е затворена в уреден брак. В първата си брачна нощ Катрин е накарана да отиде в единия край на стаята и да се съблече – като на медицински преглед, след което съпругът си ляга и й обръща гръб. Тя остава да стърчи сама и гола в тъмното.

Това ще стане нейно ежедневие.

Lady Macbeth 2016
Lady Macbeth 2016

Викторианският морал и порядки са казармени. Следват строг режим и ригиден кодекс. Трудолюбие, точност, скромност и спестовност са съешени със сексуална регресия, пуританска простота, и откровена жестокост над тялото и душата.

Катрин е притискана от този корсет всеки ден. Тя не може да се разхожда, да спи, да яде или пие, когато жела. А тя желае. Тялото й е обладано от желания и гордост.

Lady Macbeth 2016
Lady Macbeth 2016

Както и очаквате – конюшнята е пълна с жребци. Катрин избира Себастиан за свой любовник. Начинът, по който пламват чувствата им е патологичен. Тя спипва ратаите, докато опитват групово да изнасилят прислужницата. В този миг разбирате, че не предстои нещо по Джейн Остин или сестрите Бронте. Ще гледате нещо по Чосър, Бокачо и Маркиз дьо Сад. Ще получите отговор на въпроса: каква щеше да е Джейн Еър, ако беше Ханибъл Лектър?

Lady Macbeth 2016
Lady Macbeth 2016

Lady Macbeth 2016 (Лейди Макбет), режисура на Уилям Олдройд и сценарий на Алис Бърч, не е по Шекспир. Филмът е базиран на руския роман „Леди Макбет Мценского уезда“ на Николай Лесков. Изходният материал е творчески адаптиран и майсторски сервиран в безукорно декорирана атмосфера.

Красотата е във всеки кадър

Lady Macbeth 2016
Lady Macbeth 2016

Постижение за Ари Вегнер, директор на фотографията. Почти всеки миг е платно, което можете да разпечатате, рамкирате и окачите в хола.

Млекарка, Йоханес Вермер 1657-1658 / След грешката - Жан Беро 1885-1890 / Майката на Уистлър - Джеймс Уистлър 1871
Млекарка, Йоханес Вермер 1657-1658 / След грешката, Жан Беро 1885-1890 / Майката на Уистлър, Джеймс Уистлър 1871

Филмът е серия раздвижени картини на Вермер или Уистлър.

Музиката са звуците

Lady Macbeth 2016
Lady Macbeth 2016

Lady Macbeth 2016 има композитор – Дан Джоунс, но няма музика, която да запомните. Саундтракът са естествените звуци около героите. Вятърът, който фучи под вратата, сресване на дълги женски коси, забързани стъпки по коридора, отваряне на стара врата, счупена съчка в гората, тишина.

Метаморфозата на Катрин

Lady Macbeth 2016
Lady Macbeth 2016

Стъпка по стъпка жената пленява зрителя на своя страна, но след това го изпълва със скептицизъм, възмущение, отвращение, омраза и възхита. От невинно и чисто семе покълва бодлив храст, който избуява в чудовище. Чувственост, сласт, страст и похот – лейди Макбет става любовница на Мамон и Асмодий.

Откритието

The Falling 2014
The Falling 2014

Актрисата в главната роля – Флорънс Пю, ще стане звезда. Сигурно е. Ако не се предаде на покварата на славата и парите, а продължи да избира сериозни роли, тя ще стане звезда.

Липсата

Lady Macbeth 2016
Lady Macbeth 2016

Филмът е солидно ястие, което в края странно не засища. Дали защото е твърде бавен – за времето, в което живеем, дали защото е театрално камерен и аранжиран, дали защото е неправдоподобен, дали защото e без дълбочина, ясен финал и възмездие.

Мнението ми в едно изречение:

Елегантен и мрачен филм, който предрича добро кино бъдеще за целия му екип.

Свързани публикации:

19 луди кучки

The Handmaiden 2016

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *