Skip to main content

19 луди кучки

 

Класическият профил на истинския сериен убиец и баналния кино психопат е: интелигентен, харизматичен, с проблемно детство, бял и МЪЖ. Виж, жените са изключение, а изключенията винаги са по-интересни от правилото.

Между лудите копелета и лудите кучки има разлики.

В реалността мъжете серийни убийци: убиват непознати, често по жесток, агресивен начин. В над 50% от случаите изживяването им носи сексуално удовлетворение. Лудите копелета биват хващани в рамките на до 4 години.

Лудите кучки: убиват най-често познати – приятели, роднини, собствените си деца. Избират „тих” и пасивен начин за убийство – в 80% от случаите отрова. Водени са от различни мотиви – в 75% от случаите материална печалба, но също и нужда от контрол или отмъщение. Жените убийци биват хващани много по-трудно – отнема от 6 до 8 години.

Aрестувахме за вас най-лудите, ледени, лабилни и ликвидационно настроени кино героини.

________________________________________________


Меридит Викърс / Prometheus 2012 (Прометей)

„Good morning. I am Meredith Vickers, and it is my job to make sure you do yours.“

Prometheus 2012

 

Враждебна, безмилостна, студена. Толкова студена, че някои фенове дори споделят теорията, че е андроид. Не, момчета – просто жените стават такива, когато детските им сърчицата се изпълнят с омраза, защото бащите им съжаляват, че нямат син.

________________________________________________


Ани Уилкс / Misery 1990 (Мизъри)

„I am your number one fan. There is nothing to worry about. You are going to be just fine. I am your number one fan.“

Misery 1990

 

Писателят Пол Шелдън не помни бурята, която го е изхвърлила извън пътя. Всичко, което знае е, че се събужда в дома на Ани – медицинска сестра и неговият най-голям фен.

Ани живее в спретната фермичка в Колорадо. Обича да се грижи за домашния си любимец – прасе, да похапва и да чете серията романи „Мизъри”… Ани е разстроена, когато открива, че писателят е решил в следващата си книга да убие любимия й герой. Тя решава, че Шелдън трябва да напише друга книга, колкото и мъчително да е това. Кати Бейтс печели Оскар за невероятният си талант, чрез който прикрива би-полярна параноя зад мила и жизнерадостна фасада.

________________________________________________


Старша мед. сестра Милдред Ратчид /One Flew Over the Cuckoo’s Nest 1975 (Полет над кукувиче гнездо)

„Your hand is staining my window.“

One Flew Over the Cuckoo's Nest 1975

 

Още една сестра. Още един Оскар за главна женска роля. Луиз Флетчър получава ролята на манипулативната, тиранична и жадна за власт мед. сестра, защото режисьорът Милош Форман смята, че въпреки невинния си вид, тя може да въплъти най-добре злото, което не осъзнава, че е зло.

Ратчид, която „лекува“ чрез унижение, упоителни, шокова терапия и лоботомия, става символ на системата изобщо. Затова, когато в една от сцените Макмърфи (Джак Никълсън) почти я удушава публиката в киносалона става на крака и ръкопляска.

________________________________________________


Сюзън Марето / To Die For 1995 (Да умреш за…)

„You aren’t really anybody in America if you’re not on TV.“

To Die For 1995

 

Скандално: Това е една от най-добрите роли на Никол Кидман и въпреки това – не й носи Оскар!

Със сигурност познавате някоя хистерионна Сюзън жадна за светлината на прожекторите. Тя е от жените, които знаят какво искат и са готови да направят всичко – всичко, за да го имат. Доктор Лилиан Глас може да изгради цялата си кариера върху Сюзън, защото в това момиче има само отрова и амбиция.

 

________________________________________________


Госпожа Кармоди / The Mist 2007 (Мъглата)

„I have a friend. God, up above. I talk to him everyday.“

The Mist 2007

 

Богът, в който вярва госпожата е наказващ, отмъстителен, жесток. Волтер описва г-жа Кармоди още през 1764-а. В излезлия тогава „Философски речник“ той пише: „Онзи, на когото са присъщи екстазни преживявания и видения, който приема сънищата си за реалност и плодовете на своето въображение за пророчества – него можем да наречем ентусиаст; но онзи, който поддържа безумието си, убивайки – е фанатик“.

Г-жа Кармоди e опасна комбинация от суеверие, бяс и злоба, с които бързо инфектира слабоумните и слабохарактерните представители на тълпата.

 

________________________________________________


Ерика Кохут / La pianistе 2001 (Пианистката)

„You must be patient. I’ll give you all the names, we’ll play all the games you want.“

 

La pianistе 2001

Не съм гледал този филм, но Теменуга явно е, защото веднага предложи Ерика Кохут (Изабел Юпер) за нашата класация. Ерика е уважаван преподавател във Виенската консерватория. Освен че е собственик на изключителен талант, тя е притежател на куп перверзни желания. На тях ще се наниже един от студентите й – младият Валтер.

Ерика не е добре. Самонаранява се, мечтае да бъде бита и изнасилена. Движена от ревност и омраза тя слага натрошено стъкло в джоба на една от студентките си. Момичето нарязва ръката си и губи бъдещето си на пианистка. Ерика не е добре, никак даже.

________________________________________________


Алекс Форест / Fatal Attraction 1987 (Фатално привличане)

„Bring the dog, I love animals… I’m a great cook.“

 

Fatal Attraction 1987

Не може да игнорирате Алекс, тя ще опита всичко, за да й обърнете внимание. Лъжи, заплахи, телефонен тормоз, заливане с киселина, отвличане, опит за самоубийство, опит за убийство и… сваряване на домашен любимец. Лабилната, импулсивна и френетична Алекс ще бъде тема на феминистки статии, според които една жена не може да бъде толкова лоша. Тя ще бъде героиня и в мачистки речи, според които: всички жени са точно като нея.

Глен Клоуз е номинирана за Оскар за перфектното пресъздаване на страдащ от гранично личностно разстройство. Алекс – заедно с пианистката от по-горе, изпитва нестабилни емоции, импулсивност, колебливо мнение за себе си, трудно контролиране на гнева, силни чувства за отхвърляне и изоставяне. Жертвите на този тип разстройство имат натрапчиви мисли за самоубийство, често се режат или горят сами. Тяхното непредсказуемо, плашещо поведение обикновено води до нестабилни взаимоотношения с другите. Това засилва усещането им за празнота, гняв и подхранвано от вина отчаяние.

________________________________________________


Мередит Джонсън / Disclosure 1994 (Разкриване)

„Now you got the power. You got something I want.“

Disclosure 1994

 

Отказвали ли сте секс на жена? Мъжете сме свикнали да ни отказват, това е почти перманентно състояние за нас, но жените – те са доста обидчиви. Когато Мередит не успява да свали Том, женен колега и служител, тя подава жалба за… сексуален тормоз. Това придава нов смисъл на: „Шефът е с отвратително настроение.“

________________________________________________


Круела Де Вил / 101 Dalmatians 1996 (Сто и един далматинци)

„I live for fur. I worship fur.“

101 Dalmatians 1996

 

Круела Де Вил е от специалното – Хелоуин издание на „Сексът и градът“. Ако името не ви е достатъчно, ето ви още един нишан – тя живее в Дяволската къща и е всичко друго, но не и член на PETA. Основната й цел е да открадне и одере 15 далматинчета, за да ги направи на палто. Може ли някой да е по-откачен от това?

________________________________________________


Джейми Гъмб – Бъфало Бил / The Silence of the Lambs 1991 (Мълчанието на агнетата)

„Would you fuck me? I’d fuck me… I’d fuck me hard.“

The Silence of the Lambs 1991

 

Може. Тази кучка иска да направи същото като Круела, но с хора.

Тед Ливайн е брилянтен като психопат-убиец, който колекционира човешки кожи, за да си ушие костюм. Никой не знае защо. Според едни той е краен травестит, според други жаждата му да стане жена е породена от мисленето, че женският пол е по-съвършен от мъжкия, поради възможността да ражда нов живот. А според доктор Ханибъл Лектър: Били не се е родил такъв, той е направен – след дълги години насилие.

________________________________________________

Червената Царица / Alice in Wonderland 2010 (Алиса в страната на чудесата)

„Off with their heads!“

 

________________________________________________


Барбара Ковет / Notes on a Scandal 2006 (Записки по един скандал)

„We are bound by the secrets we share.“

 

Notes on a Scandal 2006

И двете жени в този филм имат душевни проблеми. И двете актриси са номинирани за Оскар, но Джуди Денч напълно го заслужава. Тя е завладяваща като Барбара Ковет, учителката с желязна ръка, но със самотен живот, хищникът дебнещ жертвата си, паразитът търсещ своя гостоприемник.

________________________________________________


Норма Дезмънд / Sunset Boulevard 1950 (Сънсет Булевард)

„I am big. It’s the pictures that got small.“

Sunset Boulevard 1950

Ако не сте забелязали, трейлърът на тази класика е на страницата ни от година. Образът, който изгражда Глория Суонсън е трагичен и… номиниран за Оскар.

Виждаме Норма Дезмън, като изоставена стара жена, изпълнена с горчивина и носталгия по отминалия й живот на богиня от нямото кино. Тя живее в разпадащо се имение с единствения й останал прислужник и шимпанзе. Норма има идея-фикс – да се завърне отново на екрана. Идеята се превръща в мания, а манията в пълна лудост, която я поглъща пред очите ни.

________________________________________________


Дариън/Ейдриън / The Crush 1993

„Nick, ever do a virgin? I know you want to… ”

The Crush 1993

 

Лолита – на антидепресанти и литий. Филмът е за 28-годишен журналист, който е тероризиран от 14-годишна социопатка. Сценаристът Алън Шапиро разказва част от собствено преживяване. Истинската Дариън научава за филма и съди Алън, което налага името на героинята да бъде променено (чрез дублаж) във вариантите за ТВ и DVD.

________________________________________________


Жената Котка / Batman Returns 1992 (Батман се завръща)

„Meow.“

Batman Returns 1992

 

Селина Кайл е самотна, фрустрирана работохоличка на ръба на нервна криза. Всичко се променя, когато шефът й я издебва до ръба и я хвърля през прозореца. Дали заради удара, дали заради стреса, дали заради предаденото доверие, но Селина изперква и вместо да си наеме адвокат, решава да си ушие костюм. Готин костюм, който се изпълва със свирепост и съблазън.

Мишел Пфайфър си остава моята Жена котка и до днес.

________________________________________________


Малори Нокс / Natural Born Killers 1994 (Родени убийци)

„I do. ‘Til you and I die, and die, and die again. ‘Til death do us part.“

 

Natural Born Killers 1994

Травмирано дете, аутсайдер, перверзник, садист и масов убиец. Това е Малори (Джулиет Луис). Заедно със своя любовник Мики (Уди Харелсън) тя пътува по път 666, за да убива хора – не за пари, не за отмъщение, а просто за забавление.

________________________________________________


Айлийн Уорнос / Monster 2003 (Чудовище)

„All you need is love and to believe in yourself.“

Monster 2003

 

Жените масови убийци са около 20% от общия брой. Те биват разделяни на отделни профили: Черна вдовица, Отмъстителка, Екипен убиец, Професионален килър, Ангел на смъртта. Последните например работят в болници, домове за стари хора или хосписи и могат да убият десетки преди да бъдат спрени.

Има и още един тип – Сексуален хищник. В цялата история на САЩ като такъв тип е категоризирана само една жена – Айлийн Уорнос, проститутката убийца от Флорида.

Тя успява да убие 7 свои клиенти. Първоначално твърди, че те са се опитвали да я изнасилят, после отхвърля думите си и казва, че това е направил единствено първата й жертва – Ричард Малъри. Това, което прави Айлийн уникална е, че изпитва сексуално удоволствие, докато убива – прави го след или по време на секс, има сънища и фантазии за това.

Тя е екзекутирана на 9 октомври 2002, след като получава шест смъртни присъди. Две години по-късно Шарлиз Терон получава Оскар за главна женска роля.

________________________________________________


Катрин Трамел / Basic Instinct 1992 (Първичен инстинкт)

„Killing isn’t like smoking. You can stop.“

Basic Instinct 1992

 

Тя е писател. Тя е манекен. Тя е робот. Тя е секс бомба. Тя е чист лед. Тя е съвършената луда кучка, която обича да си играе на смърт. Женският вариант на Ханибъл Лектър, фаталната жена на ’90-те, социопат влюбен в риска. Колкото по-голям е той, толкова по-сладък е вкусът на чувството за всемогъщество.

Шарън, искам да кажа – Катрин, ти си убиец!

________________________________________________


И за край…

Началник Хенеси / Death Race 2008 (Смъртоносна надпревара)

„Okay cocksucker. Fuck with me, and we’ll see who shits on the sidewalk.“


8 thoughts to “19 луди кучки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *